Helsingin seudun kauppakamari

Toimialakatsaus: Helsingin seudun tuotanto kasvoi ja väestönmäärä ylitti 1,5 miljoonan asukkaan rajan

Jaa

Helsingin seudun tuotannon kasvu jatkui kuluvan vuoden huhti-kesäkuussa. Helsingin seudun työllisten määrä oli 7 % korkeammalla kuin tasolla kuin vuonna 2014. Alueen väestön kasvu perustuu pääosin ulkomaistaustaisiin muuttajiin, selviää Helsingin seudun kauppakamarin Toimialakatsauksesta 2-3/2019.

Liiketoiminnan kehitys oli vahvaa kuluvan vuoden toisella neljänneksellä lähes kaikilla aloilla. Jalostusaloista liikevaihto kasvoi vahvasti teollisuudessa ja rakentamisessa. Palvelualoista liikevaihto kasvoi selvästi liike-elämän palveluissa, informaatio- ja viestintäalalla, kuljetuksessa ja varastoinnissa sekä majoitus- ja ravitsemistoiminnassa.

- Helsingin tuotannon kasvu oli edellisen vuoden toiseen neljännekseen verrattuna 4 % korkeammalla tasolla. Vaikka yritysten suhdanneodotukset ovat lievästi heikentyneet, työllisten ja työpaikkojen määrän kasvu on pysynyt hyvällä 2-3 % tasolla, Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Markku Lahtinen sanoo.

Kaikkien toimialojen yhteenlaskettu liikevaihto oli viimeksi kuluneen vuoden aikana keskimäärin 17 % korkeammalla tasolla kuin vuonna 2014. Vastaavasti palkkasumma on kasvanut 16 % ja kuluttajahinnat nousseet 3 %.

Yksityisen sektorin toimialojen henkilöstömäärä oli huhti-kesäkuussa noin 4 % edellisvuotta korkeammalla tasolla. Voimakkainta kasvu oli rakentamisessa, jossa kasvua kertyi 8 %. Pidemmällä tarkastelujaksolla seudun yritysten henkilöstömäärä oli viimeksi kuluneen vuoden aikana keskimäärin 12 % korkeammalla tasolla kuin vuonna 2014. Henkilömäärän kasvu on kohdistunut erityisesti liike-elämän palveluihin, rakentamiseen sekä informaatio- ja viestintäalalle.  

Helsingin seudun väestö supistuisi ilman muuttovoittoa

Helsingin seudun väestö kasvoi noin 19 000 asukkaalla (1,3%) heinäkuusta 2018 kesäkuuhun 2019. Kasvu oli nopeinta Vantaalla (+6 200) ja Espoossa (+5 800). Sen sijaan Helsingin kaupungin väestön kasvu on hidastumassa, sillä kahden vuoden takaisesta
9 000 lisäyksestä on pudottu 5 500 uuden asukkaan tasolle.

Helsingin seudun väestökasvu perustuu 80 prosenttisesti muuttovoittoon, josta puolestaan neljä viidesosaa pohjautuu ulkomaalaistaustaisiin muuttajiin. Maahanmuuttajat keskittyvät yhä vahvemmin Espooseen, Helsinkiin ja Vantaalle, joihin tullaan joko suoraan ulkomailta tai siirrytään muualta Suomesta.

- Helsingin seudun väestön kasvu ja työvoiman tarjonta ovat riippuvaisia ulkomaalaisista muuttajista. Yritysten tulevat työvoimatarpeisiin vastaaminen edellyttää vähintään 1% vuotuista väestön kasvua, minkä lisäksi työllisyysaste on saatava nykyistä korkeammalle tasolle kaikissa ammatti- ja ikäryhmissä, Lahtinen toteaa.    

Helsingin seudun kunnissa väestönkasvu on selvästi eriytymässä. Vahvan kasvun kaupungit Vantaa, Espoo ja Sipoo saavuttivat 2 %

tason, Keravan, Nurmijärven ja Järvenpään kasvulukemat olivat 1,2-1,6 % ja Helsingin
0,9 %. Vihdissä, Hyvinkäällä, Tuusulassa ja Pornaisissa väkiluku supistui.

Helsingin seudulla on maan suurin yrityskeskittymä. Seudulla tuotetaan
37 % Suomen bruttokansantuotteesta (89 mrd. euroa) ja siellä sijaitsee 32 % maan työpaikoista, mikä on yli 806 000 työpaikkaa. Helsingin seutu käsittää pk-seudun lisäksi alueen ympärillä olevat 10 kehyskuntaa.

Liite: Toimialakatsaus 2-3/2019

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Markku Lahtinen
johtaja, Helsingin seudun kauppakamari
markku.lahtinen@chamber.fi
050 571 3564

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin seudun kauppakamari
Helsingin seudun kauppakamari
Kalevankatu 12
00100 Helsinki

http://helsinki.chamber.fi/fi/

Helsingin seudun kauppakamari vahvistaa yritysten menestystä osallistumalla aktiivisesti Helsingin seudun kehittämiseen. Kauppakamariin kuuluu 21 kunnan alueelta yli 7000 palveluja, kauppaa ja teollisuutta edustavaa yritystä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin seudun kauppakamari

Pikkujoulukausi on alkanut – lakimies neuvoo14.11.2019 09:40:50 EETTiedote

Perinteistä pikkujoulukautta vietetään taas Suomessa. Tällä vuoden ehkä merkittävämmällä juhlalla voi olla oleellinen tehtävä työyhteisön yhteenkuuluvuuden ja positiivisen ilmapiirin kehittymisessä. Pikkujoulujuhliin liittyy usein myös alkoholi ja se voi rentouttaa ilmapiiriä joskus liikaakin: iloisessa juhlassa voi tulla sanottua tai tehtyä jotain sellaista, mitä katuu myöhemmin. Helsingin seudun kauppakamarin lakimiehet ohjeistavat myös vapaaehtoisiin työhön liittyviin tilaisuuksiin liittyvissä kysymyksissä.

Uudenmaan yritysten tilanne toistaiseksi hyvä: nyt tarvitaan panostuksia työllisyyteen ja investointeihin30.10.2019 10:00:00 EETTiedote

Uudenmaan teollisuuden, rakentamisen ja palveluiden yritysten suhdanneodotukset synkkenivät alkusyksyn 2019 aikana. Muualla maassa suhdanneodotukset painuivat miinukselle. Uudellamaalla yritykset arvoivat nykyisen suhdannetilanteen toistaiseksi normaalia paremmaksi saldoluvun ollessa nyt 10 (heinäkuussa 15). Uudellamaalla sijaitsee 35 % maan kaikista työpaikoista ja siellä tuotetaan 40 % maan bruttokansantuotteesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme