Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Tiesuunnittelu käynnistyy Seinäjoen seudulla - valtateitä 18 ja 19 parannetaan

Jaa

Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) käynnistää kolme tiesuunnitelmaa valtateiden 18 ja 19 parantamiseksi. Valtatietä 18 parannetaan välillä Välimaa-Kiikku noin 7 kilometrin matkalla ja kantatietä 67/valtatietä 19 välillä Kivisaari-Atria ja Hipinmäki-Muurimäki. Kivisaari-Atria välin suunnittelutyö käynnistyy lähiaikoina ja muiden hankkeiden osalta suunnittelutyö alkaa kesällä suoritettavilla maastomittauksilla.

Vt 18 Välimaa-Kiikku, Seinäjoki ja Ilmajoki

Valtatiellä 18 Laihia-Seinäjoki yhteysvälillä ongelmana ovat erittäin suuri liittymätiheys ja kesäaikainen vilkas maatalousliikenne, joka häiritsee valtatien liikennettä ja tekee pitkämatkaisen liikenteen matka-ajan ennakoimisen vaikeaksi. Valtatiellä 18 maantien 7033 eli Kitinojantie liittymä on yksi kääntyvän liikenteen kannalta vilkkaimmista ja turvattomimmista liittymistä. Valtatien poikkileikkaus on myös liikennemäärään ja nopeusrajoitukseen nähden osittain liian kapea.  

Valtatiellä 18 parantamisen suunnittelu aloitetaan Välimaa-Kiikku välillä. Valtatielle suunnitellaan 2+2 kaistainen ohituskaistaosuus välille Välimaa-Halkosaari. Halkosaaren vaarallisen nelihaaraliittymän kohdalle suunnitellaan eritasoliittymä ja Halkosaari-Kiikku välillä valtatie levennetään tavoiteleveyteen. Lisäksi hankkeessa tehdään liittymäjärjestelyitä sekä rakennetaan korvaavia yhteyksiä. Toimenpiteillä parannetaan liikenneturvallisuutta ja liikenteen sujuvuutta.

Kantatie 67/valtatie 19 Kivisaari-Atria, Seinäjoki

Suunnitteluosuudella on sujuvuusongelmia ja liikenneturvallisuustilanne on huono. Ohitusmahdollisuudet ovat heikot 1+1-kaistaisella tiellä. Suuri raskaan liikenteen määrä ja hidas maatalousliikenne aiheuttavat turvallisuus- ja sujuvuusongelmia tiejaksolla. Suunnittelun lopputuloksena yhteysväli Kivisaari-Atria tulee olemaan kokonaisuudessa 2+2 kaistainen. Yhtenä toimenpiteenä myös ns. Tepon risteys (mt 17467 Isokoskentie/Tepontie) valtatiellä 19 tullaan väliaikaisesti katkaisemaan ja liikenne suunnitellaan kulkeva suunniteltavaa tai olemassa olevaa rinnakkaistieverkko pitkin. Tepon risteykseen on suunniteltu risteyssilta, mutta sillan rakentamiselle ei ole vielä olemassa rahoitusta. Tepon risteys on liikenneturvallisuuden suhteen yksi vaarallisimmista risteyksistä Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella.

Vt 19 Hipinmäki-Muurimäki, Seinäjoki ja Lapua

Valtatiellä 19 Seinäjoen ja Lapuan välisellä tiejaksolla on sujuvuusongelmia ja liikenneturvallisuustilanne on huono. Ohitusmahdollisuudet ovat heikot 1+1-kaistaisella tiellä. Suuri raskaan liikenteen määrä ja hidas maatalousliikenne aiheuttavat turvallisuus- ja sujuvuusongelmia tiejaksolla. Sivusuunnalta valtatielle liittyminen on jo nykyisin ja erityisesti ennustetilanteessa vaikeaa, mikä kasvattaa odotusaikaa ja lisää riskikäyttäytymistä liittymissä.

Valtatiellä 19 suunnittelu tehdään välille Hipinmäki-Muurimäki. Osuus suunnitellaan siten, että jatkossa molempiin suuntiin on kaksi kaistaa käytössä (2+2). Lähtökohtaisesti osuuden kaikki liittymät katkaistaan ja yhteydet valtatielle toteutuvat jatkossa rinnakkaisteiden kautta. Lapuan puolella suunnitteluosuus päättyy jo rakenteilla oleva 2+2 kaistoin toteutettavaan ohituskaistaosuuteen välillä Muurimäki-Jouttikallio. Suunnittelun aikana selvitetään mahdollisten eritasoliittymien tarve.

Suunnittelun etenemisestä tullaan tiedottamaan lehdistötiedottein, lehti-ilmoituksin ja hankkeille perustettavien internetsivujen välityksellä. Tiesuunnitelmat valmistuvat tämänhetkisen arvion mukaan vuoden 2023 loppuun mennessä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, Projektipäällikkö Teppo Leppäaho, puh. 050 350 9897, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi. (Kt 67/vt 19 Kivisaari-Atria ja Vt 19 Hipinmäki-Muurimäki hankkeet)

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, Projektipäällikkö Hanna Kauppila, puh. 0295 027 723, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi. (Vt 18 Välimaa-Kiikku)

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Pohjalaisvesistöissä tehty sinilevähavaintoja etenkin merialueilla (Pohjalaismaakunnat)11.8.2022 12:29:19 EEST | Tiedote

Viikolla 32 Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla sijaitsevista ELY-keskuksen virallisista levähavaintopaikoista sinilevää havaittiin kuudessa havaintopisteessä. Sinilevää havaittiin hieman Luodonjärvellä Pohjoisen luodontien itäpuolella, Kuortaneenjärvellä Länsirannan läheisyydessä, Alajärvellä Pynttärinniemessä Hauta-ahon uimarannalla, Ähtärinjärvellä Kylmälahden levähdyspaikan rannalla sekä Peränteen venevalkaman havaintopisteellä Ähtärissä.

Observationer av blågröna alger särskilt i havsområdena i Österbotten (landskapen i Österbotten)11.8.2022 12:29:18 EEST | Tiedote

Under vecka 32 observerades blågröna alger vid sex av NTM-centralens officiella observationsplatser i Österbotten, Södra Österbotten och Mellersta Österbotten. Ringa mängder blågröna alger observerades i Larsmosjön öster om Norra Larsmovägen, i Kuortaneenjärvi nära Länsiranta, i Alajärvi vid Hauta-aho badstrand i Pynttärinniemi, i Ähtärinjärvi vid stranden av rastplatsen i Kylmälahti samt vid Peränne båtstrand i Etseri.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme