Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Tieto koronaviruksesta ja tartuntojen ehkäisystä on saavuttanut maahan muuttaneet hyvin, työoloissa tartuntariskiä lisääviä tekijöitä

Jaa

Selkeä enemmistö sekä maahan muuttaneista (94 %) että koko väestöstä (98 %) kertoo saaneensa riittävästi tietoa koronaviruksesta ja infektion leviämistä estävistä toimista. Niistä maahan muuttaneista, joilla suomen tai ruotsin kielen taito oli erinomainen, suurempi osuus (97 %) ilmoitti saaneensa riittävästi tietoa verrattuna niihin, joiden suomen tai ruotsin taito oli keskitasoinen (92 %) tai korkeintaan aloittelija (91 %).

Tiedot ilmenevät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) toteuttamasta Koronaepidemian vaikutukset ulkomailla syntyneiden hyvinvointiin -tutkimuksesta (MigCOVID), jossa maahan muuttaneiden vastauksia verrattiin koko väestön vastauksiin FinTerveys 2017 -seurantatutkimuksessa.

Valtaosa kertoo noudattavansa suosituksia

Lähes kaikki vastaajat kertoivat pysyvänsä kotona flunssaoireisina ja noudattavansa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Suurin osa myös noudatti turvavälejä ja vältti kättelyä, maahan muuttaneet kuitenkin koko väestöä hieman harvemmin.

Maahan muuttaneista 81 prosenttia ja koko väestöstä 85 prosenttia kertoi käyttävänsä kasvomaskia vapaa-ajallaan. Vaikka selvästi suurin osa myös maahan muuttaneista on välttänyt matkustamista ulkomaille (85 %), tätä suositusta noudattaneiden osuus oli koko väestöön (96 %) verrattuna alhaisempi.

Kaikkiaan naiset noudattivat suosituksia pääsääntöisesti miehiä hieman tarkemmin.

”Suurin osa sekä koko väestössä että maahan muuttaneissa kertoo saaneensa riittävästi tietoa koronaepidemiasta ja noudattavansa suosituksia. Tiedämme kuitenkin, että maahan muuttaneet ovat yliedustettuina koronatartunnan saaneissa. Monella heistä on työhön liittyviä tekijöitä, jotka lisäävät tartuntariskiä. Myös erilaiset muut tekijät, kuten alhaisempi koulutus ja tulot sekä ahtaampi asuminen yksin tai yhdessä, voivat lisätä tartuntariskiä”, sanoo THL:n tutkimuspäällikkö Natalia Skogberg.

Vajaa kolmannes maahan muuttaneista pystyi tekemään etätyötä

Työssä tai harjoittelussa oli 75 prosenttia tutkimukseen osallistuneista maahan muuttaneista ja 78 prosenttia koko väestöstä.

Tarkempia työoloja koskevat tiedot on saatavilla vain maahan muuttaneista. Heistä työssä tai harjoittelussa olevista 30 prosenttia kertoi pystyvänsä tekemään etätyötä ja vain 56 prosenttia pystyi halutessaan pitämään 1–2 metrin etäisyyden muihin ihmisiin. Naisista noin neljäsosa työskenteli terveydenhuollossa, jossa he tapasivat asiakkaita. Vastaava osuus oli miehillä kuusi prosenttia.

”Työnantajan tulisi varmistaa, että työskentelyolosuhteet ovat sellaiset, joissa tarpeetonta altistumista koronavirukselle voi välttää. Lisäksi olisi varmistettava, että työntekijät noudattavat ohjeistuksia”, Skogberg sanoo.

Jatkuvaa viestintää useissa kanavissa

Skogbergin mukaan selkokielistä sekä monikielistä ja monikanavaista viestintää tarvitaan erityisesti silloin kun koronasuosituksia päivitetään tai tarkennetaan.

”Pelkästään suositusten kääntäminen ei toki riitä, vaan on löydettävä toimivat kanavat välittää tietoa. Lisäksi tarvitaan jatkuvaa ja tehokasta jalkautuvaa työtä, jota monet kaupungit ja järjestöt jo ansiokkaasti tekevät. Jatkuvuus on erittäin tärkeää, koska kerran annettu tieto tai suositus ei riitä motivoimaan pidemmän päälle.”

Tutkimus toteutettiin kyselynä väestörekisteristä satunnaisesti valituille ulkomailla syntyneille henkilöille. Kyselyyn vastasi 3 668 henkilöä, jotka olivat 20–60-vuotiaita. Osallistumisaktiivisuus oli 60 prosenttia. 

Koko väestölle kohdennettuun kansalliseen FinTerveys 2017 -seurantatutkimukseeen osallistui 3 490 henkilöä. Osallistumisaktiivisuus oli 51 prosenttia.

Lähteet

Natalia Skogberg, Päivikki Koponen, Eero Lilja, Sara Austero, Sofia Achame, Anu E. Castaneda. Access to information, preventive measures and working conditions during the coronavirus epidemic - findings of the population-based MigCOVID Survey among persons who have migrated to Finland [Tiedonsaanti, viranomaissuositusten noudattaminen ja työolot koronavirusepidemian aikana – maahan muuttaneille kohdennetun MigCOVID-väestötutkimuksen tulokset]. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Työpaperi 8/2021. Linkki avautuu klo 10.00 mennessä.

COVID-19-epidemian hybridistrategian seuranta. Erilliskatsaus, vaihtuva teema ”Maahan muuttaneiden tiedonsaanti, viranomaissuositusten noudattaminen ja työolot koronavirusepidemian aikana.” 18.03.2021

Koronaepidemian vaikutukset ulkomailla syntyneiden hyvinvointiin (MigCOVID)

FinTerveys 2017 -seurantatutkimus

Lisätietoja

Natalia Skogberg
tutkimuspäällikkö
THL
puh. 029 524 7916
etunimi.sukunimi@thl.fi

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Biontech-Pfizerin koronarokotetoimitusten aikaistuminen tuo Suomeen viikoittain 50 000–80 000 rokoteannosta lisää16.4.2021 15:57:44 EEST | Tiedote

Biontech-Pfizerin mRNA-koronarokotetta saadaan tulevina viikkoina Suomeen odotettua enemmän lääkeyhtiön aikaistaessa rokotetoimituksiaan EU-maihin. Viikosta 17 lähtien rokotetta tuodaan maahan viikoittain noin 50 000 annosta enemmän kuin aiemmin on ennakoitu. Viikoilla 22–26 annosmäärään saatava lisäys kasvaa noin 80 000 annokseen. ”Uutinen on rohkaiseva, sillä se tuo koronarokotuksen nopeammin yhä useamman ihmisen saataville”, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtava asiantuntija Mia Kontio. Kaikkiaan eri koronarokotteita saadaan maahan kesäkuun loppuun mennessä vielä 3–4 miljoonaa annosta. Valtaosa Suomessa käytettävistä koronarokotteista on mRNA-rokotteita, joihin myös Biontech-Pfizerin rokote kuuluu. Tällä hetkellä Suomessa annetaan noin 160 000 koronarokotusta viikossa. Koko väestöstä reilu viidennes eli noin 22 prosenttia on saanut ainakin yhden koronarokoteannoksen. Valtaosa ikääntyneistä saanut koronarokotuksen Monissa kunnissa suurin osa ikääntyneistä eli 70 vu

THL:n koronakartta ja koronakartan avoimen datan rajapinta eivät päivity lauantaina 17.4. huoltotöistä johtuvan käyttökatkon takia15.4.2021 13:30:00 EEST | Tiedote

THL:n tietoliikenneympäristöön tehdään välttämättömiä huoltotöitä viikonloppuna 17.– 18.4.2021. Huollon takia seuraavat verkkopalvelumme eivät päivity lauantaina 17.4.: Koronakartta Varmistetut koronatapaukset Suomessa (COVID-19) Verkkosivulla kuvattu avoimen datan rajapinta Koronarokotusten edistyminen -verkkosivu https://thl.fi/fi/tilastot-ja-data/aineistot-ja-palvelut/avoin-data/koronarokotusten-edistymisen-kuutio Koronarokotusten edistymisen tilastokuutio Verkkosivulla kuvattu avoimen datan rajapinta Tiedot päivittyvät normaalisti taas sunnuntaina 18.4. Käyttökatko ei vaikuta THL:n muiden verkkosivujen toimintaan. Lisätietoja: THL:n viestinnän mediapalvelu (arkisin klo 9-16) p. 029 524 6161 info(at)thl.fi

Kotitesti ei korvaa terveydenhuollossa tehtävää koronatestiä14.4.2021 11:58:58 EEST | Tiedote

Myös Suomessa on tällä hetkellä myytävänä koronaviruksen kotitestejä. Saatavilla olevat kotitestit ovat vasta-ainetestejä, joiden avulla voi alustavasti arvioida, onko aiemmin sairastanut koronavirustaudin. Vasta-ainetesti ei kuitenkaan kerro luotettavasti, onko henkilöllä koronatartunta. Jos huomaa koronatartuntaan sopivia oireita, tulee edelleen aina hakeutua ammattilaisten tekemään maksuttomaan koronatestiin.

THL:n asiantuntijat vastaavat yleisön kysymyksiin koronarokotuksista avoimessa verkkotilaisuudessa13.4.2021 06:50:00 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL järjestää kansalaisille avoimen yleisötilaisuuden koronarokotuksista torstaina 15.4. kello 17.30–18.30. Tapahtuma on tarkoitettu kaikille koronarokotuksista kiinnostuneille. Verkossa järjestettävässä tilaisuudessa THL:n asiantuntijat vastaavat yleisön ennakkoon lähettämin kysymyksiin. Paikalla tilaisuudessa ovat ylilääkäri Hanna Nohynek ja johtava asiantuntija Mia Kontio. Asiantuntijat kertovat tilaisuuden alussa koronarokotusten edistymisestä sekä rokotteiden turvallisuudesta. Itse tilaisuuden aikana ei voi esittää kysymyksiä, joten kysymykset voi lähettää ennakkoon oheisen linkin kautta: Kysy koronarokotuksista Kysymyslomake sulkeutuu tuntia ennen tilaisuuden alkua. Lisätietoja tapahtumasta ja linkki yleisötilaisuuteen löytyy THL:n tapahtumakalenterista: Kysy koronarokotuksista! THL:n asiantuntijat vastaavat avoimessa verkkotilaisuudessa Lisätietoja Riikka Rossi kehittämispäällikkö, tapahtumat THL p. 029 524 7436 etunimi.sukunimi@thl.fi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme