Lapin ELY-keskus

Tienvarsien niitot on aloitettu Lapin maanteillä

Jaa

Tienvarsien niitoilla ja vesakoiden raivauksilla parannetaan liikenneturvallisuutta ja varmistetaan tiellä liikkujien näkemät riittävän laajalle.

Korkeaksi kasvava heinä ja vesakko saattaa peittää risteyksessä näkyvyyden niin, että autosta ei huomaa risteyksestä tulijoita tai vaikkapa jalankulkijaa, joka on tulossa suojatielle. Tienvarsien kasvillisuus saattaa haitata myös liikennemerkkien näkyvyyttä. Porot ja hirvet sekä muut eläimet on helpompi havaita ajoissa, kun teiden varsien näkyvyys pidetään hyvänä. Niittämätön tai raivaamaton kasvillisuus houkuttaa eläimiä tienvarteen.

Niitolla ja raivauksella on tärkeä tehtävä tierakenteen kuivatuksen kannalta. Vesi pääsee paremmin virtaamaan ojassa, kun kasvillisuus ei estä veden kulkua. Tierakenteen tehokkaalla kuivatuksella parannetaan tien ja päällysteen kestoikää merkittävästi.

Niitto tehdään vuosittain ja raivaus kolmen vuoden välein

Pääteiden varsilta heinä niitetään kahteen kertaan Etelä- ja Keski-Lapissa, jossa heinän kasvu on nopeampaa. Ensimmäinen niitto tehdään kesäkuun aikana neljän metrin leveyteen tien reunasta ja toinen niitto elokuussa ojan pohjaan saakka tai enintään kahdeksan metrin etäisyydelle tien reunasta. Muilla teillä niitto tehdään 15.7.–31.8. välisenä aikana.  Koulujen läheisyydessä olevat tiejaksot niitetään ennen koulujen alkamista ja taajama-alueilla nurmikoita niitetään useamman kerran kesässä.

Lapin alueella tien varsien niitto tehdään muuta maata laajemmalle; pääsääntöisesti ojan pohjaan saakka. Tämä on nähty tärkeäksi Lapin suuren porokolarivaaran vuoksi sekä ojien toimivuuden varmistamiseksi.

Tienvarsien vesakoiden raivaus tehdään pääasiassa kolmen vuoden välein, valtatie 4 Tiaiseen saakka raivataan kahden vuoden välein. Vesakointi alkaa siitä, mihin niitto päättyy eli ojan pohjalta takaluiskan yläreunaan asti. Vesakot raivataan yleensä vain tiealueelta. Joissakin paikoissa maisemanhoidollisista tai liikenneturvallisuussyistä voidaan raivata laajemmaltikin.

Niitolla tuetaan kasvien elinvoiman säilymistä

Niitot herättävät joka vuosi keskustelua, sillä kukkivat niittykasvit miellyttävät monia. Niityt ovat Suomesta vähentyneet ja teiden varsista on muodostunut merkittäviä niittykasvien ja perhosten esiintymisalueita. Tienvarsien säännöllinen hoito luo kasvupaikkoja valoa vaativille niitty- ja ketokasveille, mikä edistää niiden säilymistä.

Lapin teiden varsilla näkyy enenevässä määrin lupiineja, jotka vieraslajina uhkaavat hävittää luontaiset niittykasvit. Lupiinien kasvua pyritään rajoittamaan tekemällä lupiinien niitto ennen niiden siementen kehittymistä. Tien varsien asukkaiden toivotaan poistavan lupiinit ja mahdolliset muutkin vieraslajit myös omilta alueiltaan niiden leviämisen estämiseksi.

Hitaasti liikkuvat niitto- ja raivauskoneet kannattaa ohittaa varoen. Myös koneista mahdollisesti sinkoavia kiviä on syytä varoa ja pitää etäisyys työkoneeseen riittävänä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tienpidon asiantuntija Tiina Salmi, puh. 0295 037 257, tiina.salmi(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Sinilevää havaittu heinäkuussa myös Lapissa22.7.2021 15:28:33 EEST | Tiedote

Sinileväsamentumia on havaittu heinäkuussa myös Lapissa. Havainnot keskittyvät Etelä- ja Keski-Lapin järviin. Pintavedet lämpenivät kesä-heinäkuun vaihteessa monin paikoin yli 20 ºC:seen, mikä on edesauttanut sinileväesiintymien kehittymistä tyynien poutajaksojen aikana. Valtakunnallisessa leväseurannassa tehdyt havainnot ja Lapin ELY-keskukselle ilmoitetut yleisöhavainnot ovat kuitenkin pääosin koskeneet vähäisiä määriä sinilevää.

Helmi-elinympäristöohjelman maastotyöt ovat alkaneet Lapissa perinnebiotoopeilla ja lintuvesillä7.7.2021 15:44:49 EEST | Tiedote

Lapin ELY-keskus jatkaa inventointeja, hoidon ja kunnostuksen suunnittelua sekä hoidon järjestämistä. Helmi-ohjelmassa inventoidaan arvokkaita elinympäristöjä, jotta säilyneet kohteet löydetään ja niille voidaan suunnitella kunnostusta ja hoitoa. Lapin ELY-keskus etsii myös tekijöitä kohteiden kunnostukseen ja hoitoon. Toimenpiteisiin voi saada uutta luonnonsuojelulain mukaista tukea, jota haetaan alueellisesta ELY-keskuksesta.

Etätyöntekijä yhdistää työn ja rakkauden Lappiin5.7.2021 00:00:00 EEST | Tiedote

Kesän ja syksyn aikana esitellään erilaisia Lapissa etätöitä tekeviä henkilöitä osana Lapin liiton ja Lapin ELY-keskuksen somekampanjaa. Nämä työntekijät ovat halunneet omalla esimerkillään tuoda esiin etätyön tarjoamat mahdollisuudet ja ne tekijät, jotka ovat vetäneet heidät juuri Lappiin työskentelemään paikkariippumattomasti. Kaikkia heitä yhdistää rakkaus Lappiin sekä omaan työhönsä. Etätyö on keino yhdistää nämä tekijät.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme