Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Toimituksille tiedoksi: Joulu tuo muutoksia THL:n koronatietojen päivittämiseen

Jaa

Joulun aika tuo joitain muutoksia THL:n koronatietojen päivittämiseen.

Tilannekuva päivittyy arkipäivisin

Päivitämme tilannekuvaa joulun, uudenvuoden ja loppiaisen aikaan arkipäivisin. Viikonloppuisin ja pyhäpäivinä tilannekuvaa ei päivitetä.

Arkisin, kun tilannekuvaa päivitetään, mukana ovat myös tiedot sairaalahoidossa ja tehohoidossa olevista koronapotilaista sekä koronaan liittyvistä kuolemista. Sairaanhoitopiirit toimittavat nämä tiedot meille arkisin.

Koronakartta päivittyy joka päivä klo 12

Koronakartan luvut uusista tartunnoista ja testien määrästä päivittyvät joka päivä klo 12 viikonloput ja pyhät mukaan lukien.

Päivittäin julkaistava tieto on tartuntatautirekisterin sen hetkinen tilanne lääkärien ja laboratorioiden ilmoittamista tiedoista.

Pyhien takia raportoinniss voi olla tavallista enemmän viiveitä.

Koronaan liittyvien kuolemien raportointi – ajantasainen tieto tilannekuvassa

THL seuraa koronaan liittyvien kuolemien määrää kahden eri järjestelmän kautta:

  1. Sairaanhoitopiirit ilmoittavat arkipäivisin koronaan liittyvät kuolemat alueeltaan THL:ään, ja päivitämme tapausten määrän tilannekuvaan.

  2. Koronakartan tiedot koronaan liittyvistä kuolemista (ikäryhmittäiset tiedot ja kuolemantapaukset päivittäin) saadaan yhdistämällä tartuntatautirekisterin ja väestötietorekisterin tiedot kuolemantapauksista.

    Väestötietojärjestelmästä saadussa tiedossa on yleensä noin kahden viikon viive, minkä vuoksi tilannekuvan ja koronakartan tiedot eroavat toisistaan.

Ks. Koronavirukseen liittyvien tautitapausten ja kuolemien tilastoinnista tietoa verkkopalvelustamme

Hybridistrategian seurantaraportit julkaistaan verkossa

Julkaisemme koronaepidemian hybridistrategian viikoittaiset seurantaraportit verkossa 23.12., 30.12. ja 5.1. 

Viestinnän päivystys palvelee arkisin

THL:n viestinnän päivystys palvelee toimittajia joulun aikaan arkipäivisin klo 9-16 numerossa 029 524 6161 ja meilitse info(a)thl.fi.

Kiitos yhteistyöstä kuluneena vuonna ja rauhallista joulua!

THL:n viestintä

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Koronan aiheuttamat puolisoiden väliset erimielisyydet lisäsivät väkivaltakokemusten yleisyyttä vauvaperheissä21.1.2021 12:30:00 EETTiedote

Koronapandemian vuoksi lisääntyneet erimielisyydet sekä vähentynyt puolisoiden välinen läheisyyden tunne ja arjessa jaksaminen kasvattivat todennäköisyyttä väkivaltakokemuksiin vauvaperheissä. Lähisuhdeväkivallan auttavan puhelimen Nollalinjan puhelumäärät puolestaan nousivat ennätyskorkealle valmiuslain voimassaolon päättymisen jälkeen kesällä. Tämä voi johtua keväällä kasautuneesta avun tarpeesta. Puheluiden määrä jatkoi kasvua loppuvuoden aikana.

Muuntunut koronavirus tarttuu herkemmin – pidä yli kahden metrin turvaväli20.1.2021 15:31:27 EETTiedote

Uudet muuntuneet koronavirusvariantit tarttuvat ja leviävät aiempaa koronavirusvarianttia nopeammin. Siksi THL suosittelee nyt yli kahden metrin turvaväliä muihin ihmisiin. Lisäksi lähikontakteja tulisi vähentää entisestään. ”Koska muuntunut koronavirus leviää helpommin, on meidän oltava entistä varovaisempia ja pidettävä yli kahden metrin turvaväliä muihin. Lähikontaktit tulisi rajata vain välttämättömimpiin. On myös tärkeää, että vähäisimmistäkin koronavirukseen sopivista oireista hakeudutaan edelleen koronatestiin”, sanoo THL:n johtaja Mika Salminen. Koronaviruksen oireita voivat olla päänsärky, haju- tai makuaistin häiriöt, nuha tai nenän tukkoisuus, yskä, hengenahdistus, voimattomuus tai väsymys, lihaskivut, kurkkukipu tai kurkun karheus, kuume, pahoinvointi, oksentelu tai ripuli. Koronatestiin tulisi mennä, jos mikä tahansa näistä oireista ilmaantuu. Kasvomaskia tulisi käyttää julkisissa tiloissa, vaikka yli kahden metrin turvavälin pitäminen onnistuisikin Yli kahden metrin turva

THL raportoi koronarokotusten edistymisestä vastedes päivittäin18.1.2021 18:00:00 EETTiedote

THL raportoi 18.1.2021 alkaen päivittäin koronarokotusten edistymisestä. Tietojen lähteenä on THL:n rokotusrekisteriin vastaanotetut tiedot rokotettujen lukumäärästä. Rokotusrekisterin tiedot saadaan perusterveydenhuollon avohoidon hoitoilmoituksesta (Avohilmo) sekä terveydenhuollon hoitoilmoituksesta (Hilmo). Mukana raportoinnissa ovat rokotukset niille henkilöille, jotka löytyvät Suomen väestötietojärjestelmästä. Henkilön katsotaan saaneen rokote, jos hänellä on vähintään yksi rokotustapahtuma. Rokotuspäivämäärä on raportoinnissa henkilön ensimmäisen rokotustapahtuman päivämäärä. Aluksi tiedot rokotettujen määrästä julkaistaan sairaanhoitopiireittäin, mutta vastaisuudessa, kun tietoa on kertynyt enemmän, siirrytään kuntakohtaiseen raportointiin. Koronarokotusten edistymisestä raportoidaan myös ikäryhmittäin sekä julkaisemalla rokotteiden saaneiden kumulatiivinen lukumäärä rokotuspäivämäärän mukaan. On huomioitava, että potilastietojärjestelmien tiedonsiirrossa on vielä puutteita, ja

Koronarokotukset edenneet valtaosassa maata hoivakoteihin – Suomessa on toimivia käytäntöjä laajojen väestörokotusten toteuttamiseen12.1.2021 17:22:27 EETTiedote

Koronavirusrokotuksissa on edetty suurempiin rokotusryhmiin ja rokotuksia on alettu antaa entistä useammassa paikassa. Tämän viikon aikana valtaosa alueista on käynnistänyt rokotukset ikääntyneiden hoivakodeissa. ”Teho-osastojen henkilökunta ja muut ensimmäisten kohderyhmien sote-ammattilaiset on nyt rokotettu hyvin kattavasti. Suurimmassa osassa erityisvastuualueista on siirrytty tällä viikolla hoivakoteihin, joissa rokotuksia annetaan sekä asukkaille että henkilökunnalle”, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtava asiantuntija Mia Kontio. Koronavirusrokotusten tahti Suomessa on viime päivinä hieman tiivistynyt. Rokoteannoksia on annettu tällä hetkellä THL:n arvion mukaan 45 000, kun perjantaina vastaava luku oli 20 000. Potilastietojärjestelmien tiedonsiirto-ongelmien vuoksi kaikki rokotukset eivät vielä näy tilastoissa. THL kehittää rokotustietojen raportointia jatkuvasti yhdessä alueiden ja työterveyshuollon kanssa. Rokotteiden saatavuus on merkittävin rokotusten tah

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme