Helsingin seudun kauppakamariHelsingin seudun kauppakamariHelsingin seudun kauppakamariHelsingin seudun kauppakamari

Toimivat maahanmuuton palvelut lisäävät Helsingin seudun houkuttelevuutta

Jaa

Uudenmaan yritykset tarjoavat yli puoli miljoonaa työpaikkaa, joihin tarvitaan kotimaisen työvoiman lisäksi nyt ja tulevaisuudessa yhä enemmän muualta Suomeen saapuvia työntekijöitä. Tehokkaat ja nopeat maahanmuuton palvelut ovat yksi tärkeä keino tukea työperäistä maahanmuuttoa, nostaa vieraskielisten työllisyysastetta ja parantaa Helsingin seudun houkuttelevuutta yritysten ja osaavan työvoiman kohdealueena.

Joulukuussa 2017 avattu International House Helsinki (IHH) -palvelupilotti on erinomainen käytännön esimerkki siitä, miten viranomaisten poikkihallinnollisella yhteistyöllä ja ennakkoluulottomalla kokeiluasenteella voidaan nopeuttaa ja selkeyttää maahanmuuton alkuvaiheen palveluja.

- Työnantajan näkökulmasta on tärkeää, että kansainvälisen työvoiman maahantuloon liittyvät palvelut ovat helposti ja nopeasti saatavilla. Nyt ulkomaalaisen työntekijän ei tarvitse vierailla useassa eri toimipisteessä asioiden hoitamiseksi, mikä säästää niin työntekijän kuin työnantajankin aikaa. IHH-palvelusta työnantaja saa myös arvokasta tietoa ja palveluohjausta, toteaa Tokmanni Oy:n henkilöstöjohtaja ja Helsingin seudun kauppakamarin koulutus- ja työvoima-asiain valiokunnan puheenjohtaja Sirpa Huuskonen.

IHH:n tarjoamat palvelut auttavat kansainvälistä työvoimaa rekrytoivia yrityksiä keskittämällä palveluja yhteen pisteeseen. Pääkaupunkiseudulle muuttavat kansainväliset työntekijät saavat hoidettua suurimman osan alkuvaiheen viranomaisasioista, kuten väestörekisterimerkinnän ja verokortin tai -numeron, samassa paikassa. Asiakas saa myös sosiaaliturvaan liittyvät asiansa vireille. Kauppakamari vastaa IHH:n työnantajaneuvonnasta palvelupilotin aikana. 

- Yrityksiltä ja työnantajilta saatu IHH-palaute on ollut hyvin myönteistä. Elinkeinoelämän kannalta tärkeä tavoite on, että IHH:n toiminta vakinaistetaan palvelupilotin jälkeen ja samalla jatketaan asiakaslähtöisyyden kehittämistä tuomalla sinne mukaan esimerkiksi Maahanmuuttoviraston palveluita, sanoo projektijohtaja Markku Lahtinen Helsingin seudun kauppakamarista.

Sujuvat alkuvaiheen maahantulon palvelut ovat Helsingin seudulle tärkeitä, sillä ne nopeuttavat kansainvälisten osaajien työmarkkinoille siirtymistä, parantavat rekrytointimahdollisuuksia ja sujuvoittavat kansainvälisten osaajien kotoutumista. Lisäksi toimivat palvelut kasvattavat Helsingin seudun houkuttelevuutta investoijien ja yrittäjien silmissä. IHH-palveluun on tärkeää tulevaisuudessa tuoda myös tehokkaita rekrytointi- ja matching -palveluja sekä asettautumispalveluja yksityisen ja kolmannen sektorin kautta.

IHH-palvelupilottia koordinoi Helsingin kaupunki ja siihen osallistuvat kaupungin maahanmuuttajaneuvonnan lisäksi Uudenmaan maistraatti, Verohallinnon ja Kelan In To Finland -palvelu, Uudenmaan TE-toimisto, Eläketurvakeskus ja Helsingin seudun kauppakamari. International House Helsinki -palvelun kehittäminen on osa seudullista Töissä Suomessa -hankekokonaisuutta, johon osallistuvat myös Espoon ja Vantaan kaupungit, Uudenmaan ELY-keskus ja Moniheli ry. Hanke on Euroopan sosiaalirahaston ja Uudenmaan liiton osarahoittama.

Lisätietoa:
Markku Lahtinen
Projektijohtaja, Helsingin seudun kauppakamari/COME-projekti
+358 50 571 3564

Helsingin kaupungin tiedote 1.12.2017: International House Helsinki palvelee Suomeen muuttavaa

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin seudun kauppakamari
Helsingin seudun kauppakamari
Kalevankatu 12
00100 Helsinki

http://helsinki.chamber.fi/fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin seudun kauppakamari

Yksityinen sektori tuottaa jo yli puolet Uudenmaan perusterveydenhuollosta13.12.2018 08:00Tiedote

Sote-ratkaisun antaessa odottaa itseään, Uudenmaan terveydenhuollon markkinat muuttuvat vauhdilla. Yksityisillä lääkäriasemilla tuotetaan jo 54 % perusterveydenhuollon markkinoista. Ilman vuodeosastohoitoa yksityisen toiminnan osuus on 62 %. Suun terveydenhuollosta yksityisen sektorin osuus on peräti 65 %. Luvut perustuvat Helsingin seudun kauppakamarin juuri ilmestyneeseen selvitykseen Uudenmaan terveydenhuoltomarkkinasta.

Kaupan sijaintia säädellään liian tiukasti maakuntakaavassa5.12.2018 08:00Tiedote

Uudellamaalla valmistelussa oleva maakuntakaava säätelee liian tiukasti vähittäiskauppaa. Hallitusohjelman keskeisiä tavoitteita on sääntelyn purkaminen, minkä osana on muun muassa vapautettu kauppojen aukiolo. Lainsäädäntöä muutettiin siten, että kaavoituksessa luovuttiin myytävän tavaran laatuun perustuvasta kaupan sijainnin ohjauksesta. Tavoitteena oli edistää kaupan kilpailua ja mahdollistaa uusien liiketoimintamallien kehittäminen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme