Vaasan kaupunki - Vasa stad

Tonttiliittymien aurausvallin poistosta pyydetään palautetta

Jaa

Tonttiliittymien aurausvallit poistetaan tänä talvena ensimmäistä kertaa Vaasassa. Oman valvonnan ja asukkailta saadun palautteen perusteella aurauksessa on ilmennyt jonkin verran puutteita ja alueellista vaihtelua. Valvontaa on tehostettu kaikilla alueilla, jonka lisäksi asukkaita pyydetään ilmoittamaan heikosti auratuista tonttiliittymistä.

Kuva: Heikki Jaurakkajärvi
Kuva: Heikki Jaurakkajärvi

Tonttiliittymien aurauksella tarkoitetaan käytännössä sitä, että aurauksesta syntyvä aurausvalli poistetaan tonttiliittymien kohdalta samalla kertaa tien auraamisen yhteydessä.

Laki ei velvoita kuntia ja kaupunkeja pitämään tonttiliittymiä auki, vaan lain mukaan ne kuuluvat kiinteistön omistajien vastuulle. Vaasassa tonttiliittymien aurausvallin poisto on lisätty ylimääräiseksi palveluksi, jolla pyritään muun muassa parantamaan omakotitalossa asumisen edellytyksiä erityisesti ikäihmisillä.

– Aurausvallin poisto on toteutunut tähän mennessä vaihtelevasti. Se vaatii meiltä kaikilta opettelua, jonka lisäksi suuriluminen talvi on aiheuttanut omat haasteensa. Mikään auraan asennettava lumistopperi ei siirrä määräänsä enempää lunta, ja pieni osa lumesta saattaa tulla stopperin yli kovan lumisateen jälkeen, omaisuudenhallinnan yksikönpäällikkö Timo Rajala taustoittaa.

Tonttiliittymien aurausvallin poiston taustalla on viime vuonna käyttöönotetut uudet urakoitsijasopimukset, joissa Vaasa on jaettu 14 urakka-alueeseen. Kaupungin oman henkilöstön lisäksi kunnossapitoon osallistuu kymmenen aliurakoitsijaa omilla urakka-alueillaan.

– Osa urakoitsijoista on uusia ja heille nämä alueet vaativat talvihoidon osalta opettelua. Urakoitsijat ovat tehneet parhaansa ja tiiviillä yhteistyöllä talvesta on selvitty tähän mennessä kaiken kaikkiaan hyvin, Rajala kertoo.

Aurausta pyritään parantamaan jatkuvasti ja palautetta kuunnellaan herkällä korvalla.

– Olemme tehostaneet valvontaa kaikilla alueilla, jonka lisäksi toivomme palautetta myös asukkailta. Paras tapa on laittaa meille viestiä palautepalvelun kautta. Palautteessa on hyvä olla tarkka osoite selkeästi esillä ja sinne voi liittää myös valokuvia, Rajala toteaa.

Siirry palautepalveluun

Lumityöt pähkinänkuoressa

Katujen ja yleisten alueiden, kuten torien ja puistojen, kunnossa- ja puhtaanapito kuuluu kunnan vastuulle. Isoista pääväylistä, kuten moottoritiestä, Kokkolantiestä ja Alskatintiestä vastaa puolestaan ELY-keskus.

Vaasan talvikunnossapidossa kadut sekä kävely- ja pyörätiet on jaettu kunnossapitoluokkiin, joka määrittää missä järjestyksessä ja kuinka kiireellisesti kadut pyritään auraamaan.

  • Lumisateen alkaessa ensimmäisenä aurataan tärkeimmät pääväylät, linja-autojen reitit sekä pääpyörätiet.
  • Kun pääväylät on aurattu ja lumisade hiipunut, alkaa lumen auraus myös asuntokaduilla.
  • Keskusta-alueella lumet ensisijaisesti lingotaan suoraan kuorma-autojen lavalle ja kuljetetaan lumenvastaanottopaikoille. Muualla lumet aurataan pääasiassa katujen sivuun ja tarpeen vaatiessa siirretään lumenvastaanottopaikoille. Näillä toimenpiteillä saadaan kaduille lisää lumitilaa ja poistetaan näköesteitä risteysalueilta.
  • Kasattu lumi jätetään odottamaan kevättä ja aurinkoa, joka sulattaa lopulta lumen.
  • Lumityöt voivat hidastua, jos lunta sataa paljon. Tällöin lumiaurat ehtivät asuntokaduille tavallista myöhemmin.
  • Kaupungin omaan talvikunnossapitokalustoon kuuluu 14 työkonetta, joista kaksi on tiehöylää ja loput kuorma-autoja ja kuormaajia.

Lisätietoa katujen kunnossapidosta löydät osoitteesta vaasa.fi/katujenkunnossapito

 

Yhteyshenkilöt

Yksikönpäällikkö Timo Rajala, +35840 582 7700, timo.rajala@vaasa.fi

Kuvat

Kuva: Heikki Jaurakkajärvi
Kuva: Heikki Jaurakkajärvi
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vaasan kaupunki

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Välkommen på evenemanget vid Alkula gård – som stöd för planläggningen samlas information in av områdets användare16.5.2022 16:46:15 EEST | Tiedote

Planläggningen ordnar i samarbete med Alkulas 4H-förening, Gamla Vasa förening och guiderna vid Korsholm och Vasa ett publikevenemang vid Alkula gård måndagen 23.5 kl. 17-19. Vid evenemanget presenteras målen för planläggningen som börjar senare i år för området vid Alkula, vi bekantar oss tillsammans med gården och dess omgivning, samt samlar information av områdets användare som stöd för planläggningen.

Tervetuloa yleisötilaisuuteen Alkulan tilalle 23.5. – alueen käyttäjiltä kerätään tietoa kaavoituksen tueksi16.5.2022 16:43:31 EEST | Tiedote

Kaavoitus järjestää yhdessä Alkulan 4H-yhdistyksen, Vanha Vaasa -yhdistyksen ja Vaasa-Mustasaari -oppaiden kanssa yleisötilaisuuden Alkulan tilalla maanantaina 23.5. klo 17-19. Tilaisuudessa esitellään myöhemmin tänä vuonna alkavan kaavoituksen tavoitteita Alkulan ympäristössä, tutustutaan yhdessä tilaan ja sen ympäristöön, sekä kerätään tietoa alueen käyttäjiltä kaavoituksen tueksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme