Tietokirja: arkikokemus kylmästä sodasta oli moniulotteinen ja ristiriitainen

Antero Holmila: Suomalaisten kylmä sota
Julkaistaan 4.5.2023
Historiantutkija Antero Holmila sukeltaa uutuusteoksessaan kylmän sodan suomalaisten kokemuksiin, muistoihin ja tunteisiin. Toisen maailmansodan ja hajoamisen välisiä kylmän sodan vuosikymmeniä on katsottu politiikan, diplomatian, valtioiden ja järjestöjen toiminnan kautta. Viime vuosina avainsana on ollut suomettuminen: julkisuudessa on tehty tiliä idän suuntaan nöyristelystä, ja aikakaudesta maalattu kuva on ollut mustavalkoinen. Holmilan ääneen päästämien suomalaisten kokemuksissa ja muistoissa korostuvat ristiriidat, epävarmuudet ja harmaan sävyjen kirjo.
Suomessa tunnistettiin realiteetit, jotka Neuvostoliiton läheisyys synnytti. Hävitty sota oli hyvin muistissa, eivätkä YYA-puheet onnistuneet hälventämään naapuriin kohdistuvia pelkoja, huolia tai epäluuloisuutta. Vuosikymmenet erosivat kuitenkin toisistaan: 1950-luvun lopulla tuettiin Neuvostoliiton miehittämää Unkaria, 1970-luvulla kerättiin marxismi-leninismin hengessä rahaa afrikkalaisille imperialismin uhreille. 1980-luvulle tultaessa neuvostojärjestelmästä ei ollut illuusioita, mutta sen romahtamista ei osattu ennakoida.
Suomalaisten kylmä sota käsittelee arkikokemuksen kautta aikakautta määrittäviä ilmiöitä: ydinsodan pelkoa, kansalaisten suhdetta vallan käsissään pitäneeseen presidentti Kekkoseen sekä opiskelijaradikalismia, jonka ajattelu ei läpäissyt koko sukupolvea. Arkikokemukseen kuuluu myös rautaesiripun konkreettinen ylittäminen: Neuvostoliitossa toivottiin matkailun lähentävän naapurikansoja, mutta todellisuus rajan takana alleviivasi järjestelmien erilaisuutta niin idealististen kommunistien kuin eksotiikan ja halpojen matkojen houkuttelemien perusturistienkin silmissä.
Kylmän sodan muistoilla on myös vahva yhteys nykyhetkeen. Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja Suomen liittyminen Natoon ovat nostaneet esiin yhtymäkohtia sodanpelkoon ja kylmän sodan puolueettomuus-, YYA- ja liittoutumattomuuskeskusteluihin.
FT Antero Holmila on historian professori Jyväskylän yliopistossa. Hän on perehtynyt laajasti toisen maailmansodan ja sen jälkeisen ajan kansainväliseen historiaan. Atena on julkaissut aikaisemmin hänen teoksensa talvisodasta muiden silmin, holokaustista ja Suomen paluusta rauhaan. Suomalaisten kylmä sota perustuu suureksi osaksi kymmeniltä suomalaisilta kerättyihin muistoihin. Kokoamisen yhteistyökumppaneina ovat olleet Suomalaisen kirjallisuuden seura ja Svenska litteratursällskapet i Finland sekä muihin laajoihin muistitieto- ja media-aineistoihin.
Arvostelukappaleet, haastattelupyynnöt, lisätiedot: hanna-leena.soisalo@atena.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna-Leena SoisaloMarkkinointi- ja viestintäpäällikköOtava
Tietokirjat, harrasteet ja viihdekirjat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Atena on osa Otava-konsernia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Atena
Helena Liikanen-Renger kuvaa uutuuskirjassaan maailmankansalaisen juurettomuutta1.6.2023 08:13:00 EEST | Tiedote
Helena Liikanen-Rengerin elokuussa ilmestyvä uutuuskirja “Koti-ikävä, rebonjour” tarkastelee siirtymien aiheuttamaa välitilaa.
Historian merkittävin sisävesilaivasto soti jatkosodassa Suomen johdolla25.5.2023 07:00:00 EEST | Tiedote
Merisodankäynnin asiantuntijan tietokirja kertoo vähän tunnetusta suomalais-saksalais-italialaisesta yhteistoiminnasta Laatokalla vuonna 1942.
Arkeologin ja kuvataiteilijan valloittava tietokirja keskiajan suomalaisten arjesta ja juhlasta4.5.2023 07:00:00 EEST | Tiedote
Vuosi keskiajan Suomessa on häikäisevän runsas ja kauniisti kuvitettu tietopaketti suomalaistalonpojan elämästä vuonna 1480.
Naiset ottaneet paikkansa elokuvan tekijöinä18.4.2023 08:00:00 EEST | Tiedote
#MeToo oli suuri käänne Hollywoodin lisäksi myös suomalaisessa elokuvassa, kirjoittavat Jaana Semeri ja Leena Virtanen poleemisessa Neitoperhot ja pahanhautojat -tietokirjassa.
Kun mentalisti tapasi selvänäkijän3.4.2023 09:25:36 EEST | Tiedote
Kiehtovassa tietokirjassa mentalisti Jose Ahonen sukeltaa noitien, meedioiden, ufojen ja uskomushoitajien maailmaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme