Helsingin yliopisto

Tilapioneerit: teollisuusalueelle väliaikaista uutta elämää

Jaa

Opiskelijat suunnittelevat tilapäiskäyttöä vanhalle teollisuusalueelle yhteistyössä Espoon kaupungin kanssa. Kurssilaisten tuottamaan kaupunkitapahtumaan Kerassa lauantaina 6.5. on vapaa pääsy. Iltaklubi toteutetaan yhteistyössä Espoo Cinén kanssa.

Tilapioneerit logo
Tilapioneerit logo

Tilapioneerit-kurssi kokoaa 30 Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston opiskelijaa monitieteiseksi työryhmäksi ideoimaan luovaa toimintaa Espoon Keraan. Leppävaaran reunalle suunnitellaan urbaania kaupunginosaa, mutta ennen rakentamisen käynnistymistä alue on opiskelijoiden käytössä. Kurssi toteutetaan 29.3.–6.5.2017.

Kaupunkitapahtuma logistiikkahalliin

Alueella tutkitaan ja kokeillaan kuukauden ajan kulttuurin ja tilapäiskäyttöjen hyödyntämistä kaupunginosan kehittämisessä.

Tilapäiskäyttöprojekti tuo yhteen Espoon kaupungin viranomaisia ja kansalais- ja kulttuuritoimijoita, asukkaita sekä kaupunkitutkimuksen asiantuntijoita monialaiseksi toimijaverkostoksi.

Opiskelijat kehittelevät mahdollisia tulevaisuuden käyttöjä asukkaiden, kaupungin edustajien ja kulttuuritoimijoiden kanssa. Ideoissa hyödynnetään kansainvälisiä esimerkkejä ja alueella kerättävää tutkimustietoa. Kurssilla etsitään uusia ja ennakkoluulottomia ideoita, joita kokeillaan kurssin järjestämässä kaupunkitapahtumassa vanhassa logistiikkahallissa. Tilapäiskäytöt avaavat tyhjenevälle teollisuusalueelle mahdollisuuksia kaupunkielämän ja -kulttuurin uusille muodoille.

Kurssin teemoja tänä vuonna ovat kiertotalous, kokeilukulttuuri ja kaupunkimuotoilu. Case-esimerkit vaihtelevat paikkasidonnaisesta taiteesta tyhjiin tiloihin palveluna.  

Kokeileva Suomi pilottihanke

Tilapioneerit on mukana esimerkkitapauksena Valtioneuvoston kanslian Kokeilun paikka -palvelussa (Kokeileva Suomi -kärkihanke). Kurssi järjestetään yhteistyössä Espoon kaupungin kulttuuriyksikön, Urban Dream Managementin, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen ja Omnian kanssa. Se kytkee yhteen keskeisiä kaupunkikulttuurin asiantuntijoita ja tutkijoita.

Tilapäiskäyttöjä pilotoiva ja aluekehittämistä tutkiva kurssi järjestetään tänä vuonna viidettä kertaa. Vuonna 2016 Marian sairaalan talousrakennuksessa järjestetty Marian ilmestys -kaupunkitapahtuma keräsi yli 1000 kävijää.

Lisätietoa:

Kulttuurimaantieteen yliopistonlehtori Rami Ratvio, geotieteiden ja maantieteen laitos, Helsingin yliopisto, rami.ratvio@helsinki.fi 050 359 4572

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tilapioneerit logo
Tilapioneerit logo
Lataa
Tässä on lähtötilanne. Opiskelijat käynnistävät luovaa toimintaa tyhjentyneessä teollisuushallissa.
Tässä on lähtötilanne. Opiskelijat käynnistävät luovaa toimintaa tyhjentyneessä teollisuushallissa.
Lataa
Suomen BigBrother ja Office -tv-sarjat on kuvattu Tilapioneerien käyttöön ottamassa teollisuuskiinteistössä.
Suomen BigBrother ja Office -tv-sarjat on kuvattu Tilapioneerien käyttöön ottamassa teollisuuskiinteistössä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Gaian aineisto paljasti, että tähtien ratoihin vaikuttaa nyt menossa oleva pienemmän galaksin törmäys Linnunrataan26.4.2018 16:24Tiedote

Euroopan avaruusjärjestön Gaia-missio on tuottanut äärimmäisen tarkan tiedon Linnunradan tähtien paikoista ja liikkeistä Auringon lähellä. Paikkojen ja liikkeiden rakenteista tutkijat päättelevät, että tähtien ratoihin vaikuttanee parhaillaan meneillään oleva pienemmän galaksin törmäys Linnunrataan. Suomalaisittain kiinnostavaa on uusi data Aurinkokuntamme kohteista; nyt julkaistiin ensimmäistä kertaa paikka- ja kirkkaushavaintoja 14 099 asteroidista.

Akateemiset urajärjestelmät ja tutkimuksen ohjaus aiheuttavat yliopistoissa sisäisiä jännitteitä26.4.2018 08:30Tiedote

Paineet menestyä kansainvälisessä tutkimuskilpailussa kannustavat yliopistoja terävöittämään tutkimukseen ja akateemisiin urajärjestelmiin liittyviä tavoitteitaan ja uudistamaan niihin liittyviä toimintojaan. Tuore Helsingin yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoittaa, että yliopistojen sisäisen monimuotoisuuden vuoksi yhtenäisten tavoitteiden ja prosessien luominen aiheuttaa suomalaisissa yliopistoissa sisäisiä jännitteitä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme