Lapin ELY-keskus

Toimintaympäristön nopeat muutokset ovat heijastuneet voimakkaasti Lapin elinkeinoelämään ja aluetalouteen

Jaa

Koronaepidemian rajoitustoimet runtelivat voimakkaasti palvelualojen ja rajat ylittävää liiketoimintaa. Matkailun heijastevaikutukset eri toimialoille ovat olleet huomattavia ja palautumiseen liittyy vielä paljon epävarmuustekijöitä. Utsjoella haastaa Tenojoen kalastuskiellon aiheuttama äkillinen rakennemuutos.

Kuva: Lapin materiaalipankki, Markus Kiili.
Kuva: Lapin materiaalipankki, Markus Kiili.

Pandemialla oli vähän negatiivisia vaikutuksia teollisuuteenTeollisuuden äkilliset rakennemuutokset (ÄRM) näkyvät suurteollisuuden irtisanomisina ja uuden jätti-investoinnin rakentamisena Kemi-Tornion seutukunnassa. Samanaikaisesti naapurimaassa Ruotsissa on käynnistynyt merkittäviä investointeja kaivos-, akku- ja metalliteollisuudessa. 

Lapin yrityskannassa on keskimääräistä enemmän pien- ja mikroyrityksiä, joiden puskurit ja kyky joustaa ovat olleet erityisen kovalla koetuksella. Matkailutoimialalla liikevaihdon arvioidaan jäävän kuluvan vuoden osalta kolmannekseen normaalista.  

Viimeisimpien kuukausien aikana työvoiman kysyntä on kasvanut erityisesti rakentamisessa sekä palvelu- ja hoiva-alalla. Rakentamisen työvoimatarvetta on lisännyt erityisesti Metsä Fibren Kemin biotuotetehdashanke, mutta myös pienempiä hankkeita on käynnissä. Palvelualalla kysynnässä ei ole palattu vielä aivan samalle tasolle kuin ennen pandemiaa. Matkailun työvoimatarpeisiin vaikuttaa olennaisesti, miten kansainvälinen matkailu avautuu.  

Ilahduttavaa on Lapin väestökehityksen kääntyminen positiivisemmaksi. Useat Lapin kunnat ovat olleet tänä vuonna muuttovoittoisia. Tuoreen selvityksen mukaan tärkeimpiä syitä Lappiin muutolle ovat ainutlaatuinen luonto, parempi tasapaino työn ja vapaa-ajan välillä, asumisen kohtuuhintaisuus sekä turvallisuus. Lapille etätyö ja uudenlaiset työjärjestelyt ovat mahdollisuus tilanteessa, jossa kilpailu osaavasta työvoimasta kiristyy. 

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtava toimiala-asiantuntija Heino Vasara, puh. 0295 039 689, heino.vasara(at)ely-keskus.fi
Ylijohtaja Jaakko Ylinampa, puh. 0295 037 199, jaakko.ylinampa(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Kuva: Lapin materiaalipankki, Markus Kiili.
Kuva: Lapin materiaalipankki, Markus Kiili.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Kohdataan! - Työelämän ja koulutuksen yhteistyöfoorumi ETAPPI 2021 Pyhätunturilla 2.-3.12.202125.11.2021 10:32:50 EET | Tiedote

Pyhätunturilla kokoonnutaan keskustelemaan ja hakemaan ratkaisuja hyvin ajankohtaisiin kohtaannon haasteisiin Lapissa. Vuosittain järjestettävän ETAPPI 2021 -yhteistyöfoorumin teemana tänä vuonna on työelämän, osaamisen ja työvoiman kohtaannon kehittäminen Lapissa. Foorumiin kokoontuu elinkeinoelämän kehittäjiä, aluehallinnon edustajia, koulutuksen järjestäjiä sekä yrityksiä keskustelemaan ajankohtaisista teemoista osaamisen ja kohtaannon ympärillä.

Lapissa 40 valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta22.11.2021 14:21:44 EET | Tiedote

Valtioneuvosto on tehnyt päätöksen valtakunnallisesti arvokkaista maisema-alueista. Valtakunnallisesti arvokkaat maisema-alueet ovat edustavia esimerkkejä suomalaisesta kulttuuri- ja luonnonperinnöstä. Ne ovat syntyneet luonnon ja perinteisen maankäytön yhteisvaikutuksen tuloksena. Valtakunnallisesti arvokkaita maisema-alueita on Lapissa nyt yhteensä 40, joista 23 sijaitsee saamelaisten kotiseutualueella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme