SDP EDUSKUNTA

Toimituksille tiedoksi blogi: Lindtman kysyy kokoomukselta tarkennuksia yleissitovuuden rajaamisesta

Jaa

Toimituksille tiedoksi Antti Lindtmanin blogi:

https://anttilindtman.fi/yleissitovuuden-rajaaminen-mahdollistaisi-palkanalennukset/ 

Yleissitovuuden rajaaminen mahdollistaisi palkanalennukset

Helsingin Sanomat kertoi tänään (4.3.) puolueiden kannoista työelämän kehittämiseen. Jutun perusteella erot puolueiden välillä kävivät varsin selviksi. Hallituspuolueista kokoomus on valmis purkamaan työehtosopimusten yleissitovuutta. Yleissitovuus tulisi kokoomuksen mielestä rajata vain koskemaan minimiehtoja. Kokoomuksen vastauksessa ei täsmennetä, mitä puolue tarkoittaa yleissitovuuden rajaamisella koskemaan vain ”minimityöehtoja”. Nyt olisi paikallaan, että kokoomus kertoisi suomalaisille palkansaajille, miltä osin heidän työehtoja sopisi heikentää.

Yleissitovuudessa on kyse työehtojen perälaudasta järjestäytymättömissä yrityksissä, joka takaa kaikille palkansaajille yhdenvertaisen kohtelun ja estää palkkojen polkemisen. Mitä tämän perälaudan rajaaminen koskemaan vain esimerkiksi minimipalkkaa ilman lisiä tarkoittaisi käytännössä yksittäisen työntekijän kannalta? Otetaan pari esimerkkiä.

Esimerkiksi kaupan alalla alin kuukausipalkka on alle 1800 euroa, mutta erilaisten lisien myötä keskimäärin ansiot ovat keskimäärin 2300-2400 euron luokkaa. Toisin sanoen erilaisten työehtosopimuksessa määriteltyjen lisien osuus ansioista on keskimäärin 30 prosenttia. Nämä palkanlisät ovat elinehto monelle alan työntekijälle.

Teollisuuden työntekijän alin taulukkopalkka on alle 10 euroa/tunti, keskimääräinen tuntipalkka on n. 15 euroa. Muiden palkanosien merkitys on keskimäärin jopa 50 prosenttia loppupalkasta. Onko kokoomus todella valmis rajaamaan nämä yleissitovuuden ulkopuolelle?

Jokainen voi miettiä, miltä tämä tuntuu ahkerista suomalaisista, esimerkiksi perheen isistä ja äideistä, jotka ovat rakentaneet lainojen lyhennykset, vuokranmaksut ja perheen toimeentulon työehtosopimusten turvaaman kokonaispalkan varaan. Siksi kokoomuksen on nyt syytä tulla tarkentamaan, mitä heille minimiehdot tarkoittavat.

SDP:n näkemys työmarkkinoiden ja työelämän kehittämisestä on täysin päinvastainen. Työehtosopimusten yleissitovuus takaa palkansaajien yhdenvertaisen kohtelun ja estää työntekijöiden palkkoja polkemisen.

Kokoomuksen esitys on sinänsä johdonmukainen jatkumo tämän hallituksen työelämälinjalle pakkolakipaketista lomarahaleikkauksiin tai irtisanomissuojan heikentämisestä työttömyysturvan aktiivimallileikkuriin. Näyttää siltä, että kokoomuksessa on kova halu – ei ainoastaan jatkaa Sipilän hallituksen palkansaajia tylyttävällä linjalla – vaan viedä palkansaajiin kohdistuvat heikennykset aivan uudelle tasolle.

HS:n kysely osoittaa, että eduskuntavaalien päävaihtoehdot työelämän kysymyksissä ovat selkeät. Nykylinjan jatkuminen, jossa työnantajien valtaa kasvatetaan työntekijöiden turvan kustannuksella. Tai muutos, jossa työelämää kehitetään repimisen sijaan sopimalla, työpaikolle saadaan lisää luottamusta ja palkalla tulee toimeen. SDP:n valinta on selvä. Me puolustamme suomalaisen työntekijän turvaa loppuun asti.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Taavitsainen: Valtionyhtiö Posti tekee palkkahalpuutusretken Tallinnaan21.3.2019 14:42:50 EETTiedote

SDP:n kansanedustaja Satu Taavitsainen pitää järkyttävänä valtionyhtiö Postin Virosta haettavaa palkkahalpuutusta. Postin tänään päättyneet yt-neuvottelut johtivat 59 työntekijän irtisanomiseen. Irtisanomiset koskivat hallinnollisia tehtäviä. Lisäksi työtehtäviä siirtyi Suomesta Tallinnaan. Siirtoja on julkisuudessa olleiden tietojen perusteella suunniteltu jo pidemmän aikaa.

SDP:n Haatainen: Eläkeläisten arjen parantaminen vaatii määrätietoisia toimenpiteitä21.3.2019 12:43:20 EETTiedote

- Monen eläkeläisen arki on kamppailua toimeentulon kanssa ja miten pienet tulot saa riittämään elämän välttämättömiin menoihin. SDP on sitoutunut pienituloisten eläkeläisten eläkkeiden korotukseen ja eläkeläisköyhyyden vähentämiseen. Tämän toteuttamiseksi olemme esittäneet useita toimenpiteitä, sanoi eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry:n paneelissa torstaina. - On ensiarvoisen tärkeää, että pienituloisten eläkeläisten käteen jäävää tuloa pystytään nostamaan. Siksi tarvitaan toimenpideohjelma, jolla nostetaan asteittain pienituloisten, alle 1400 euroa kuukaudessa ansaitsevien eläkeläisten ansioita 100 eurolla. Myös takuueläkkeen korottaminen tuo monille helpotusta tilanteeseen. - Sipilän hallitus on kurjistanut eläkeläisten tilannetta jatkamalla vuosi toisensa jälkeen kansaneläkeindeksiin sidottujen etuuksien jäädytyksiä ja tekemällä tasoleikkauksen. Nämä on lopetettava ja indeksitarkistukset palautettava, vaati Haatainen. - Kun ihminen vanhen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme