Kimmo Pyykkö -taidemuseo

Timo Vuorikosken öljyvärimaalauksia Kangasala-talon galleriassa

Jaa

Timo Vuorikosken näyttely Stazione di Venezia – Venetsiasta junalla Venetsiaan esittelee matka-aiheisia maalauksia 10.10.–4.11.2018.

Timo Vuorikosken teokset ovat saaneet aiheensa taiteilijan matkoilta Italiasta ja muualta Euroopasta. Kuvassa Timo Vuorikoski: Venetsia , 2018. öljy kankaalle.
Timo Vuorikosken teokset ovat saaneet aiheensa taiteilijan matkoilta Italiasta ja muualta Euroopasta. Kuvassa Timo Vuorikoski: Venetsia , 2018. öljy kankaalle.

Kangasala-talon galleriassa nähdään lokakuussa tamperelaisen taidemaalarin Timo Vuorikosken tuoreita, vuonna 2018 valmistuneita öljyvärimaalauksia. Teokset ovat saaneet aiheensa piirustuksista ja maalauksista, joita taiteilija on tehnyt matkoillaan Italiassa ja muualla Euroopassa.

– Matkojeni kulminaatiopisteinä ovat yhä uudelleen olleet rautatieasemat ja niillä odottelu, emotionaalisesti vahvat tunnelmat. Pakoretket ja vapauden kaipuu, Timo Vuorikoski pohtii.

Näyttelyssä esillä olevat ”Stazione di Venezia” -maalaukset kiinnittyvät vuoteen 2006, jolloin taiteilija alkoi viettää talvensa Venetsiassa. Venetsian rautatieasemasta, Santa Luciasta, muodostui hänelle keskeinen paikka.

Näyttelyn teoksissa ei kuitenkaan ole kyse ainoastaan matkakertomuksista. Niihin sisältyy suuri määrä tietoista taidehistoriallista ja taideteoreettista pohdintaa siitä, mitä maalaus on, ja nimenomaan siitä, mitä moderni maalaus on. Venezian taiteen vaikutus näkyy teoksissa myös siinä, kuinka helposti barokki liittyy modernismiin.

– Vaikka stafliamaalaus, taulumaalaus, on ollut ja on edelleen minulle läheistä ja tärkeää, yhä uudelleen huomasin pohtivani, miten olisi mahdollista irrottautua sen perinteistä ja kuitenkin säilyttää modernistisen maalauksen olemus, taiteilija kertoo.

Maalausten visuaalinen rakenne perustuu siihen, että varsinainen ”aihe” maalataan ensin seinälle niitatulle, vailla kiilakehyksiä olevalle suurelle pohjustetulle kankaalle siten, että maalauksen reunat elävät vapaasti, eivätkä estä ekspressiivistä ilmaisua. Lopuksi maalauskangas kiinnitetään suuremmaksi pinnaksi, paneliksi, niin että maalatun pinnan reunat näkyvät.

Ulkopuolelle jää valkoinen kangas siten, että kuvapinnan alla on tyhjää kangasta enemmän kuin sivuilla. Vuorikosken mukaan lopputulos voidaan ymmärtää vapaaksi maalaukseksi, jolla samanaikaisesti on vahva esineellinen luonne.

Näin toteutettuna kokonaisuudella on yhtymäkohtia julistetaiteeseen, nimenomaan venäläisen avantgardismin lähtökohtana olleisiin pietarilaisten kauppojen maalattuihin kyltteihin, johon liittyvät myös joissakin teoksissa olevat tekstit. Myös futurismi on yksi tyylillinen lähtökohta.

Maalaukset ovat ikään kuin kuvitettuja kirjan sivuja. Niissä on tietoisia yhtymäkohtia keskiaikaisiin rukouskirjoihin tai myöhäisbysantin venetsialaisiin ikoneihin. Teosten yhteydessä viitattu myös Polaroid-kuviin.

 – Venetsialaiset barokin ajan alttarilaitteet, joissa etualalla olevan alttarin yläpuolella on dramaattinen maalaus, täynnä chiaroscuron tummaa sinipunaista varjoa ja sen yllä kultahehkuinen taivas. Nehän ovat kuin näkymiä Venezian Santa Lucian asemalta, kun Firenzen pikajuna juuri saapuu leiskuvan auringonlaskun suunnasta, kuvailee Vuorikoski.

Taiteilija kuvaa ”Stazione di Venezia” -maalauksiaan röyhkeän itseriittoisiksi, niin että ne voi ripustaa miten vain.

– Ne hakeutuvat jopa anarkistisiksi installaatioiksi, raskaiksi jonoiksi tai niin että osa paneleista on lattialla, osa alempana seinällä ja osa jossakin ylempänä. Stazione di Venezia ei arastele ympäröivää elämän hälyä, taiteilija toteaa.

Timo Vuorikoski (s. 1945) on tamperelainen taidemaalari ja graafikko, joka on erikoistunut virallisiin tilausmuotokuviin. Niiden ohessa hänen tuotantoonsa kuuluu asetelmia, maisemia ja vapaita henkilötutkielmia. Vuorikoski on opiskellut Suomen Taideakatemian koulussa sekä taidehistoriaa Helsingin yliopistossa, jossa hän opetti ja toimi tutkijana ennen uraansa Sara Hildénin taidemuseon johtajana. Päätyönsä ohella Vuorikoski on pitänyt säännöllisesti yksityisnäyttelyitä ja osallistunut yhteisnäyttelyihin. Muotokuvamaalausta hän on opiskellut eri maiden taidemuseoissa lukuisilla ulkomaille suuntautuneilla matkoillaan.

Timo Vuorikoski: Stazione di Venezia – Venetsiasta junalla Venetsiaan Kangasala-talon galleriassa 10.10.–4.11.2018. Vapaa pääsy.

Taiteilija vierailee kertomassa näyttelystään taiteilijatapaamisessa 31.10.2018.

Näyttelyn mediakuvat: https://www.dropbox.com/sh/ujvhs15aadymmvk/AACAri9BJrx-cMlJoD6p-EMJa?dl=0
Teostiedot tiedostojen nimissä mainittava julkaistaessa.

Lisätietoja:

Timo Vuorikoski
timo.vuorikoski@elisanet.fi
040 744 7652

Laura Pekkala
Tiedottaja, Kangasala-talon galleria
laura.pekkala@kangasala-talo.fi
p. 040 773 0196

Kangasala-talon galleria
Kangasala-talo, Kuohunharjuntie 6
36200 Kangasala
kangasala-talo.fi/galleria

Avoinna: ti–ke 11–17, to 11–19, pe–la 11–17, su 11–15.

Avainsanat

Kuvat

Timo Vuorikosken teokset ovat saaneet aiheensa taiteilijan matkoilta Italiasta ja muualta Euroopasta. Kuvassa Timo Vuorikoski: Venetsia , 2018. öljy kankaalle.
Timo Vuorikosken teokset ovat saaneet aiheensa taiteilijan matkoilta Italiasta ja muualta Euroopasta. Kuvassa Timo Vuorikoski: Venetsia , 2018. öljy kankaalle.
Lataa
Timo Vuorikoski: Venetsia, 2018. öljy kankaalle.
Timo Vuorikoski: Venetsia, 2018. öljy kankaalle.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kimmo Pyykkö -taidemuseo
Kimmo Pyykkö -taidemuseo
Kuohunharjuntie 6
36200 KANGASALA

040 773 0148http://www.kimmopyykkotaidemuseo.fi

Kimmo Pyykkö -taidemuseon vaihtuvat näyttelyt esittelevät korkeatasoista kotimaista kuvataidetta kahdessa kerroksessa. Pysyvä näyttely Pitkän matkan ateljee taidemuseon kolmannessa kerroksessa avaa kuvanveistäjä Kimmo Pyykön elämän ja uran vaiheita. Taidemuseon yleisötyöhön kuuluvat yleisö- ja teemaopastukset, opastukset, luennot ja työpajat eri kohderyhmille. Kimmo Pyykkö -taidemuseo sijaitsee Kangasala-talossa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kimmo Pyykkö -taidemuseo

Senioripäivänä 13.2. opastus susiaiheisten muotokuvien maailmaan ja huumoripitoinen lyhytelokuva 87-vuotiaan Hilkan hiusongelmista6.2.2019 12:36:52Tiedote

Senioripäivänä 13.2. Kimmo Pyykkö -taidemuseo tarjoaa monipuolista ohjelmaa senioreille. Iltapäivä alkaa kuvataiteilija Samuli Heimosen Monesta yksi -näyttelyn opastuksella, jota seuraa lyhytelokuvanäytös ja keskustelutilaisuus Kangasala-talon salissa. Anne Välinoron ohjaama ja käsikirjoittama Karvan verran -lyhytelokuva kertoo ohjaajan 87-vuotiaasta äidistä Hilkasta ja hänen hiusongelmistaan.

Kutsu medialle: Tapaa Samuli Heimonen Monesta yksi -näyttelyn ripustusviikolla10.1.2019 09:13:00Kutsu

Kuvataiteilija Samuli Heimosen laaja yksityisnäyttely nähdään Kimmo Pyykkö -taidemuseossa Kangasalla 26.1.–19.5.2019. Heimonen ripustaa näyttelyään viikoilla 3 ja 4, jolloin medialla on mahdollisuus tutustua ripustusprosessiin ja haastatella Heimosta henkilökohtaisesti. Haastattelupäivät ovat ti 15.1. tai ti 22.1. Kutsuvierasavajaiset pidetään la 26.1. klo 13 ja yleisölle avoimet ovet samana päivänä klo 15-17. Media on tervetullut näyttelyn avajaisiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme