Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Tieliikenteestä turvallisempaa uusiin autoihin asennettavan teknologian avulla

Jaa

Uusissa ajoneuvoissa on toukokuusta 2022 alkaen oltava turvalaitteina mm. älykäs nopeusavustin ja kehittynyt hätäjarrutusjärjestelmä.

  • Uusia turvaominaisuuksia henkilö- ja pakettiautoihin, rekkoihin ja linja-autoihin 
  • Lisäturvaa pyöräilijöille ja jalankulkijoille 
  • Vuonna 2018 noin 25 100 ihmistä kuoli tieliikenteessä 

Uusissa ajoneuvoissa on toukokuusta 2022 alkaen oltava turvalaitteina mm. älykäs nopeusavustin ja kehittynyt hätäjarrutusjärjestelmä.

“Lainsäädäntö takaa sen, että ihmishenkiä säästyy seuraavien vuosien aikana. Keskityimme lainsäädännössä kaikkien tienkäyttäjien ja erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien tienkäyttäjien turvallisuuteen,” totesi esittelijä Róża Thun (EPP, Puola). Parlamentin ja neuvoston neuvottelijat pääsivät lainsäädännöstä alustavaan sopuun 26.3.

Paremmin varustellut autot onnettomuuksien välttämiseksi

Kaikissa uusissa ajoneuvoissa pitää uusien sääntöjen myötä olla seuraavat järjestelmät: älykäs nopeusavustinjärjestelmä, kuljettajan väsymyksen ja tarkkaavaisuuden varoitusjärjestelmä, kehittynyt kuljettajan tarkkaamattomuuden varoitusjärjestelmä, peruutustutka ja onnettomuustietotallennin (musta laatikko).

Älykkään nopeusavustinjärjestelmän on arvioitu voivan vähentää kuolemantapauksia tieliikenteessä 20 %:lla. Älykäs nopeusavustinjärjestelmä ilmoittaa karttojen ja liikennemerkkien perusteella kuljettajalle, kun nopeusrajoitus ylittyy. Järjestelmä ei ole nopeudenrajoitin, ja kuljettaja voi tarvittaessa sammuttaa järjestelmän.

Lisäksi henkilöautoissa ja kevyissä hyötyajoneuvoissa pitää olla kehittynyt hätäjarrutusjärjestelmä, joka on jo pakollinen rekoille ja linja-autoille, sekä hätätilanteiden kaistanpitojärjestelmä.

Suurimman osan näistä järjestelmistä pitää olla käytössä uusissa automalleissa toukokuusta 2022 alkaen ja nykyisissä automalleissa toukokuusta 2024 alkaen.

Rekoista ja linja-autoista turvallisempia pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden suojaamiseksi

Uusien sääntöjen myötä rekat ja linja-autot pitää suunnitella niin, että kaikkein haavoittuvimmat tienkäyttäjät kuten pyöräilijät ja jalankulkijat olisivat helpommin kuskien nähtävissä. Rekkoihin ja linja-autoihin tulee asentaa edistyneitä järjestelmiä, joilla ”pienennetään niin hyvin kuin mahdollista kuljettajan edessä ja sivulla sijaitsevia sokeita pisteitä”.

Tämän suoran näkyvyyden teknologian tulisi olla käytössä uusissa rekka- ja linja-automalleissa marraskuusta 2025 alkaen ja nykyisissä malleissa marraskuusta 2028 alkaen.

Seuraavaksi

Asetus hyväksyttiin parlamentissa äänin 578 puolesta, 30 vastaan ja 25 tyhjää. Neuvoston pitää vielä hyväksyä uudet säännöt.

Vuonna 2018 noin 25 100 ihmistä kuoli ja 135 000 loukkaantui vakavasti tieliikenteessä komission alustavien tietojen mukaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Malminkatu 16
00100 Helsinki

+358 9 622 0450http://www.europarl.fi

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin toimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-toimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme