Uudenmaan ELY-keskus

Tielläliikkujien turvaamiseksi talvinopeudet voimaan Uudellamaalla sekä Kanta- ja Päijät-Hämeessä 28.10.2020

Jaa

Uudenmaan ELY:n toiminta-alueella talven ja pimeän ajan alennetut nopeusrajoitukset tulevat voimaan 28.10.2020. Valtaosalla moottoriteitä ja muita pääteitä ajonopeuksia alennetaan. Moottoriteillä tämä tarkoittaa nopeusrajoituksen alenemista 120 km/h:sta 100 kilometriin tunnissa. Muilla teillä olevat 100 km/h rajoitukset puolestaan vähennetään 80 kilometriin tunnissa. Talvinopeuksien astuessa voimaan alkaa moottoriteiden vaihtuvien nopeusrajoitusten osuuksilla siirtymäaika, jolloin valoisaan aikaan ja hyvissä keliolosuhteissa nopeusrajoitus voi olla vielä 120 km/h. Siirtymäaika on voimassa sään salliessa marraskuun loppuun asti.

Liikennettä Kehä III:lla talvella.
Liikennettä Kehä III:lla talvella.

Joka vuosi Väylävirasto antaa ohjeistuksen talvinopeusrajoituksista, joiden perusteella Ely-keskus tekee päätöksen talven ja pimeän ajan alennetuista nopeusrajoituksista. Nopeuden muutos vaatii aina maastossa työskentelyä, jossa liikennemerkit vaihdetaan – tai jos ne ovat saranoituja vaihdettavia merkkejä, käännetään.

Talvinopeuksiin siirrytään tielläliikkujien turvallisuuden vuoksi.

”Talvinopeudet säästävät tutkitusti ihmishenkiä ja henkilövahinkoja. Talvella alennettu rajoitus on turvallisempi, koska ajokeli voi olla liukas ja pimeällä näkee muut tielläliikkujat huonommin”, toteaa Uudenmaan ELY-keskuksen liikenneturvallisuusvastaava Marko Kelkka.

”Meillä on muutamia tieosuuksia, joissa on keskikaiteellisia ohituskaistaosuuksia tai leveäkaistainen osuus valtatiellä 6, joiden katsotaan olevan niin turvallisia ja suunniteltu niin hyvin, että niillä nopeutta ei tarvitse laskea, vaan 100 km/h säilyy myös talvella”, Kelkka kertoo.

Valtateillä 2 ja 4 jääkin voimaan 100 km/h nopeusrajoitus keskikaiteellisille ohituskaistaosuuksille ja leveäkaistaiselle osuudelle. Valtatiellä 6 puolestaan säilyy 100 km/h nopeusrajoitus leveäkaistaisella osuudella Koskenkylästä Kouvolaa kohti. Myös Kehä III:n kaksiajorataisella osuudella jää voimaan 100 km/h nopeusrajoitus.

Maantiellä 282 (Somerontie) Torronsuon kohdalla nopeusrajoitus pudotetaan 60 kilometriin tunnissa, koska tie on talvella poikkeuksellisen liukas.

Moottoriteillä voimaan nopeusrajoitusten siirtymäaika

Vaikka muiden moottoriteiden nopeudet alennetaan 100 kilometriin tunnissa, valtateiden 1 ja 7 osuuksilla hyödynnetään vaihtuvia nopeusrajoituksia. Valoisaan aikaan ja hyvällä ajokelillä niillä voidaan näyttää 120 km/h rajoitusta, mutta pimeän aikaan ja huonoissa sääolosuhteissa nopeusrajoitusta lasketaan myös näillä osuuksilla. Vaihtuvien nopeusrajoitusten alueella on siis mahdollista näyttää 120 km/h rajoitusta ns. siirtymäaikana, joka on voimassa talvirajoituksiin siirtymishetkestä marraskuun loppuun sekä taas maaliskuun alusta kesärajoituksiin siirtymiseen asti. Talviaikaan joulukuusta helmikuun loppuun nopeusrajoitus on näilläkin osuuksilla korkeintaan 100 km/h.

Väyläviraston tieliikennekeskukset seuraavat vaihtuvien nopeusrajoitusten alueilla ajo-olosuhteita, kuten keliä, ruuhkia ja valaistusta, joiden mukaan päätetään kullekin tieosuudelle sopivat nopeusrajoitukset.

Takaisin kesänopeuksiin siirrytään ajokelin salliessa tavallisesti maalis-huhtikuun vaihteessa.

Lopuksi Kelkka muistuttaa noudattamaan loppusyksystä erityistä varovaisuutta hirvivaaran ja kaurisvaaran alueilla. Vaikeasti havaittavaa mustaa jäätä puolestaan saattaa esiintyä, vaikka tiet olisivat muuten kuivia. Tielläliikkujan kannattaakin varautua mustaan jäähän silloilla, rampeilla ja muilla tiealueilla, missä ei ole tietä lämmittävää maaperää.

”Autoilijoiden tulee tiellä liikkuessaan tarkkailla iltojen pimentyessä myös jalankulkijoita ja pyöräilijöitä. Jalankulkijalle heijastin on välttämätön, ja viimeistään nyt pyöräilijän kannattaa tarkistaa, että etu- ja takavalo varmasti toimivat”, hän sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Uudenmaan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskus

Johtava asiantuntija, liikenneturvallisuus Marko Kelkka, 0295 021 291, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Liikennettä Kehä III:lla talvella.
Liikennettä Kehä III:lla talvella.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Uudenmaan ELY-keskus
Uudenmaan ELY-keskus
Opastinsilta 12 B 5. krs
00520 Helsinki

0295 021 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-uusimaa

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Uudenmaan ELY-keskus

Uudellamaalla ei näkyvissä nopeaa parannusta työmarkkinoilla24.11.2020 08:00:10 EETTiedote

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskuksen) kuntien alueella oli lokakuun lopussa yhteensä 108 868 työtöntä työnhakijaa, joista ilman työsuhdetta olevia oli 85 112 ja lomautettuja 23 756. Työttömien kokonaismäärä kasvoi 42 043 (62,9 %) henkilöllä verrattuna vuotta aikaisempaan. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli lokakuun lopussa 12,5 %, joka on 4,7 prosenttiyksikköä vuotta aikaisempaa enemmän. Työttömiä työnhakijoita oli lokakuun lopussa 1 551 (-1,4 %) vähemmän kuin edelliskuussa. Lokakuussa ilman työsuhdetta olevien määrä oli kuukautta aikaisempaan verrattuna 939 (-1,1 %) vähemmän. Lomautettujen määrä laski 612 (-2,5 %) henkilöllä verrattuna kuukautta aikaisempaan. Alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli alueella yhteensä 11 057, mikä on 5 299 (92,0 %) enemmän kuin vuotta aiemmin. Pitkäaikaistyöttömiä alueella oli 29 913, mikä on 7 988 (36,4 %) enemmän kuin vuoden 2019 lokakuun lopussa. Ulkomaalaisia työttömiä alueella oli 18 856, mikä on 7

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme