Espoon kaupunki - Esbo stad

Tiedote opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnasta 10.3.2021

Jaa

Lautakunta antoi lausunnon valtuustoaloitteeseen koulujen yhtenäisestä toimintamallista kiusaamisen ja väkivallan ehkäisyyn.

Lautakunta pyysi valmistelemaan toimenpide-esityksen yrittäjyyskasvatuksen vahvistamisesta espoolaisissa kouluissa 

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta pitää tärkeänä, että espoolaisissa kouluissa lisätään positiivista asennetta yrittäjyyttä kohtaan. Yrittäjyyskasvatuksen merkitys elämänhallintaan, yrittäjämäiseen asenteeseen ja toimintatapaan korostuu tulevaisuudessa, kun työelämän muutos ja -vaatimukset edellyttävät yksilön herkkyyttä sopeutua ympäristön muutoksiin. Lautakunta pitää tärkeänä, että yhteistyötä espoolaisten yrittäjien, yrittäjäjärjestöjen ja yhdistysten, kuten Nuori Yrittäjyys ry:n kanssa tiivistetään. Lautakunta edellyttää, että lautakunnalle valmistellaan toimenpide-esitys, jolla yrittäjyyskasvatusta vahvistetaan espoolaisissa kouluissa. 

Sivistystoimen lausunto (Kiviruukki) osayleiskaavaehdotuksesta, alue 840400 (3) 

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta merkitsi tiedoksi sivistystoimen lausunnon Kiviruukin osayleiskaavaehdotuksesta. Lautakunta toivoo lisäksi, että Kiviruukin palveluverkon aluevaraukset ovat riittävät huomioimaan läntisen Espoon päiväkoti, koulu ja lukiotarpeet pitkälle tulevaisuuteen. Jo tällä hetkellä julkisten palveluiden osuus on alimitoitettu tarpeeseen nähden. Alueelle tulee varata myös tiloja kulttuurille. Taiteen talon mahdollisuutta sijoittua Kiviruukkiin tulee selvittää. 

Lautakunta päätti esittää kaupunginhallitukselle varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen tarkistamista ja viisivuotiaiden lasten 20 viikkotunnin maksuttomuudesta varhaiskasvatuksesta (4-5) 

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista annettu laki muuttuu 1.8.2021 alkaen siten, että varhaiskasvatuksen asiakasmaksuja alennetaan nostamalla tulorajoja. Lisäksi sisaruksilta perittäviä maksuja alennetaan. Uudistuksen tarkoitus on kasvattaa työllisyyttä ja helpottaa perheiden arkea.  

Lisäksi lautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että viisivuotiaiden lasten 20 viikkotunnin maksutonta varhaiskasvatusta jatketaan valtakunnallisen kokeilun päätyttyä 31.7.2021. Koskee myös palvelusetelillä tuotettua varhaiskasvatusta. 

Valtuustoaloite kouluille yhtenäisestä toimintamallista kiusaamisen/väkivallan ehkäisyyn, tilanteiden hoitoon ja viranomaisyhteistyöhön (8) 

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta antoi lausunnon valtuustoaloitteeseen koulujen yhtenäisestä toimintamallista kiusaamisen ja väkivallan ehkäisyyn, tilanteiden hoitoon ja viranomaisyhteistyöhön. 

Kiusaamiseen on Espoon kouluissa nollatoleranssi. Yhdessä vahvaksi yhteisöksi - Ei kiusaamiselle -suunnitelma yhdenmukaistaa kiusaamisen ja väkivallan vastaista toimintaa suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa ja toisen asteen koulutuksessa. Suunnitelmassa on 14 toimintatapaa, joilla ehkäistään kiusaamista ja väkivaltaa. Henkilöstöä tuetaan koulutuksilla ohjelman toimeenpanossa.

Muut asiat 

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta merkitsi tiedoksi: 

  • lausunnon tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen perusteista (6) 

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta hylkäsi: 

  • Espoon kristillisen koulun kannatusyhdistys ry:n avustushakemuksen (7) 

Lautakunta hyväksyi:  

  • suomenkielisen opetuksen toimintakertomuksen vuodelta 2020 (11) 
  • englanninkielisen opetuksen valintakokeen ajankohdan siirron (14)  

Lautakunta jätti pöydälle: 

  • erityisen tuen lähikoulupilotin (9) 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Marika Niemi, lautakunnan puheenjohtaja, puh. 040 822 8822, marika.k.niemi@gmail.com
Kaisu Toivonen, opetustoimen johtaja, puh. 050 511 3398, kaisu.m.toivonen@espoo.fi
Tapio Erma, toisen asteen ja aikuiskoulutuksen päällikkö, puh. 046 877 3216, tapio.erma@espoo.fi
Ilpo Salonen, perusopetuslinjan päällikkö, puh.050 354 6840, ilpo.salonen@espoo.fi
Virpi Mattila, varhaiskasvatuksen johtaja, puh. 050 347 5845, virpi.mattila@espoo.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.202116.4.2021 12:25:51 EEST | Tiedote

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön terveysasemapalvelujen järjestämistä jatkossakin ulkoistetulla terveysasemalla. Lisäksi lautakunta käsittelee mm. kotihoidon pysäköintitunnusta. Lautakunta saa myös sosiaali- ja terveystoimen toimintakertomuksen vuodelta 2020 sekä vammaispalvelujen, aikuisten sosiaalipalvelujen, mielenterveys- ja päihdepalvelujen sekä lastensuojelun valvontaraportit.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme