HUS

Tiotropium-lääkitys on turvallinen varhaislapsuuden astmaoireiden hoidossa

Jaa

HUSin Iho- ja allergiasairaalan lastenyksikön koordinoimassa lääketutkimuksessa selvitettiin, onko hengitystieinfektioiden yhteydessä käytettävästä, hengitettävästä tiotropium-lääkityksestä hyötyä varhaislapsuuden astmankaltaisten hengitysoireiden hoidossa.

Tavoitteena oli selvittää, tehoaisiko jaksoittainen tiotropium-lääkitys yhdessä tarvittaessa otettavan salbutamolin kanssa paremmin alle 3-vuotiaiden lasten astmankaltaisiin hengitysoireisiin kuin tavanomainen hoito. Tätä varten rekrytoitiin 6-35 kuukauden ikäisiä, täysiaikaisena syntyneitä perusterveitä lapsia, joilla oli 2-4 lääkärin toteamaa uloshengitysvaikeustilannetta, mutta ei tarvetta säännölliselle astmalääkitykselle.

Tutkimukseen lähti mukaan 80 lasta, jotka satunnaistettiin saamaan joko tiotropiumbromidia (n=27) tai flutikasonipropionaattia (n=25) hengitystieinfektion ensioireiden ilmaantuessa 7-14 päivän ajaksi ja käyttämään tarvittaessa oireisiin hengitettävää salbutamolia, tai saamaan ainoastaan hengitettävää salbutamolia (n=28) hengitysoireiden ilmaantuessa. Tutkimusasetelma oli avoin; kaksoissokkoutus olisi ollut käytännössä ongelmallista erilaisten lääkeannostelijoiden vuoksi ja toisaalta potilaat olivat hyvin nuoria, joten mahdolliset kaksoissokkoutukseen liittyvät riskit pyrittiin minimoimaan.

Lapsia seurattiin 48 viikon ajan ja mahdollisia oireita ja lääketarvetta kartoitettiin päiväkirjamerkinnöin ja punnitsemalla lääkeannostelijat tutkimuksen päätteeksi. Lapsilta otettiin verikokeita allergisen herkistymisen ja tulehdustilan määritystä ajatellen.

Lapset, jotka saivat jaksoittaista tiotropiumia, pärjäsivät muita tutkimusryhmiä paremmin: hoitoa vaativien alahengitystieoireiden kesto infektioissa lyheni parilla päivällä ja avaavan lääkkeen tarve oli muita lääkeryhmiä vähäisempää.

Tulos ei muuttunut, vaikka analyyseissä otettiin huomioon astmariskitekijöitä, kuten allerginen herkistyminen, lääkärin toteamien uloshengitysvaikeustilanteiden määrä ja aiemmin käytössä olleen lyhytkestoisen glukokortikoidihoidon tarve. Jaksoittainen tiotropium-lääkitys osoittautui myös turvalliseksi ja hyvin siedetyksi; lääkitykseen yhdistettyjä haittavaikutuksia ei todettu.

Tutkimus on pienestä potilasjoukosta huolimatta ensimmäinen, jossa tiotropiumbromidia on tutkittu varhaislapsuuden virusinfektioiden aikaansaamien astmankaltaisten hengitysoireiden hoidossa ja ehkäisyssä. Tutkimus on myös ainoa, jossa tiotropiumia on tutkittu tässä ikäryhmässä itsenäisenä lääkeaineena eikä ainoastaan astman lisälääkkeenä. Tutkijalähtöinen asetelma ilman kaupallisia sitoumuksia tai tavoitteita mahdollisti lisäksi tiotropiumin vertaamisen tavanomaiseen lääkehoitoon.

Mikäli tutkimustulokset saadaan toistettua isommissa potilasmateriaaleissa ja kaksoissokkoutetuissa tutkimusasetelmissa, voi tiotropiumbromidi olla ehdolla vaihtoehtoiseksi lääkitykseksi varhaislapsuuden astmankaltaisten hengitysoireiden hoitoon ja ehkäisyyn.

Lisätietoja medialle
Anne Kotaniemi-Syrjänen
dosentti, lastenallergologi
anne.kotaniemi-syrjanen@hus.fi

Mika Mäkelä
professori, ylilääkäri
mika.makela@hus.fi

HUS Tulehduskeskus

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme