Suomen Akatemia

Tieteen akateemikko Alfred W. Crosby kuollut

Jaa

Suomen Akatemian ulkomainen tieteen akateemikko, professori Alfred W. Crosby (1931–2018) on kuollut. Yhdysvaltalainen Alfred Crosby oli kuollessaan 87-vuotias. Hän teki tieteellisen uransa erityisesti ympäristö- ja globaalihistorian alalla useissa amerikkalaisissa yliopistoissa. Hän jäi eläkkeelle University of Texas at Austin -yliopistosta vuonna 1999. Hän opetti myös Helsingin yliopistossa kaksi lukuvuotta. Suomen Akatemian ulkomaiseksi akateemikoksi Crosby nimitettiin vuonna 1995.

Alfred W. Crosby teki uraauurtavaa tutkimusta ihmiskunnan historiallisten vaiheiden selittämisessä ja ymmärtämisessä. Häntä pidetään yhtenä modernin ympäristöhistorian perustajista. Crosby yhdisti työssään historian, maantieteen, biologian ja lääketieteen tutkimustuloksia pohtiessaan esimerkiksi sitä, miksi eurooppalaisten maahanmuuttajien oli suhteellisen helppoa asuttaa Pohjois-Amerikka, Australia ja Etelä-Amerikan eteläosat. Samalla hän oli kiinnostunut valottamaan sitä, miksi jotkut varhaiset kulttuurit hävisivät eivätkä kyenneet jatkamaan menestyksekkäästi. Yksi kiinnostuksen kohde tässä olivat epidemioiden vaikutukset. Näitä ilmiöitä ja niiden taustoja hän avasi muun muassa klassikoiksi nousseissa kirjoissaan The Columbian Exchange: Biological and Cultural Consequences of 1492 (1972), Ecological Imperialism: The Biological Expansion of Europe, 900-1900 (1986) ja America’s Forgotten Pandemic: The Influenza of 1918 (1976/1989).

Monipuolisen Crosbyn yksi kiinnostuksen kohde tutkijana oli myös tieteen ja teknologian historia. Tästä aihealueesta hän kirjoitti useita teoksia, mm. The Measure of Reality: Quantification and Western Society, 1250-1600Throwing Fire: Projectile Technology Through History; ja Children of the Sun: A History of Humanity’s Unappeasable Appetite for Energy.Omien sanojensa mukaan työ historioitsijana teki hänestä myös tulevaisuuden tutkijan, ja häntä kiinnosti elämänsä loppuun asti se, miten voisimme tehdä huomisesta paremman.

Tasavallan presidentti myöntää Suomen Akatemian esityksestä tieteen akateemikon arvonimen erittäin ansioituneelle kotimaiselle tai ulkomaiselle tieteenharjoittajalle. Akateemikon arvonimi voi olla samanaikaisesti enintään kuudellatoista kotimaisella tieteenharjoittajalla. Ulkomaisten akateemikon arvonimen haltijoiden määrää ei ole rajoitettu.

http://www.aka.fi/fi/akatemia/tutkimuksen-tekijoita/tieteen-akateemikot/

Lisätietoa akateemikko Alfred Crosbyn työstä ja tutkimuksesta:
Yhdysvaltain historian professori Mikko Saikku
etunimi.sukunimi(at)helsinki.fi
Helsingin yliopisto

Suomen Akatemian viestintä
Riitta Tirronen
viestintäjohtaja
p. 029 533 5118
riitta.tirronen(at)aka.fi

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa. Vuonna 2018 rahoitamme tutkimusta 444 miljoonalla eurolla. Suomen Akatemia saa osan tutkimusrahoitukseen käyttämistään varoista rahapelitoiminnan voittovaroista.  Vuonna 2018 Akatemia käyttää tieteen edistämiseen rahapelitoiminnasta saatuja varoja 70,7 miljoonaa euroa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Finlands Akademi beviljar över 30 miljoner euro till forskningsinfrastrukturer som främjar högklassig vetenskap18.1.2019 15:10:27 EETTiedote

Finlands Akademi beslutade idag om finansiering på sammanlagt 32,4 miljoner euro för att stärka forskningens infrastrukturer. Finansieringen fördelas mellan 21 infrastrukturer och 22 organisationer. Finansieringen beviljas för stärkande och uppgradering av nationellt betydelsefulla infrastrukturer som främjar högklassig vetenskaplig forskning. Bland finansieringsmottagarna finns två nya initiativ som inte finns med i Finlands vägvisare för forskningsinfrastrukturer.

Korkeatasoista tiedettä edistäville tutkimusinfrastruktuureille yli 30 miljoonaan euron rahoitus Suomen Akatemialta18.1.2019 15:10:26 EETTiedote

Suomen Akatemia on myöntänyt yhteensä 32,4 miljoonaa euroa tutkimusinfrastruktuurien vahvistamiseen. Rahoitus jakautuu 21 tutkimusinfrastruktuurille ja 22 tutkimusorganisaatiolle. Rahoitusta myönnettiin kansallisesti merkittävien ja korkeatasoista tieteellistä tutkimusta edistävien tutkimusinfrastruktuurien vahvistamiseen ja laajentamiseen. Uusia, tiekartan ulkopuolisia rahoituksen saajia oli kaksi.

Suomen Akatemia valitsi lippulaivaohjelmaan neljä uutta osaamiskeskittymää8.1.2019 13:30:00 EETTiedote

Suomen Akatemia on valinnut neljä osaamiskeskittymää rahoitettaviksi lippulaivaohjelmassa. Lippulaivaohjelman kokonaisuus on nyt valmis ja siihen kuuluu kuusi osaamiskeskittymää, joiden taustaorganisaatioina on kuusi yliopistoa, kaksi tutkimuslaitosta ja HUS. Ne rahoittavat vuosina 2019-2022 lippulaivoja yhteensä 320 miljoonalla eurolla. Suomen Akatemian rahoitus lippulaivaohjelmalle on 54,5 miljoonaa euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme