Atena

Tiibetissä vapauden puute johtaa epätoivoisiin tekoihin ja protesteihin

Jaa
Vaikuttava kuvaus Tiibetin historiasta ja nykypäivästä kertoo, kuinka feodaalinen kylä muuttui modernin kontrollin läpitunkemaksi kaupungiksi. Toimittaja ja tietokirjailija Barbara Demick kuvaa nyky-Tiibetin ahdinkoa yhden paikkakunnan asukkaiden kautta.

Barbara Demick: Tukahdutettu kaupunki – Elämää, kuolemaa ja vastarintaa Tiibetissä

Julkaisu 10.6.2022

Yli 150 tiibetiläistä on tehnyt polttoitsemurhan protestina Kiinan sortotoimille. Protestit alkoivat vuonna 2009, yli 50 vuotta Tiibetin miehityksen jälkeen. Toimittaja, tietokirjailija Barbara Demick matkusti Tiibetin ylängölle selvittämään, miksi.

Tiibetiläinen Ngaba on surullisen kuuluisa kaupunki siksi, että se on polttoitsemurhaprotestien keskus. Demick haastatteli kirjaansa varten sekä Tiibetissä että maanpaossa eläviä tiibetiläisiä, joiden kotikaupunki on Ngaba. Kertomuksista syntyy kaupungin ja sen asukkaiden tarina kiinalaissotilaiden saapumisesta nykypäivään.

Kertomus etenee feodaaliselta 1930-luvulta kiinalaismiehitykseen, vastarinnan raakaan tukahduttamiseen ja kulttuurivallankumouksen ylilyönteihin. 1980-luvun liberaalimmat vuodet saivat nopean lopun Tiananmenin verilöylyn aikaan, ja Xi Jinpingin nyky-Kiina on kiristänyt otettaan entisestään.

Koska dalai-lama oli vakuuttanut tiibetiläiset väkivallattomuudesta, 2000-luvun vastarinnan äärimmäisimmät keinot eli polttoitsemurhat kohdistuvat protestoijiin itseensä. Teot ovat poikkeuksellisen rajuja siksi, että itsemurha on tiibetinbuddhalaisuudessa tabu.
Poliisi ja puolisotilaalliset joukot ovat vastanneet niihin eristämällä Ngaban internet-yhteyksiä myöten, vangitsemalla silminnäkijöitä ja kohtelemalla raa’asti liekeistä hengissä selviytyneitä mielenosoittajia.

Tiibetin kiinalaistamistoimet jatkuvat edelleen. Ngabalaisten vaatimukset eivät kuitenkaan ole kohtuuttomia: he toivovat samoja oikeuksia ja mahdollisuuksia kuin kiinalaisilla on. Demickin haastattelema yrittäjä kertoo, että hänellä on materiaaliset olot kunnossa, mutta passia hän ei saa: ”Minulla on kaikki, mitä elämältä haluan, lukuun ottamatta vapauttani.”  
 


Barbara Demickin Pohjois-Koreaa käsittelevä teos Suljettu maa (Atena 2011, suom. Antti Immonen) oli menestys Suomessakin. Demick on kirjoittanut kirjan myös Sarajevon piirityksestä (Logavina Street, 2012). Hän on ollut Los Angeles Timesin toimittaja ja johtanut lehden Pekingin ja Soulin konttoreita. Omien sanojensa mukaan Demick haluaa kirjoittaa historiasta niin kuin kokijat sen itse näkevät.


Haastattelupyynnöt, lisätiedot, arvostelukappaleet: hanna-leena.soisalo@atena.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Atena
Atena
PL 436 (Asemakatu 6)
40101 Jyväskylä

010 4214 200https://atena.fi

Atena on osa Otava-konsernia. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Atena

Uutuuskirja tarjoilee suosituimmat lifestyle-vinkit sadan vuoden takaa11.4.2024 08:21:00 EEST | Tiedote

Kun tahdot kartuttaa onneasi, opettele yöjuoksemisen taito, suorita kosinta oikein ja muuta siitinelosi taidenautinnoksi. Jos tavoitteenasi on pidentää ikää, vahvista hermovoimaasi, pureskele aterialla myös viini ja uhraa päivittäin ainakin puoli tuntia halkojen hakkaamiseen. Pidä huolta, että ulostus tapahtuu kerta päivässä. Käytä huokoisesta kankaasta tehtyjä vaatteita. Nuku pimeässä ja hiljaisessa huoneessa, ikkuna tai ainakin venttiilit ja uunipelti auki. Ja ennen kaikkea kylve säännöllisesti, sillä se auttaa kaikkiin ongelmiisi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye