Helsingin seudun kauppakamari

Toimialakatsaus: Helsingin seudun tuotanto kasvoi ja väestönmäärä ylitti 1,5 miljoonan asukkaan rajan

Jaa

Helsingin seudun tuotannon kasvu jatkui kuluvan vuoden huhti-kesäkuussa. Helsingin seudun työllisten määrä oli 7 % korkeammalla kuin tasolla kuin vuonna 2014. Alueen väestön kasvu perustuu pääosin ulkomaistaustaisiin muuttajiin, selviää Helsingin seudun kauppakamarin Toimialakatsauksesta 2-3/2019.

Liiketoiminnan kehitys oli vahvaa kuluvan vuoden toisella neljänneksellä lähes kaikilla aloilla. Jalostusaloista liikevaihto kasvoi vahvasti teollisuudessa ja rakentamisessa. Palvelualoista liikevaihto kasvoi selvästi liike-elämän palveluissa, informaatio- ja viestintäalalla, kuljetuksessa ja varastoinnissa sekä majoitus- ja ravitsemistoiminnassa.

- Helsingin tuotannon kasvu oli edellisen vuoden toiseen neljännekseen verrattuna 4 % korkeammalla tasolla. Vaikka yritysten suhdanneodotukset ovat lievästi heikentyneet, työllisten ja työpaikkojen määrän kasvu on pysynyt hyvällä 2-3 % tasolla, Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Markku Lahtinen sanoo.

Kaikkien toimialojen yhteenlaskettu liikevaihto oli viimeksi kuluneen vuoden aikana keskimäärin 17 % korkeammalla tasolla kuin vuonna 2014. Vastaavasti palkkasumma on kasvanut 16 % ja kuluttajahinnat nousseet 3 %.

Yksityisen sektorin toimialojen henkilöstömäärä oli huhti-kesäkuussa noin 4 % edellisvuotta korkeammalla tasolla. Voimakkainta kasvu oli rakentamisessa, jossa kasvua kertyi 8 %. Pidemmällä tarkastelujaksolla seudun yritysten henkilöstömäärä oli viimeksi kuluneen vuoden aikana keskimäärin 12 % korkeammalla tasolla kuin vuonna 2014. Henkilömäärän kasvu on kohdistunut erityisesti liike-elämän palveluihin, rakentamiseen sekä informaatio- ja viestintäalalle.  

Helsingin seudun väestö supistuisi ilman muuttovoittoa

Helsingin seudun väestö kasvoi noin 19 000 asukkaalla (1,3%) heinäkuusta 2018 kesäkuuhun 2019. Kasvu oli nopeinta Vantaalla (+6 200) ja Espoossa (+5 800). Sen sijaan Helsingin kaupungin väestön kasvu on hidastumassa, sillä kahden vuoden takaisesta
9 000 lisäyksestä on pudottu 5 500 uuden asukkaan tasolle.

Helsingin seudun väestökasvu perustuu 80 prosenttisesti muuttovoittoon, josta puolestaan neljä viidesosaa pohjautuu ulkomaalaistaustaisiin muuttajiin. Maahanmuuttajat keskittyvät yhä vahvemmin Espooseen, Helsinkiin ja Vantaalle, joihin tullaan joko suoraan ulkomailta tai siirrytään muualta Suomesta.

- Helsingin seudun väestön kasvu ja työvoiman tarjonta ovat riippuvaisia ulkomaalaisista muuttajista. Yritysten tulevat työvoimatarpeisiin vastaaminen edellyttää vähintään 1% vuotuista väestön kasvua, minkä lisäksi työllisyysaste on saatava nykyistä korkeammalle tasolle kaikissa ammatti- ja ikäryhmissä, Lahtinen toteaa.    

Helsingin seudun kunnissa väestönkasvu on selvästi eriytymässä. Vahvan kasvun kaupungit Vantaa, Espoo ja Sipoo saavuttivat 2 %

tason, Keravan, Nurmijärven ja Järvenpään kasvulukemat olivat 1,2-1,6 % ja Helsingin
0,9 %. Vihdissä, Hyvinkäällä, Tuusulassa ja Pornaisissa väkiluku supistui.

Helsingin seudulla on maan suurin yrityskeskittymä. Seudulla tuotetaan
37 % Suomen bruttokansantuotteesta (89 mrd. euroa) ja siellä sijaitsee 32 % maan työpaikoista, mikä on yli 806 000 työpaikkaa. Helsingin seutu käsittää pk-seudun lisäksi alueen ympärillä olevat 10 kehyskuntaa.

Liite: Toimialakatsaus 2-3/2019

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Markku Lahtinen
johtaja, Helsingin seudun kauppakamari
markku.lahtinen@chamber.fi
050 571 3564

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin seudun kauppakamari
Helsingin seudun kauppakamari
Kalevankatu 12
00100 Helsinki

http://helsinki.chamber.fi/fi/

Helsingin seudun kauppakamari vahvistaa yritysten menestystä osallistumalla aktiivisesti Helsingin seudun kehittämiseen. Kauppakamariin kuuluu 21 kunnan alueelta yli 7000 palveluja, kauppaa ja teollisuutta edustavaa yritystä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin seudun kauppakamari

Kysely: Yrityspäättäjät odottavat viranomaisilta johdonmukaisempaa koronaviestintää27.5.2020 10:39:59 EESTTiedote

Yrityspäättäjät seuraavat koronakriisiin liittyen eniten pääministeri Sanna Marinin, presidentti Sauli Niinistön ja Osmo Soininvaaran näkemyksiä. Organisaatioina seurataan eniten THL:n ja HUS:n asiantuntijalausuntoja. Kotimaiset sanomalehdet digijulkaisuineen sekä TV ovat Googlen ohella suosituimpia tiedonhakuareenoita. Pääministeri Marin saa kiitosta selkeästä viestinnästään, muiden ministereiden viestintään suhtaudutaan kriittisemmin. Yritysjohto odottaa median välttävän skuuppijournalismia ja luovan vähemmän paniikkimielialaa. Yli 600 yrityspäättäjää kertoivat mielipiteensä koronaviestinnästä.

Kauppakamarin koronakysely: paljon puhetta yritystuista, liian vähän tekoja20.5.2020 00:01:00 EESTTiedote

Kymmenesosalla yrityksistä liikevaihto on tippunut 75-100 %. Suhteellisesti eniten tähän joukkoon kuuluvia yrityksiä on rahoitus-, vakuutus-, kiinteistö- sekä informaatio- ja viestintäaloilla. Näkymät ovat heikkenemässä seuraavan kahden kuukauden aikana, ainoastaan enää 15 % uskoo liikevaihtonsa säilyvän ennallaan. Poliittisen päätöksenteon hitaus turhauttaa yrityksiä, selviää Helsingin seudun kauppakamarin koronakyselystä.

Helsingin seudun MAL-sopimuksessa varmistettava raskaan liikenteen taukopaikkojen toteuttaminen7.5.2020 09:26:11 EESTTiedote

Helsingin seudun kuntien ja valtion välisissä maankäyttöä, asumista ja liikennettä koskevissa MAL-neuvotteluissa tarvitaan ministeriöiden vahvaa ohjausta, jotta tulevalla sopimuskaudella saadaan pääkaupunkiseudulle viimein toteutettua raskaan liikenteen taukopaikka-alueita. MAL-sopimuksessa tulee sopia sitovasti taukopaikkojen toteuttamisesta, määritellä niiden sijainti ja kytkeä toteuttaminen valtion MAL-sitoumusten toteuttamiseen. Lisäksi tulee velvoittaa kunnat varautumaan omassa kaavoituksessaan tuleviin taukopaikkatarpeisiin.

Helsingin seudun kauppakamari: Yritysten tilanne vaikeutuu – suorat yritystuet nopeasti käyttöön6.5.2020 00:01:00 EESTTiedote

Yli puolet Uudenmaan yrityksistä odottaa koronan vähentävän liikevaihtoa paljon seuraavan kahden kuukauden aikana. 54 % yrityksistä on pystynyt pitämään tai jopa lisäämään henkilöstönsä määrää, mutta työllisyysnäkymien odotetaan heikkenevän tulevina kuukausina. Hallituksen toimia talouskriisin hoitamisessa peräti yli puolet vastaajista pitää huonona tai erittäin huonona. Kriittisimpiä ovat yritykset, joiden liikevaihto on alle 10 miljoonaa euroa, selviää kauppakamareiden kyselystä.

Helsingin seudun kauppakamari: Hallituksen elvytystoimille Uudenmaan yrityksissä suuria odotuksia21.4.2020 00:01:00 EESTTiedote

Kuudesosa Uudenmaan yritysvastaajista ilmoittaa, että liikevaihto on vähentynyt 75-100 prosenttia. Neljäsosa vastaajista ilmoittaa, että korona ei ole toistaiseksi vaikuttanut yritystoimintaan merkittävästi. Yritykset toivovat hallitukselta ja viranomaisilta nykyistä yksiselitteisempää viestintää ja selkeää suunnitelmaa rajoitusten purkamiseksi, selviää kauppakamareiden yhteisestä koronakyselystä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme