Suomen museoliitto

Tietosuojalaki ei ota huomioon museoiden tehtävää

Jaa

Tietosuojalakia laadittaessa ei ole huomioitu museoiden ja muiden muistiorganisaatioiden vakiintunutta tehtävää: aineellisen ja aineettomaan kulttuuriperinnön tallentamista, tutkimista ja esittämistä.

Vaarantuvatko avoimet aineistot? Kuva: SA-kuva. CC BY 4.0 (Muokattu.)
Vaarantuvatko avoimet aineistot? Kuva: SA-kuva. CC BY 4.0 (Muokattu.)

Suomen museoliitto on tänään 30.1.2018 antanut lausunnon oikeusministeriölle työn alla olevasta esityksestä tietosuojalaiksi. Museoliiton mukaan luonnosvaiheessa oleva esitys ei ole huomioinut muistiorganisaatioiden näkökulmia. Jos esitys toteutuu luonnoksen mukaisena, muistiorganisaatioiden nykyiset tehtävät vaarantuvat.

– On käsittämätöntä, että museot ja muut muistiorganisaatiot ovat tilanteessa, jossa tulevaisuuskuva perustehtävän toteuttamiseksi on tällä hetkellä näin samea, Suomen museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä ottaa kantaa.

Ongelmat nostettu esille useasti ilman tulosta

Erityisen ongelmallisina näyttäytyvät vähemmistöjen historiaan ja kulttuuriperintöön liittyvät tehtävät sekä museotyön digitaalisten työmenetelmien ja tiedon välittämisen jatkuminen.

Tekeillä olevan tietosuojalain ongelmiin ovat muistiorganisaatiot ja opetus- ja kulttuuriministeriö kiinnittäneet valmistelijoiden huomiota useasti valmisteluprosessin aikana.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on omassa lausunnossaan esittänyt tilanteen selkiyttämiseksi myös ratkaisuja, jossa tietosuojalaki huomioisi kulttuuriperintöaineistojen saattamisen käytettäviksi. Tällä hetkellä näyttää siltä, että kaikkea sitä kansallista liikkumavaraa, jonka EU:n tietosuoja-asetus mahdollistaa, ei olla hyödyntämässä.  

Linkit:

Suomen museoliiton lausunto oikeusministeriölle hallituksen esityksestä eduskunnalle EU:n yleistä tietosuoja-asetusta täydentäväksi yleiseksi lainsäädännöksi.

Suomen museoliiton tiedote 30.6.2017: Tietosuoja-asetus tekee museoiden kokoelmatyöstä mahdotonta

Lisää aiheesta Museoliiton blogissa 2.3.2016.

Viite: Oikeusministeriön luonnos 18.1.2018: Hallituksen esitys eduskunnalle EU:n yleistä tietosuoja-asetusta täydentäväksi yleiseksi lainsäädännöksi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Vaarantuvatko avoimet aineistot? Kuva: SA-kuva. CC BY 4.0 (Muokattu.)
Vaarantuvatko avoimet aineistot? Kuva: SA-kuva. CC BY 4.0 (Muokattu.)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen museoliitto
Annankatu 16 B 50
00120 HELSINKI

http://www.museoliitto.fi

Suomen museoliitto on museoalan keskusjärjestö. Sen 203 yhteisöjäsentä ylläpitävät yli 400 ammattimaisesti hoidettua museokohdetta: kulttuurihistoriallisia museoita, taidemuseoita ja tiedekeskuksia. Museoliitto valvoo museoiden etua, edustaa museoita alan yhteisissä kysymyksissä ja toimii museoiden yhteistyöverkostona.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen museoliitto

Jopa 43 poliitikkoa ”työharjoitteluun” museoihin16.8.2018 08:10Tiedote

Suomen museoliiton koordinoimaan Kutsu poliitikko museoon -kampanjaan osallistuu ainakin 43 poliitikkoa. Eduskunnan puhemies Paula Risikon sekä ministereiden Sampo Terhon, Sanni Grahn-Laasosen ja Jussi Niinistön johdolla kansanedustajat ja kunnallispoliitikot tutustuvat museotyöhön pintaa syvemmältä 24 museossa eri puolilla Suomea. Media on tervetullut seuraamaan poliitikkoja museoharjoittelussa kampanjaviikolla 27.–31.8.2018.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme