Aluehallintovirasto

Tilojen sulkupäätös laajenee koko Uudenmaan alueelle 8.3. alkaen

Jaa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto laajentaa määräystä tilojen sulkemisesta koko Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueelle. Tartuntatautilain pykälän 58 g mukainen päätös on voimassa 8.-14.3.2021, ja se ulottuu niin julkisen kuin yksityisen sektorin tiloihin. Pääkaupunkiseudulla ja osassa lähikuntia vastaava määräys on ollut voimassa 1.3. alkaen.

Päätös tilojen sulkemisesta koskee laajasti niin julkisen kuin yksityisen sektorin toimijoiden seuraavia tiloja:

  • joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat sekä kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat
  • yleiset saunat ja uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat
  • tanssipaikat ja kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin sekä muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat
  • huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat
  • sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat
  • kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

Aluehallintoviraston päätös velvoittaa toimijoita sulkemaan tilansa. Sisätiloja on kuitenkin mahdollista käyttää, jos niissä on samanaikaisesti enintään kymmenen asiakasta tai osallistujaa. Ulkotiloissa vastaava asiakasmääräraja on viisikymmentä. Jos toimija ei rajaa tilojen käyttöä korkeintaan edellä mainittuihin henkilömääriin, tilat on suljettava. Tilojen käytössä on aina huomioitava tartuntatautilain mukaiset uudet velvoitteet terveysturvallisista järjestelyistä ja asiakkaiden ohjeistamisesta. Jos terveysturvallisuudesta ei ole mahdollista huolehtia, tilaa ei voi käyttää.

Lisäksi muuten suljettavaksi määrättyjä tiloja voidaan käyttää vuonna 2008 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ohjattuun harrastustoimintaan. Päätös tilojen sulkemisesta ei koske ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa.

Tautitilanne on kriittinen – lukuisia muitakin velvoitteita ja suosituksia on voimassa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto korostaa, että tautitilanne on Uudenmaan alueella erittäin vakava ja herkästi leviävät virusmuunnokset lisäävät entisestään riskiä tilanteen nopealle pahenemiselle. Voimassa on tilojen sulkupäätöksen lisäksi muitakin aluehallintoviraston määräämiä rajoituksia.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella on voimassa Etelä-Suomen aluehallintoviraston 24.2.2021 tekemä päätös, jonka mukaan suurimman osan yksityisen ja julkisen sektorin toimijoista täytyy varmistaa, että osallistujien väliset lähikontaktit voidaan tosiasiallisesti estää eli että turvavälit toteutuvat. Tähän liittyy myös vaatimus siitä, että toimijoiden täytyy tehdä suunnitelma, miten ne estävät lähikontaktit. Päätös velvoittaa toimijoita, joiden tiloissa on samanaikaisesti yli kymmenen henkilöä. Vastaavat päätökset on tehty 4.3.2021 koko muullekin Etelä-Suomen alueelle Kymenlaakson sairaanhoitopiirin aluetta lukuun ottamatta. Etelä-Suomen aluehallintovirasto tiedottaa näistä päätöksistä erikseen.

Tartuntatautilaki (pykälä 58 c) myös velvoittaa laajasti julkisen ja yksityisen sektorin toimijoita koko Suomessa huomioimaan tila- ja palvelujärjestelyt ja asiakkaiden ohjeistamisen tilojen terveysturvallisessa käytössä kesäkuun loppuun asti. Velvoitteet koskevat myös toimijoita, joiden tiloissa on alle kymmenen henkilöä samanaikaisesti. Velvoitteet ovat voimassa suoraan lain nojalla ilman erityisiä viranomaisten päätöksiä.

Lisäksi myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella voimassa on aluehallintoviraston määräämät kokoontumisrajoitukset: kaikki yli kuuden hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty. Pienempiäkin tulisi välttää aina kun se on mahdollista.

– Nyt jos koskaan on ihan jokaisen meistä – jokaisen toimijan ja yksittäisen ihmisen – tehtävä voitavansa, jotta taltutamme yhdessä epidemian pahenemisen ja turvaamme terveydenhuollon kantokyvyn, muistuttaa Merja Ekqvist. – Me teemme osaltamme tämän varmistamiseksi tarvittavat päätökset ja määräykset toimivaltamme rajoissa. Siltä osin kuin toimenpiteitä ei voi viranomaispäätöksillä tai muuten lain nojalla määrätä, jokaisen pitää elää itse vastuullisesti ja noudattaa voimassa olevia suosituksia ja ohjeita hygieniasta, turvaetäisyyksistä ja ylimääräisten lähikontaktien välttämisestä.

Kaikilla viranomaisten koronatilanteeseen liittyvillä rajoitustoimenpiteillä – määräyksillä, velvoitteilla, suosituksilla ja ohjeilla – tavoitellaan viruksen leviämisen estämistä.

Lisätietoa:

Medialle:

  • Laura Nikunen, aluehallintoylilääkäri, p. 0295 016 564
  • Oona Mölsä, ylitarkastaja, p. 0295 016 592
  • Merja Ekqvist, ylijohtaja (yhteydenotot suunnittelija Oona Riitalan kautta), p. 0295 016 421

etunimi.sukunimi@avi.fi

Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Regionförvaltningsverket upphäver stängningsbeslutet för motions- och rekreationsutrymmen i Päijänne-Tavastland - utrymmena kan öppnas 21 april men säkerhetsåtgärder ska vidtas20.4.2021 14:02:29 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland upphäver beslutet som förordnade att bland andra utrymmen för motion och rekreation i Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikts område ska hållas stängda till den 28 april 2021. Utrymmena kan öppnas för kunder onsdagen den 21 april, men vid användningen av utrymmena ska hygienkraven uppfyllas och säkerställas att deltagarna kan hålla säkert avstånd.

Aluehallintovirasto kumoaa liikunta- ja virkistystilojen sulkupäätöksen Päijät-Hämeessä - tilat voi avata 21.4., mutta turvatoimia on noudatettava20.4.2021 14:00:37 EEST | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto kumoaa päätöksen, jolla se määräsi mm. liikunta- ja virkistystiloja suljettavaksi Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella 28.4.2021 asti. Tilat voi avata asiakkaille keskiviikkona 21.4., mutta tilojen käytössä on noudatettava hygieniavaatimuksia ja varmistettava, että osallistujilla on mahdollisuus säilyttää turvavälit.

Itä-Savossa on kielletty yli kuuden henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, muualla Itä-Suomessa rajoitus on 20 henkilöä20.4.2021 08:00:27 EEST | Tiedote

Yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoitukset jatkuvat Itä-Suomen alueella. Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntien alueilla on kielletty yli kuuden henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirien kuntien alueilla on kielletty yli kahdenkymmenen henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Määräykset ovat voimassa 23.4. - 22.5.2021.

Arbetarskyddsmyndigheten övervakar arbetstider och ackordslön för utländska säsongsarbetare20.4.2021 07:10:00 EEST | Tiedote

Arbetarskyddsmyndigheten övervakar arbetsplatser inom jordbruk, som använder utländsk säsongsarbetskraft. Under den kommande skördesäsongen kommer särskild uppmärksamhet att ägnas åt bokföringen av arbetstider och åt ackordsprissättningen. Vid den övervakning som genomfördes i fjol hade två tredjedelar av inspektionsobjekten försummat arbetstidsbokföringen. Hälften hade lönerelaterade brister.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme