Helsingin yliopisto

Tilapioneerit: teollisuusalueelle väliaikaista uutta elämää

16.3.2017 14:36 | Helsingin yliopisto

Jaa

Opiskelijat suunnittelevat tilapäiskäyttöä vanhalle teollisuusalueelle yhteistyössä Espoon kaupungin kanssa. Kurssilaisten tuottamaan kaupunkitapahtumaan Kerassa lauantaina 6.5. on vapaa pääsy. Iltaklubi toteutetaan yhteistyössä Espoo Cinén kanssa.

Tilapioneerit logo
Tilapioneerit logo

Tilapioneerit-kurssi kokoaa 30 Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston opiskelijaa monitieteiseksi työryhmäksi ideoimaan luovaa toimintaa Espoon Keraan. Leppävaaran reunalle suunnitellaan urbaania kaupunginosaa, mutta ennen rakentamisen käynnistymistä alue on opiskelijoiden käytössä. Kurssi toteutetaan 29.3.–6.5.2017.

Kaupunkitapahtuma logistiikkahalliin

Alueella tutkitaan ja kokeillaan kuukauden ajan kulttuurin ja tilapäiskäyttöjen hyödyntämistä kaupunginosan kehittämisessä.

Tilapäiskäyttöprojekti tuo yhteen Espoon kaupungin viranomaisia ja kansalais- ja kulttuuritoimijoita, asukkaita sekä kaupunkitutkimuksen asiantuntijoita monialaiseksi toimijaverkostoksi.

Opiskelijat kehittelevät mahdollisia tulevaisuuden käyttöjä asukkaiden, kaupungin edustajien ja kulttuuritoimijoiden kanssa. Ideoissa hyödynnetään kansainvälisiä esimerkkejä ja alueella kerättävää tutkimustietoa. Kurssilla etsitään uusia ja ennakkoluulottomia ideoita, joita kokeillaan kurssin järjestämässä kaupunkitapahtumassa vanhassa logistiikkahallissa. Tilapäiskäytöt avaavat tyhjenevälle teollisuusalueelle mahdollisuuksia kaupunkielämän ja -kulttuurin uusille muodoille.

Kurssin teemoja tänä vuonna ovat kiertotalous, kokeilukulttuuri ja kaupunkimuotoilu. Case-esimerkit vaihtelevat paikkasidonnaisesta taiteesta tyhjiin tiloihin palveluna.  

Kokeileva Suomi pilottihanke

Tilapioneerit on mukana esimerkkitapauksena Valtioneuvoston kanslian Kokeilun paikka -palvelussa (Kokeileva Suomi -kärkihanke). Kurssi järjestetään yhteistyössä Espoon kaupungin kulttuuriyksikön, Urban Dream Managementin, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen ja Omnian kanssa. Se kytkee yhteen keskeisiä kaupunkikulttuurin asiantuntijoita ja tutkijoita.

Tilapäiskäyttöjä pilotoiva ja aluekehittämistä tutkiva kurssi järjestetään tänä vuonna viidettä kertaa. Vuonna 2016 Marian sairaalan talousrakennuksessa järjestetty Marian ilmestys -kaupunkitapahtuma keräsi yli 1000 kävijää.

Lisätietoa:

Kulttuurimaantieteen yliopistonlehtori Rami Ratvio, geotieteiden ja maantieteen laitos, Helsingin yliopisto, rami.ratvio@helsinki.fi 050 359 4572

Yhteyshenkilöt

Riitta-Leena Inki

Riitta-Leena Inki

Kuvat

Tilapioneerit logo
Tilapioneerit logo
Lataa
Tässä on lähtötilanne. Opiskelijat käynnistävät luovaa toimintaa tyhjentyneessä teollisuushallissa.
Tässä on lähtötilanne. Opiskelijat käynnistävät luovaa toimintaa tyhjentyneessä teollisuushallissa.
Lataa
Suomen BigBrother ja Office -tv-sarjat on kuvattu Tilapioneerien käyttöön ottamassa teollisuuskiinteistössä.
Suomen BigBrother ja Office -tv-sarjat on kuvattu Tilapioneerien käyttöön ottamassa teollisuuskiinteistössä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
PL 33
00014 Helsinki

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Hepatiitti E -virus on yleinen suomalaisilla sioilla, mutta ihmisten tartunnat ovat usein matkatuliaisia26.4.2017 07:50

Helsingin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että hepatiitti E -virus on mahdollinen ihmisten akuutin hepatiitin aiheuttaja Suomessa, etenkin potilailla, jotka ovat palanneet tiettyjen virustyyppien kotoperäisiltä alueilta. Hepatiitti E -viruksen todettiin olevan yleinen suomalaisilla sioilla, mutta tutkimuksessa ei ilmennyt yhtään eläimestä ihmiseen tarttunutta hepatiitti E -tartuntaa.

Suomalaislaivojen yhteismessi edistää kulttuurisesti monimuotoista yhteiseloa25.4.2017 12:20

Suomalaisilla sekamiehitetyillä rahtialuksilla, joilla on suomalaisia, virolaisia ja filippiiiniläisiä merimiehiä, vallitsee kohtelias isäntä-vieras -asetelma. Laivat ovat edelleen leimallisesti suomalaisia, ja esimerkiksi ruokailu noudattaa suomalaisten laivojen tapoja. Etnologi Anne Ala-Pölläsen mukaan laivojen epähierarkinen yhteismessi tukee miehistön kehittymistä yhtenäiseksi ja toisia osapuolia hyväksyväksi yhteisöksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.Tutustu uutishuoneeseemme