Satakunnan ELY-keskus

Tilannekatsaus - Oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden ja kiintiöpakolaisten kuntiin sijoittaminen Satakunnassa

Jaa

Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä on vähentynyt huomattavasti vuoden 2015 tasosta, jolloin maahan saapui 32 476 turvapaikanhakijaa. Viime vuonna hakijoita oli 4 551, ja tänä vuonna lokakuun alkuun mennessä hakijoita on ollut 2 569. Satakunnassa on tällä hetkellä toiminnassa enää yksi SPR:n Satakunnan piirin ylläpitämä vastaanottokeskus, joka sijaitsee Porissa. SPR:n Satakunnan piirin ylläpitämä Rauman vastaanottokeskus lakkautettiin virallisesti 30.6.2020. Viimeiset yksityisten palveluntuottajien ylläpitämät Kokemäen ja Kankaanpään vastaanottokeskukset lakkautettiin vuonna 2019. Tällä hetkellä Porin vastaanottokeskuksessa on majoittuneena noin 130 henkilöä, joiden lisäksi yksityismajoituksessa olevia on noin 60 henkilöä. Osa näistä henkilöistä tulee saamaan oleskeluluvan.

Työ- ja elinkeinoministeriö on asettanut Varsinais-Suomen ja Satakunnan ELY-keskusten laajennetun toimialueen (Varsinais-Suomi, Satakunta ja Ahvenanmaa) tulostavoitteeksi vähintään 422 toteutunutta pakolaisten kuntasijoituspaikkaa vuodelle 2020. Tästä Satakunnan osuus on 141 kuntasijoituspaikkaa. Satakunnan ELY-keskuksella on voimassa oleva sopimus pakolaisten vastaanottamisesta kaikkien Satakunnan 17 kunnan kanssa. Kuntien kanssa tehdyt sopimukset mahdollistavat yhteensä enintään 190 oleskeluluvan saaneen sijoittamisen vuonna 2020, mutta edellisten vuosien tapaan vain osa paikoista tarvitaan.

Kuntiin sijoitukset vähentyneet tasaisesti vuodesta 2016

Kuluvana vuonna Satakunnan ELY-keskus on sijoittanut kuntiin yhteensä 17 oleskeluluvan saanutta turvapaikanhakijaa, lähinnä aikuisia ja perheitä, jotka on sijoitettu Poriin ja Raumalle. Kuntaan sijoitetut ovat olleet kansalaisuudeltaan pääosin irakilaisia ja afganistanilaisia. ELY-keskuksen tekemien kuntasijoitusten ohella on toteutunut jonkin verran myös oleskeluluvan saaneiden itsenäisiä kuntiin muuttoja - muutamia henkilöitä on muuttanut mm. Kokemäelle.

Vuosina 2016-2020 Satakunnan kuntiin on sijoitettu yhteensä 436 henkilöä. Heistä 312 on ollut oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita, 79 kiintiöpakolaisia ja 45 oleskeluluvan saaneita ilman huoltajaa tulleita alaikäisiä. Oleskeluluvan saaneita aikuisia ja perheitä on kyseisellä ajanjaksolla sijoitettu Satakunnassa neljään kaupunkiin: Poriin, Raumalle, Kankaanpäähän ja Harjavaltaan. Kiintiöpakolaisia on sijoitettu Poriin, Raumalle ja Euraan. Oleskeluluvan saaneita ilman huoltajaa tulleita alaikäisiä on sijoitettu Poriin ja Huittisiin.

- Kun vuonna 2016 kuntasijoituksia tehtiin Satakunnassa 149, niin vuonna 2019 sijoituksia oli enää 47. Laskennallisia kuntakorvauksia on ulkomaalaisrekisterin mukaan lokakuussa 2020 maksettu 269 henkilöstä kuudelle Satakunnan kunnalle. Osalta vuosina 2016 ja 2017 sijoitetuista henkilöistä korvausjakso on jo päättynyt, toteaa Satakunnan ELY-keskuksen työvoimapalveluasiantuntija Jouni Vataja.

Painopiste kuntasijoituksissa siirtyy kiintiöpakolaisten vastaanottoon

Porin kaupunki on sitoutunut vastaanottamaan tänä vuonna 10-15 syyrialaista kiintiöpakolaista. Kiintiöpakolaisten osalta ensimmäinen 6 henkilön ryhmä saapui Poriin lokakuun alussa. Loput maksimissaan 9 henkilöä saapuvat myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana. Viime vuonna kiintiöpakolaisia vastaanotti Euran kunta. Hallitusohjelman mukaisesti Suomen vastaanottamien kiintiöpakolaisten määrä arvioidaan vuosittain turvapaikanhakijamäärien kehitys huomioiden. Turvapaikanhakijoiden ennätyksellisen alhaisesta määrästä johtuen Suomen pakolaiskiintiötä on ehdotettu nostettavaksi 200 henkilöllä 1 050 henkilöön vuonna 2021.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jouni Vataja
Työvoimapalveluasiantuntija
Satakunnan ELY-keskus
jouni.vataja@ely-keskus.fi
puh. 0295 022 085

Tietoja julkaisijasta

Satakunnan ELY-keskus
Satakunnan ELY-keskus
Yrjönkatu 20
28100 Pori

0295 022 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-satakunta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Satakunnan ELY-keskus

Satakunnan maaseudun kehittämissuunnitelman valmistelu on edennyt loppusuoralle24.2.2021 12:42:58 EETTiedote

Satakunnan maaseudun yrityksillä ja organisaatioilla on mahdollisuus kehittää toimintaansa Euroopan unionin maaseuturahaston tuella tulevinakin vuosina. Rahoitusta myönnetään nyt valmisteilla olevan alueellisen kehittämissuunnitelman perusteella. Tietoja ja näkemyksiä suunnitelmaan on kerätty satakuntalaisilta maaseudun asukkailta, yrittäjiltä ja kehittäjiltä. Ennen pandemiaa ehdittiin järjestää muutamia työpajoja, mutta pääasiassa valmistelu on toteutettu virtuaalisesti.

Satakuntaan tulossa ennätysvuosi maatalousinvestointien suhteen. Satakunnan ELY-keskuksen maatilainvestointien rahoituskatsaus1.12.2020 12:28:15 EETTiedote

Satakunnan ELY-keskus myönsi EU:n maaseuturahastosta maatalouden rakennetukien kolmannella tukijaksolla tukea yhteensä 34 investointiin sekä yhteen tilanpidon aloittamiseen. Avustuksena myönnettiin 2 661 532 euroa ja korkotukilainana 1 888 507 euroa. Tuettujen investointien kokonaiskustannukset olivat yhteensä 10,6 miljoonaa euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme