Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Tilastot kertovat Helsingin ja Tallinnan kaksoiskaupunkikehityksestä

Jaa

Helsingin ja Tallinnan kaupungit solmivat toukokuussa yhteistyösopimuksen, jolla edistetään kaksoiskaupunkikehitystä kaupunkien välillä. Helsinki ja Tallinna sijaitsevat Suomenlahden vastakkaisilla rannoilla vain noin 80 kilometrin etäisyydellä toisistaan. EU:n jäsenvaltioiden pääkaupungeista ainoastaan Bratislava ja Wien ovat vielä lähempänä toisiaan.

Kaupunkien välinen kehittämistyö vaatii hyvää yhteistä tietopohjaa. Helsinki ja Tallinna julkaisivat neljä vuotta sitten yhteisen tilastokatsauksen, jolla osaltaan rakennettiin tätä perustaa. Nyt julkaistavassa uudessa katsauksessa päivitetään tietoja eri osa-alueilta, mutta samalla tarjotaan lisää ymmärrystä lukujen taakse kätkeytyvistä ilmiöistä.

Helsingin kaupunginkanslian laatima katsaus kertoo Helsingin ja Tallinnan kehityksestä muun muassa seuraavaa:

  • Helsingin ja Tallinnan ”kaksoiskaupunki” on Euroopan mittakaavassa varsin huomattava väestökeskittymä, jossa on yhteensä lähes 1,1 miljoonaa asukasta. Kun otetaan huomioon molempien kaupunkien kaupunkiseudut, puhutaan noin 2 miljoonan asukkaan kokonaisuudesta.
  • Matkustajamäärät Helsingin ja Tallinnan välillä ovat noin nelinkertaistuneet 1990-luvun alkuvuosista. Kasvu on ollut erityisen voimakasta 2010-luvulla, ja matkustajien vuotuinen määrä ylitti viime vuonna jo 9 miljoonan rajan.
  • Tallinnalaisista 96 prosenttia puhuu äidinkielenään joko viroa tai venäjää, ja muun kielisten määrä on melko pieni. Helsinkiläisistä lähes 85 prosenttia puhuu äidinkielenään joko suomea tai ruotsia, ja muun kielisiä on reilut 15 prosenttia.
  • Tallinnan alueelle on keskittynyt suurempi osuus Viron yrityksistä kuin Suomen yrityksistä Helsinkiin ja pääkaupunkiseudulle. Tätä selittää se, että Tallinna on asutuskeskittymänä Viron mittakaavassa suhteellisesti suurempi. Viron bruttokansantuotteesta 64 prosenttia tuotetaan Harjumaan maakunnassa, kun taas Uudenmaan osuus Suomen bkt:sta on 39 prosenttia.
  • Tallinnan työllisyysaste on hieman Helsinkiä korkeampi. Koko 2000-luvun ajan voimakkaana jatkunut virolaistaustaisten työllisten määrän kasvu Helsingissä on vuoden 2013 jälkeen hiipunut selkeästi.
  • Asuntojen hinnat ovat Helsingissä keskimäärin yli kaksinkertaisia Tallinnaan nähden, mutta Tallinnassa hintojen nousu on ollut viime vuosina Helsinkiä nopeampaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

tilasto- ja tietopalvelupäällikkö Ari Jaakola, puh. 09 310 43608, email: ari.jaakola(at)hel.fi
tutkimuspäällikkö Katja Vilkama, puh. 09 310 78396, email: katja.vilkama(at)hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikkö on kaupunkitutkimuksen asiantuntija. Tutkimuksen kohteina ovat asuminen, elinolot, alue- ja kuntatalous, kansalaisten osallisuus ja kaupunkikulttuuri. Yksikkö huolehtii myös kaupungin tilastotoiminnan perustietovarannoista ja tilastotietokannoista, tilastojulkaisuista sekä kirjasto- ja tietopalvelusta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Pormestari Jan Vapaavuori tapaa Berliinissä kollegansa, Berliinin pormestari Michael Müllerin perjantaina 12.4.12.4.2019 09:41:43 EESTTiedote

Pormestarit keskustelevat tapaamisessa kaupunkien välisen yhteistyön tiivistämisestä. Pormestari Vapaavuoren pääteemoja tapaamiseen ovat muun muassa kaupunkien mahdollisuudet yhteistyöhön puhtaampien ja kestävämpien energiaratkaisujen etsimisessä sekä YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden paikallinen vapaaehtoinen raportointi, johon Helsinki on sitoutunut ensimmäisenä kaupunkina Euroopassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme