Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Tiukemmat säännöt karsinogeenialtistukselle työntekijöiden suojelemiseksi

Jaa

Euroopan parlamentti hyväksyi keskiviikkona tiukemmat EU-säännöt, joilla halutaan estää työntekijöiden altistumista syöpää aiheuttaville karsinogeeneille tai perimän muutoksia aiheuttaville aineille.

- Haitallisten aineiden listalle lisätty raja-arvot 11:lle syöpää aiheuttavalle aineelle
- Säännöt koskevat erityisesti rakennus-, kemikaali-, puu- ja tekstiilialaa

Uusien sääntöjen myötä haitallisten aineiden listalle lisätään yksitoista ainetta, joille määritellään altistusta koskevat raja-arvot. Lisäksi kahden syöpää aiheuttavan aineen osalta, jotka ovat jo listalla, raja-arvoja pienennetään. Uusien raja-arvojen arvioidaan estävän jopa 100 000 henkilön menehtyminen seuraavan 50 vuoden kuluessa.

Tiukemmat raja-arvot

Uusien sääntöjen myötä seuraaville haitta-aineille on asetettu raja-arvot työperäiselle altistukselle:

- kymmenen kemiallista tekijää:1,2-epoksipropaani, 1,3-butadieeni, 2-nitropropaani, akryyliamidi, tietyt kromi (VI)-yhdisteet, etyleenioksidi, o-toluidiini, refraktoriset keraamiset kuidut, bromietyleeni ja hydratsiini

- hengitettävä kiteinen piidioksidi, jota syntyy betonin, tiilin tai kivien murskaamisesta tai leikkaamisesta tai kaivostyössä

Raja-arvoja pienennetään kahden haitta-aineen osalta:

- kovapuupöly: raja-arvo laskee viidestä kahteen milligrammaan kuutiometrissä siirtymäajan jälkeen; siirtymäajan (viisi vuotta direktiivin voimaantulosta) aikana raja-arvo on 3mg/m3

- vinyylikloridimonomeeri, jota käytetään PVC-muovin tuotantoon

Työnantajien tulee arvioida työntekijöiden altistumisen riskiä ja toimia ennaltaehkäisevästi.

Mepit vaativat päätöslauselmassa komissiota lisäksi harkitsemaan lisääntymiselle vaarallisten aineiden lisäämistä listalle vuoden 2019 ensimmäisiin kuukausiin mennessä.

Työnantajien tulee arvioida työntekijöiden altistumisen riskiä ja toimia ennaltaehkäisevästi. Mepit vaativat päätöslauselmassaan komissiota lisäksi harkitsemaan lisääntymiselle vaarallisten aineiden lisäämistä listalle vuoden 2019 ensimmäisiin kuukausiin mennessä.

Kommentti

Esittelijä Marita Ulvskog (S&D, Ruotsi) sanoi: "Olen todella iloinen siitä, että EU on vihdoin uudistanut syöpädirektiiviä. Tarvittiin kymmenen vuotta painostusta, jotta tarvittava kunnianhimo löytyi. Työntekijöiden pitää olla varmoja siitä, että he ovat turvassa ja että yritykset eivät kilpaile heidän terveytensä kustannuksella. EU tarvitsee vahvemman sosiaalisen agendan ja tämä on hyvä alku. Syöpä on merkittävin kuolinsyy työpaikalla ja me jatkamme taistelua sitä vastaan.”

Seuraavaksi

Direktiivi hyväksyttiin äänin 540 puolesta, 6 vastaan, 119 tyhjää. Kun neuvosto on hyväksynyt uudet säännöt, ne julkaistaan EU:n virallisessa lehdessä. Säännöt astuvat voimaan 20 päivää julkaisun jälkeen.

Taustatietoa

Syöpä on merkittävin työhön liittyvä kuolinsyy EU:ssa. Vuosittain työhän liittyvistä kuolemista 53 % johtuu syövästä, 28 % verenkiertosairauksista ja 6 % hengitystiesairauksista. Työperäisistä syövistä tavallisimpia ovat keuhkosyöpä, asbestille altistumisesta johtuva mesoteliooma ja virtsarakon syöpä.

Säännöt koskevat erityisesti rakennus-, kemikaali-, auto-, puu-, huonekaluala-, tekstiili- ja sairaanhoitoaloja.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Malminkatu 16
00100 Helsinki

+358 9 622 0450http://www.europarl.fi

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin toimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-toimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme