Oulun yliopisto

Tietosuojahuolten arvioinnin kehittäminen on tarpeen uusissa henkilötietoperusteisissa palveluissa

Jaa

Tietosuojahuolten arviointimenetelmiä voidaan hyödyntää henkilötietoperusteisten palveluiden tietosuojaratkaisujen suunnittelussa ja kehittämisessä. Oulun yliopiston tutkija ja data-asiantuntija Anna Rohunen on väitöstutkimuksessaan selvittänyt olemassa olevien arviointimenetelmien soveltuvuutta uusiin henkilötiedon keruuympäristöihin. Tutkimuksessa löytyi selkeä tarve tietosuojahuolten arvioinnin kehittämiselle. Tutkimuksen tuloksena hän esittää, kuinka arviointeja tulisi toteuttaa muuttuvissa tiedonkeruuympäristöissä.

Digitaalisten palveluiden käyttäjien tietoja on nykyään mahdollista kerätä ja käsitellä hyvin monenlaisin tavoin. Käyttäjien tietoja hyödynnetään esimerkiksi sähköisessä kaupankäynnissä, älyliikenteessä ja hyvinvointisovelluksissa. Palveluiden nopeaan kehittymiseen ja uusiin tietojen keruu- ja käsittelytapoihin liittyy myös kysymyksiä palveluiden käyttäjien tietosuojasta ja siihen kohdistuvista riskeistä. Tietoturvaloukkausten mahdollisuus saattaa saada käyttäjissä aikaan huolestuneisuutta. Tietosuojaan kohdistuvat huolet puolestaan voivat vähentää käyttäjien halukkuutta luovuttaa henkilötietojaan palveluiden käyttöön ja siten hidastaa palveluiden käyttöönottoa tai jopa johtaa niiden käytön lopettamiseen.

-Yrityksille palveluiden tarjoamisesta syntyvä taloudellinen hyöty voi tällöin jäädä odotettua heikommaksi. Vastaavasti yhteiskuntataloudellinen tehokkuus kärsii, mikäli olemassa olevia teknologisia resursseja ei pystytä hyödyntämään parhaalla mahdollisella tavalla, Anna Rohunen toteaa.

Hän korostaa, että henkilötietoperusteisten palveluiden suunnittelussa ja kehittämisessä tarvitaan ymmärrystä käyttäjien tietosuojahuolista. Tällaisen ymmärryksen avulla tietojenkäsittelyä pystytään toteuttamaan käyttäjien yksityisyydensuojan tarpeet huomioiden. Tietosuojahuolia voidaan arvioida tähän tarkoitukseen kehitetyillä menetelmillä, esimerkiksi kyselytutkimusten avulla.

Väitöstutkimuksessaan Rohunen tutki, kuinka olemassa olevia tietosuojahuolten arviointimenetelmiä tulisi soveltaa uusien henkilötietoperusteisten palveluiden parissa. Hän selvitti aluksi haastatteluin ja kyselytutkimuksin älyliikenteen palveluiden käyttäjien näkemyksiä tietosuojasta. Tämän jälkeen hän perehtyi laajasti kirjallisuuteen tietosuojakäyttäytymisen malleista sekä teki katsauksen EU:n tietosuojalainsäädännön muutoksista. Näiden tutkimusten avulla hän täydensi empiirisiä tutkimustuloksia ja syntyi kattava käsitys tietosuojahuolten arvioinnin kehittämismahdollisuuksista muuttuvissa tiedonkeruuympäristöissä.

-Tutkimukseni tulokset osoittavat, että tietosuojahuolten arviointia on mukautettava uusiin tiedonkeruuympäristöihin. Näissä ympäristöissä tietosuojahuolet poikkeavat aikaisemmista erityisesti siksi, että nykyiset palveluekosysteemit ovat monimutkaisia ja käyttäjien tietoisuus järjestelmien toiminnasta voi olla puutteellista. Esimerkiksi mahdollisuudet yhdistää eri tavoin kerättyjä tietoja useita käyttötarkoituksia varten voivat saada aikaan uudenlaisia tietosuojahuolia. Arviointeja tehtäessä on otettava huomioon myös se, että käyttäjät saattavat pohtia tietosuoja-asioita olematta kuitenkaan henkilökohtaisesti huolissaan tietosuojastaan. Näin voi tapahtua esimerkiksi henkilötietoperusteisista palveluista uutisoitaessa, Rohunen tiivistää tutkimustuloksiaan.

Oman haasteensa tietosuojahuolten arvioinnin kehittämiseen tuo nykyisen tietosuojatutkimuksen epäyhtenäinen luonne. Väitöstutkimuksessaan Rohunen nostaa esiin tarpeen paitsi tietosuojahuolten arvioinnin kehittämiselle myös tutkimusalueen viemiselle kokonaisvaltaisempaan suuntaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tutkija Anna Rohunen, Oulun yliopisto
anna.rohunen@oulu.fi
040 731 6016

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Väitöstutkimuksen tuloksena syntyi uusi malli terveyspelien kehittämiseen22.9.2020 08:39:08 EESTTiedote

Terveydenhuollon palveluihin tarvitaan uusia digitaalisia työkaluja tukemaan asiakkaita. Terveyspelit voivat tarjota tähän kustannustehokkaita ja asiakasta motivoivia menetelmiä. Tavoitteena terveyteen ja hyvinvointiin liittyvillä hyötypeleillä on innostaa pelaajaa parantamaan omaa psykologista, fyysistä tai sosiaalista hyvinvointiaan. Itsemittaaminen on tutkitusti tehokasta. Terveyspelien kehitysprosessi vaatii monialaista yhteistyötä pelinkehittäjien ja muiden alojen ammattilaisten kesken.

Uusi ultranopea NMR-menetelmä molekyylien vaihdon tutkimiseen18.9.2020 10:15:00 EESTTiedote

Molekyylien vaihto erilaisten fysikaalisten tai kemiallisten ympäristöjen välillä on erittäin merkittävässä roolissa monissa tärkeissä prosesseissa, kuten hengityksessä, proteiinien laskostumisessa, kemiallisissa reaktioissa ja katalyysissä. Oulun yliopiston NMR-spektroskopian tutkimusyksikkö on kehittänyt ultranopean NMR-menetelmän, jolla molekyylien vaihdon havaitsemista voidaan nopeuttaa jopa 10 000-kertaisesti. Menetelmää hyödynnetään ilmastonmuutoksen tutkimuksessa ilmakehän aerosolien koostumuksen ymmärtämiseen yhteistyössä Oulun yliopiston Nano- ja molekyylisysteemien tutkimusyksikön kanssa.

Oulun yliopisto avaa viisi uutta kansainvälistä koulutusta: epidemiologiaa, kestävää kemiaa, monialaista business-analytiikkaa ja osaajia ICT-alalle17.9.2020 06:00:00 EESTTiedote

Kansainvälisen koulutustarjonnan kasvattamisen taustalla on erityisosaamisen kysyntä, ja tutkinto-ohjelmia on suunniteltu sidosryhmiä kuunnellen. Uusien koulutusohjelmien tavoitteena on vahvistaa Oulun yliopiston tarjoaman koulutuksen vetovoimaa. Kansainvälisissä tutkinnoissa opetus tapahtuu kokonaan englanniksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme