Lapin ELY-keskusLapin ELY-keskusLapin ELY-keskusLapin ELY-keskus

Toimenpideohjelmalla haetaan ratkaisuja Lapin työvoiman saatavuuteen

Jaa

Elinkeinoelämän elpyessä työvoiman saatavuuteen liittyvät ongelmat ovat yleistyneet. Alueen toimijat ovat yhteistyössä käynnistäneet toimenpideohjelman laatimisen osaavan työvoiman saatavuuden edistämiseksi. Ohjelma linkittyy Lapin maakuntaohjelmaan sekä maakunnan veto- ja pitovoiman lisäämisen tavoitteisiin ja keinoihin. Ohjelman laatimisesta vastaa Lapin ELY-keskus.

Kuva: Lapin Materiaalipankki | Rayann Elzein
Kuva: Lapin Materiaalipankki | Rayann Elzein

Osaavan työvoiman saatavuuteen liittyvään toimenpideohjelmaa kootaan eri toimijoiden palvelut ja hankkeet, joilla edistetään työvoiman saatavuutta. Toimenpideohjelman yhteydessä selkiytetään myös toimijoiden roolit ja tehtävät. Lisäksi arvioidaan uusien palvelujen ja muiden toimenpiteiden tarve sekä tunnistetaan haasteita, joiden eteenpäin vieminen edellyttää edunvalvontaa.

Toimenpideohjelma linkittyy strategisella tasolla Lapin liiton koordinoimaan Lappi-sopimukseen ja sen toimeenpanosuunnitelmaan. Lisäksi tavoitteita ja keinoja on tunnistettu Veto- ja pitovoimainen Lappi -esiselvityshankkeessa.

Lapin ELY-keskus on käynnistänyt ohjelman laatimisen yhteistyössä Lapin liiton, Lapin kauppakamarin, Lapin yrittäjien ja TE-toimiston kanssa. Työryhmään on kutsuttu mukaan oppilaitosten, kuntien, järjestöjen ja muiden keskeisten sidosryhmien edustajia. Tavoitteena on, että nykytilan kuvaus olisi valmis helmikuussa ja koko ohjelma toukokuuhun mennessä.

Työttömyyden laskiessa työvoiman saatavuus on vaikeutunut

Metsä-Fibren suurinvestointi yhdessä elinkeinoelämän elpymisen kanssa on näkynyt myönteisenä työllisyyskehityksenä. Uusia työpaikkoja ilmoitettiin TE-toimistoon vuonna 2021 ennätyksellisen paljon ja työttömien määrä kävi koronaa edeltävällä tasolla.

Myönteisen kehityksen myötä rekrytointiongelmat ovat yleistyneet ja laajentuneet lähes kaikille toimialoille. Työ- ja elinkeinoministeriön viimeisimmän rekrytointivaikeuskyselyn mukaan 54 % työvoimaa hakeneista toimipaikoista koki rekrytointivaikeuksia. Kauppakamarien tekemässä kyselyssä osuus oli 75 % ja kaksi kolmesta yrityksestä arvioi rekrytointivaikeudet yrityksen kasvua rajoittavaksi tekijäksi.

Lapin viimeisimmässä ammattibarometrissä tunnistettiin 54 työvoimapula-ammattia. Mukana oli suorittavan tason työntekijöitä ja erityisasiantuntijoita. Eniten työvoimapula ravistelee sosiaali- ja terveydenhuoltoalaa.

Osaajien puute on uhka elinkeinoelämän elpymiselle ja kehitykselle

Huomioiden Lapin väestörakenne ja sen kehitys, muuttuvat osaamistarpeet sekä tiedossa olevat eläköitymiset, osaajapula tunnistetaan merkittäväksi uhkaksi Lapin elinkeinoelämän elpymiselle ja kehitykselle. Osaajapula voi vaikuttaa myös välttämättömien julkisten palvelujen järjestämiseen esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä varhaiskasvatuksen osalta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Marja Perälä, johtaja, Lapin ELY-keskus, puh. 0295 037 050
Satu Luiro, kehittämispäällikkö, Lapin liitto, puh. 0400 124 029
Liisa Ansala, toimitusjohtaja, Lapin kauppakamari, puh. 044 577 7514
Pirkka Salo, toimitusjohtaja, Lapin Yrittäjät, puh. 040 039 2139

Kuvat

Kuva: Lapin Materiaalipankki | Rayann Elzein
Kuva: Lapin Materiaalipankki | Rayann Elzein
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme