HSY

Tiesitkö, että myös Sortti-asemilta löytyy Kierrätyskeskuksen vastaanottopiste?

Jaa

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY toimittaa Kierrätyskeskukselle vuosittain kymmeniä tuhansia pientavaroita ja -huonekaluja sekä polkupyöriä ja televisioita, joita pääkaupunkiseudun asukkaat ovat tuoneet lahjoituksina Sortti-asemille. Yhteistyö näkyy luonnonvarasäästöinä, kun jo tehty tuote tai tavara pysyy käytössä.

HSY/Suvi-Tuuli Kankaanpää.
HSY/Suvi-Tuuli Kankaanpää.

HSY ja Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus tekevät tiivistä yhteistyötä kierrätyksen edistämiseksi. Osana molemminpuolista yhteistyötä kaikilla HSY:n Sortti-asemilla on Kierrätyskeskuksen vastaanottopiste. Koivukylän Kierrätyskeskuksen yhteydessä puolestaan on toiminut Sortti-pienasema marraskuusta 2021 alkaen. 

Tavoitteenamme on tehdä kierrättäminen asukkaille mahdollisimman helpoksi. Kaikki eivät edes tiedä, että Sortti-asemille voi viedä kierrätykseen tarkoitetun jätteen lisäksi myös uudelleen käytettävää tavaraa, käyttöpäällikkö Marjut Mäntynen HSY:stä toteaa. 

Uudelleenkäyttö paras vaihtoehto, materiaalikierrätys tulee toisena 

Kiertotalous toimii tehokkaimmin, kun tuotteet pysyvät mahdollisimman pitkään siinä käytössä, mihin ne on alun perin suunniteltu. Jätemateriaalien käyttö uusien tuotteiden raaka-aineina on ympäristöhyödyn näkökulmasta toiseksi paras, mutta selkeästi uudelleenkäyttöä huonompi vaihtoehto.  

Vuonna 2021 Sortti-asemilta vietiin Kierrätyskeskukselle 3318 huonekalua, 2657 polkupyörää, 5079 telkkaria ja 25980 tavaraa tai pientavaroiden erää. Kiloina mitattuna tavaramäärä oli kaikkiaan 320 000 kiloa.  

- Sortti-asemat ovat erinomainen lisä palveluverkostossamme, koska sinne voi tuoda sekä uudelleenkäyttöönkäyttöön sopivaa että materiaaliksi kierrätettävää tavaraa. Viime vuonna Kierrätyskeskus ohjasi uudelleenkäyttöön noin 5,6 miljoonaa tavaraa. Niistä noin 5 prosenttia saatiin Sortti-asemien kautta, talous- ja tuotantojohtaja Aatos Weckman Kierrätyskeskuksesta kertoo. 

Sortti-asemien kautta tulleiden lahjoitusten ympäristösäästöt olivat arviolta 3,7 miljoonaa kiloa luonnonvaroja, mikä vastaa yli 90 keskivertosuomalaisen vuosittaista luonnonvarojen kulutusta. Ympäristösäästö syntyy siitä, että jo tehty tuote tai tavara pidetään käytössä sen sijaan, että ostettaisiin uutta.  

Toista voi verrata kauppaan, toista kioskiin 

Sortti-asemien yhteydessä olevilla Kierrätyskeskuksen lahjoituspisteillä ei tilan puutteen vuoksi oteta vastaan suuria huonekaluja, kuten sohvia, nojatuoleja tai isoja hyllyjä. Uudelleenkäyttöön sellaisenaan sopivat huonekalut voi viedä suoraan johonkin Kierrätyskeskuksen suurimmista myymälöistä: Helsingissä Kyläsaareen, Espoossa Nihtisiltaan ja Suomenojalle sekä Vantaalla Koivukylään ja Porttipuistoon. 

Koivukylän Kierrätyskeskuksen yhteydessä toimii Sortti-pienasema, joka on huomattavasti pienempi kuin normaalit Sortti-asemat. Se eroaa muista Sortti-asemista siten, että sinne ei voi viedä puutarha- ja remonttijätettä. 

Kierrätyskeskuksen ja Sortti-asemien asiointipiste tulee valita tarpeen mukaan. Tämä on kuin kaupassa käynti: joskus on tarvetta käydä isossa marketissa, kun muutoin riittää pieni lähikauppa tai kioski. Kannattaa siis tarkistaa molempien organisaatioiden verkkosivuilta, mitä minnekin voi tuoda, Marjut Mäntynen neuvoo. 

Sortti-asemalla asioidessa Kierrätyskeskukselle kelpaavat kaikki ehjät, sellaisenaan uudelleen käytettävät tavarat ja pienikokoiset huonekalut sekä kaikenkuntoiset polkupyörät ja taulutelevisiot. Uudelleenkäyttöön kelpaavat tavarat on hyvä lajitella jätteistä erikseen jo kotona. 

Sortti-asemien jätelavoille lajitellut materiaalit päätyvät hyödynnettäviksi raaka-aineena tai energiana. Koivukylässä lajittelu on tehty helpoksi, sillä asiakas pääsee eroon kerralla sekä käyttökelpoisista että käyttökelvottomista tavaroistaan. 

Lisätietoa: 

Löydä lähin Sortti-asema: www.hsy.fi/sorttiasemat 
Löydä lähin Kierrätyskeskuksen lahjoitustavaran vastaanottopiste: www.kierratyskeskus.fi 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

HSY/Suvi-Tuuli Kankaanpää.
HSY/Suvi-Tuuli Kankaanpää.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

Biojätteen keräys laajenee kaikkiin asuinkiinteistöihin HSY:n alueella23.9.2022 10:35:28 EEST | Tiedote

Uudet jätehuoltomääräykset laajentavat biojätteen erilliskeräyksen koskemaan kaikenkokoisia asuinkiinteistöjä pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella. Kotitalousjätteiden lajittelumahdollisuudet paranevat uudistuksen myötä noin 50 000 pienkiinteistössä. Uudistus astuu voimaan porrastetusti vuosien 2023–24 aikana, ja kaikkia pienkiinteistöasukkaita tiedotetaan siitä hyvissä ajoin etukäteen. Omaehtoinen kompostointi on vaihtoehto biojätteen erilliskeräykselle, mutta siihen sisältyy jatkossa ilmoitusvelvollisuus. Uudistuksen ja uusien palvelukokonaisuuksien ansiosta kotien seka- ja biojäteastioiden tyhjennysvälejä voi muuttaa joustavammiksi. Lisäksi kiinteistöjen omistamat, käsin siirrettävät jäteastiat korvataan HSY:n vuokra-astioilla niiden tullessa elinkaarensa päähän.

HSY:n hallituksen päätökset 23.9.202223.9.2022 10:30:36 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti muun muassa hyväksyä uudet jätehuoltomääräykset. Ne tulevat voimaan 1.11.2022, lukuun ottamatta biojätteen erilliskeräysvelvoitetta pienkiinteistöille, joka tulee voimaan Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella 1.7.2023, Vantaalla 1.1.2024 ja Helsingissä 1.7.2024. Lisäksi siirtymäaikoja on kunnan hallinto- ja palvelutoimintaa koskevissa erilliskeräysvelvoitteissa, joissa hyötyjätteiden keräysvelvoitteiden rajoja on madallettu. Hallitus päätti esittää seuraavat asiat yhtymäkokoukselle: - HSY:n hallintosäännön hyväksyminen - talousarviovuotta 2022 koskevan vesihuollon sidotun investointimäärärahan ja sidotun toimintamenomäärärahan korottaminen. Hallitus päätti hyväksyä seuraavat hankesuunnitelmat ja hankinnat: - Hämeentien (Kustaa Vaasan tie – Koskelantie) vesihuollon hankesuunnitelma - Kaisaniemenpuiston vesihuollon hankesuunnitelma - Laajasalon vesihuollon kapasiteetin parantamisen hankesuunnitelma - Haukilahden painepii

Ennakkotiedote HSY:n hallituksen kokouksesta 23.9.202220.9.2022 15:37:29 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallituksen kokous pidetään perjantaina 23.9.2022 Kokouksen esityslista on nähtävissä osoitteessa https://hsy10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames Hallitus päättää muun muassa jätehuoltomääräysten hyväksymisestä. Jos määräykset hyväksytään, ne tulevat voimaan 1.11.2022, lukuun ottamatta biojätteen erilliskeräysvelvoitetta pienkiinteistöille, joka tulee voimaan Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella 1.7.2023, Vantaalla 1.1.2024 ja Helsingissä 1.7.2024. Lisäksi siirtymäaikoja on kunnan hallinto- ja palvelutoimintaa koskevissa erilliskeräysvelvoitteissa, joissa hyötyjätteiden keräysvelvoitteiden rajoja on madallettu. Hallitus päättää seuraavien asioiden esittämisestä yhtymäkokoukselle: - HSY:n hallintosäännön hyväksyminen - talousarviovuotta 2022 koskevan vesihuollon sidotun investointimäärärahan ja sidotun toimintamenomäärärahan korottaminen. Hallitus päättää seuraavista hankesuunnitelmista ja hankinnoista: - Hämeentien (

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme