Diakonissalaitos

Tietoa on, jos tahtoa löytyy: tulevat kuntapäättäjät avainasemassa rakentamassa nuorten tulevaisuutta

Jaa

Suomessa on lähes miljoona 15–29-vuotiasta nuorta. Suurella osalla heistä menee hyvin, mutta samaan aikaan nuorten ryhmä on entistä polarisoituneempi. Nuoria koskevissa päätöksissä kuntapäättäjät ovat avainasemassa. Päätösten tulisi perustua tietoon, mutta sitä ei ole tarjolla systemaattisesti. Kaikista julkisista päätöksistä tulisi tehdä nuorisovaikutusten arviointi.

Kuva: Teemu Ullgrén
Kuva: Teemu Ullgrén

”Monet nuoria koskevat päätökset tehdään nuoria lähellä, eli kunnissa. Poliittisten ja virkamiespäätösten nuorisovaikutuksista etenkin 18–29-vuotiaiden osalta tiedetään kuitenkin aivan liian vähän. Vielä vähemmän tiedämme asiasta kaikkein haavoittuvimmassa asemassa elävien nuorten näkökulmasta”, sanoo Diakonissalaitoksen Vamoksen johtaja Terhi Laine.

Nuorten eriarvoistuminen ja osan tippuminen turvaverkkojen ulottumattomiin on sekä inhimillisesti, yhteiskunnallisesti, mutta myös taloudellisesti merkittävä asia. Sitran huhtikuussa julkaiseman selvityksen mukaan yhteiskunnalle olisi kustannuksista huolimatta todella kannattavaa panostaa nimenomaan työtä ja koulutusta vailla olevien nuorten osaamiseen. Jos esimerkiksi 10 000 nuorta saadaan työllistymään, yhteiskunta säästää vuodessa 85 miljoonaa euroa, Sitran selvityksessä laskettiin.

”Suurimmat kustannukset kuntataloudelle aiheutuu siitä, että nuoren koulunkäynti keskeytyy, koulutustaso jää alhaiseksi tai nuori ei saa tarvitsemaansa tukea riittävän ajoissa”, Terhi Laine huomauttaa.

”Suunta olisi muutettavissa nuorten tilanteet ennalta huomioivilla päätöksillä ja oikea-aikaisella tuella”, Laine sanoo.

Kaksi vinkkiä kuntavaaliehdokkaalle: ota nuorten tilanteesta selvää ja vaadi nuorisovaikutusten arviointia

Päätösten tulee olla pitkäjänteisiä ja kohdella ikäryhmiä tasapuolisesti, ennalta vaikutuksia selvittäen. Päätöksentekijöiden tulee kysyä: miten alle 29-vuotiaan nuoren oikeudet toteutuvat ja millaisia hyötyjä tai haittoja nuoriin kohdistuvilla päätöksillä on? Miten valinnat ja päätökset vaikuttavat nuorten elämään nyt ja tulevaisuudessa?

Kuntapäättäjän on tunnettava haavoittuvassa asemassa elävien nuorten tilanne omassa kunnassaan. Tietoa löytyy, jos tahtoa on.

Kuntapäättäjä tai sellaiseksi haluava:

  1. Tutustu nuorten tilanteeseen Suomessa. Voit testata lähtötietosi Kuntapäättäjän happotestillä, jolla kuka tahansa voi testata tietonsa haastavassa asemassa olevien nuorten tilanteesta valtakunnallisesti.
  2. Tutustu oman kuntasi nuorten tilanteeseen. Vaadi jatkossa nuorisovaikutusten arviointia päätöksenteon pohjaksi.

Kuntapäättäjän happotestiin tästä: Kuntapäättäjän happotesti

Kuntapäättäjän happotesti on Diakonissalaitoksen Vamoksen pikatesti, joka herättelee miettimään nuorten tilannetta Suomessa.

Vamos on 13 kunnassa ympäri maata toimiva yksilö- ja ryhmävalmennukseen ja kohtaamiseen perustuva palvelu työn ja koulutuksen ulkopuolella oleville nuorille. Sen tavoitteena on rakentaa luottamusta, avata elämän solmuja ja lopulta etsiä nuoren polkua koulutukseen ja työelämän alkuun. Palvelun piirissä on vuosittain noin 2000 nuorta, ja toiminta on vaikuttavaa: viime vuonna 47 % nuorista eteni työ- ja koulutuspoluille ja 86 % koki elämänsä muuttuneen parempaan suuntaan. Vamos toimii Espoossa, Helsingissä, Jyväskylässä, Kemissä, Kuopiossa, Lahdessa, Oulussa, Rovaniemellä, Siilinjärvellä, Tampereella, Torniossa, Turussa ja Vantaalla. 

Lisätietoa

Terhi Laine, johtaja, Diakonissalaitoksen Vamos, terhi.laine@hdl.fi, 0400 237 775
Jenni Sarolahti, viestintäpäällikkö, Diakonissalaitos, jenni.sarolahti@hdl.fi, 050 372 0828

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Teemu Ullgrén
Kuva: Teemu Ullgrén
Lataa
Terhi Laine toimii johtajana Diakonissalaitoksen Vamos-palveluissa.
Terhi Laine toimii johtajana Diakonissalaitoksen Vamos-palveluissa.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Diakonissalaitos
Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501http://www.hdl.fi

Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Säätiö, siihen kuuluva Rinnekoti ja tytäryritykset Diakonissalaitoksen Hoiva Oy ja Caritas Palvelut Oy tuottavat yhdessä vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden elämää. Yhteiskunnallisena yrityksenä Diakonissalaitos laittaa hyvän kiertämään. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla autetaan niitä, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Tutkimus: Kiireetön kohtaaminen on vaikuttava keino saada nuoret takaisin koulu- ja työpoluille15.9.2021 00:01:00 EEST | Tiedote

Itla tutki Diakonissalaitoksen Vamos-palvelun vaikuttavuutta. Tutkimus osoittaa, että Vamos on vaikuttava keino saada nuoret takaisin koulu- ja työpoluille. Vamos-nuoret siirtyvät useammin opiskelemaan kuin vastaavassa tilanteessa olevat nuoret ilman tukea. Nuoret jäävät myös harvemmin kokonaan työelämän ulkopuolelle tai pitkäaikaistyöttömiksi. Samoin osuus toimeentulotuella olevista laskee enemmän kuin vastaavassa tilanteessa olevien nuorten. Yhteiskunnallinen hyöty lasketaan miljoonissa euroissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme