SDP EDUSKUNTA

Toimituksille tiedoksi blogi: Lindtman kysyy kokoomukselta tarkennuksia yleissitovuuden rajaamisesta

Jaa

Toimituksille tiedoksi Antti Lindtmanin blogi:

https://anttilindtman.fi/yleissitovuuden-rajaaminen-mahdollistaisi-palkanalennukset/ 

Yleissitovuuden rajaaminen mahdollistaisi palkanalennukset

Helsingin Sanomat kertoi tänään (4.3.) puolueiden kannoista työelämän kehittämiseen. Jutun perusteella erot puolueiden välillä kävivät varsin selviksi. Hallituspuolueista kokoomus on valmis purkamaan työehtosopimusten yleissitovuutta. Yleissitovuus tulisi kokoomuksen mielestä rajata vain koskemaan minimiehtoja. Kokoomuksen vastauksessa ei täsmennetä, mitä puolue tarkoittaa yleissitovuuden rajaamisella koskemaan vain ”minimityöehtoja”. Nyt olisi paikallaan, että kokoomus kertoisi suomalaisille palkansaajille, miltä osin heidän työehtoja sopisi heikentää.

Yleissitovuudessa on kyse työehtojen perälaudasta järjestäytymättömissä yrityksissä, joka takaa kaikille palkansaajille yhdenvertaisen kohtelun ja estää palkkojen polkemisen. Mitä tämän perälaudan rajaaminen koskemaan vain esimerkiksi minimipalkkaa ilman lisiä tarkoittaisi käytännössä yksittäisen työntekijän kannalta? Otetaan pari esimerkkiä.

Esimerkiksi kaupan alalla alin kuukausipalkka on alle 1800 euroa, mutta erilaisten lisien myötä keskimäärin ansiot ovat keskimäärin 2300-2400 euron luokkaa. Toisin sanoen erilaisten työehtosopimuksessa määriteltyjen lisien osuus ansioista on keskimäärin 30 prosenttia. Nämä palkanlisät ovat elinehto monelle alan työntekijälle.

Teollisuuden työntekijän alin taulukkopalkka on alle 10 euroa/tunti, keskimääräinen tuntipalkka on n. 15 euroa. Muiden palkanosien merkitys on keskimäärin jopa 50 prosenttia loppupalkasta. Onko kokoomus todella valmis rajaamaan nämä yleissitovuuden ulkopuolelle?

Jokainen voi miettiä, miltä tämä tuntuu ahkerista suomalaisista, esimerkiksi perheen isistä ja äideistä, jotka ovat rakentaneet lainojen lyhennykset, vuokranmaksut ja perheen toimeentulon työehtosopimusten turvaaman kokonaispalkan varaan. Siksi kokoomuksen on nyt syytä tulla tarkentamaan, mitä heille minimiehdot tarkoittavat.

SDP:n näkemys työmarkkinoiden ja työelämän kehittämisestä on täysin päinvastainen. Työehtosopimusten yleissitovuus takaa palkansaajien yhdenvertaisen kohtelun ja estää työntekijöiden palkkoja polkemisen.

Kokoomuksen esitys on sinänsä johdonmukainen jatkumo tämän hallituksen työelämälinjalle pakkolakipaketista lomarahaleikkauksiin tai irtisanomissuojan heikentämisestä työttömyysturvan aktiivimallileikkuriin. Näyttää siltä, että kokoomuksessa on kova halu – ei ainoastaan jatkaa Sipilän hallituksen palkansaajia tylyttävällä linjalla – vaan viedä palkansaajiin kohdistuvat heikennykset aivan uudelle tasolle.

HS:n kysely osoittaa, että eduskuntavaalien päävaihtoehdot työelämän kysymyksissä ovat selkeät. Nykylinjan jatkuminen, jossa työnantajien valtaa kasvatetaan työntekijöiden turvan kustannuksella. Tai muutos, jossa työelämää kehitetään repimisen sijaan sopimalla, työpaikolle saadaan lisää luottamusta ja palkalla tulee toimeen. SDP:n valinta on selvä. Me puolustamme suomalaisen työntekijän turvaa loppuun asti.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Kansallisen muistiohjelman jatko tulee varmistaa jo hallitusneuvotteluissa25.5.2019 06:20:00 EESTTiedote

Alzheimer’s Disease International eli ADi julkaisi tiistaina raportin, jonka mukaan maailmalla tarvitaan pikaisia toimenpiteitä kansallisten muistiohjelmien kehittämiseksi. Suomessa nykyinen muistiohjelma päättyy vuonna 2020. Kansanedustaja, Muistiliiton hallituksen puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen vaatii, että kansalliselle muistiohjelmalle tarvitaan ehdottomasti jatkokausi vuosille 2021–2030. - ADI:n raportissa todetaan, että Suomessa on tällä hetkellä Muistiohjelma vuosille 2012-2020, mutta rahoituksen riittämättömyys ja hallituksen vaihdos uhkaavat suunnitelman jatkoa. Meillä ei ole varaa menettää edelläkävijyyttä tässä asiassa. Seuraavan kansallisen muistiohjelman jatkokausi tuleekin varmistaa jo hallitusneuvotteluissa, toteaa Mäkisalo-Ropponen. Pari viikkoa sitten ilmestyi Maailmanterveysjärjestön WHO:n tutkimusnäyttöön perustuvat suositukset muistisairauksien ennaltaehkäisemiseksi. Suositusten taustalla on voimallisesti suomalaistutkimuksista saatu näyttö, erityisesti profe

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Sosiaali- ja terveystoimessa tarvitaan lähijohtajia varmistamaan alan työhyvinvointi, potilasturvallisuus ja laadukas toiminta19.5.2019 11:00:00 EESTTiedote

Sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöistä lähes 70 prosenttia on hoitotyöntekijöitä. Erityisesti tämän ammattikunnan työssä jaksaminen on ollut julkisuudessa esillä paljon viime aikoina. Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) muistuttaa, että monien tutkimusten mukaan erityisesti lähijohtajien, kuten osastonhoitajien, toiminnalla on keskeinen merkitys koko sosiaali- ja terveystoimen henkilöstön hyvinvointiin ja toiminnan sujuvuuteen.

SDP:n Kimmo Kiljunen: Eduskunnan istumajärjestyksessä seurataan Euroopassa vakiintunutta käytäntöä, jolla on pitkä historia7.5.2019 20:04:02 EESTTiedote

SDP:n kansanedustaja Kimmo Kiljunen pitää perussuomalaisten perustelua eduskunnan istumajärjestyksestä epäjohdonmukaisena. - Jos perussuomalaisille kelpaa istumapaikka kokoomuksen oikealla puolella Euroopan parlamentissa, niin miksi ei täällä eduskunnassa, hän ihmettelee. - Istumajärjestyksen määrittäminen ei ole tuolileikki tai arvoton näytelmä, vaan vahvasti arvoja sisältävä keskustelu. Yhdenkään puolueen ei pidä eikä tarvitse hävetä tai peitellä omaa arvomaailmaansa. - Uusoikeisto Euroopassa käyttää termejä "Afrikan sarven ihmissaasta", "etninen homogeenisuus", vierastaa monikulttuurisuutta ja on vääristänyt kansallismielisyyden vierasvihaksi sekä syrjii vähemmistöjä. Voimme vain toivoa, että tässä keskustelussa kaikki tunnistavat oman tilansa ja antavat arvon toisillekin, kiteyttää Kiljunen.

Merja Mäkisalo-Ropponen: Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen kunnissa kuntoon!5.5.2019 12:05:00 EESTTiedote

Kuntalain mukaan terveyden- ja hyvinvoinnin edistäminen kuuluu kuntien perustehtäviin. Kuntapäättäjien tulisi tiedostaa asian tärkeys, sillä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisellä meillä on mahdollisuus saada todellisia säästöjä tulevaisuuden sosiaali- ja terveysmenoihin. Vaikka sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvätkin tulevaisuudessa ns. ”vahvemmille hartioille” kunnan vastuu ennaltaehkäisevistä toimista ei poistu, sanoo kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme