Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Töölöläinen taudin runtelema jalava on saanut kaatotuomion

Jaa

Hesperian puiston kohdalta raitiotiepysäkiltä poistetaan tämän viikon torstain (7.6.) ja perjantain (8.6.) välisenä yönä jalavanpakurin runtelema jalava. Puu on näkyvä maisemapuu keskellä vilkasliikenteistä katua.

Staran arboristit tutkivat puistopuun kuntoa Helsingin Vanhassa Kirkkopuistossa. Kuva: Veikko Somerpuro
Staran arboristit tutkivat puistopuun kuntoa Helsingin Vanhassa Kirkkopuistossa. Kuva: Veikko Somerpuro

Pysäkin jalava on ollut jo pitkään seurannassa taudin vuoksi. Nyt lahoaminen on edennyt niin pitkälle, että poistaminen on kasvaneen riskin vuoksi tullut ajankohtaiseksi.

Jalavanpakuri lahottaa jalavien runkoja ja suuria oksanhaaroja joskus hyvinkin nopeasti ja arvaamattomasti. Tauti on verottanut Helsingin jalavakantaa viimeisen parinkymmenen vuoden aikana jo merkittävästi.

Kadun varrelta kaadetaan samana yönä myös toinen puu, pystyyn kuivanut pienehkö lehmus.

Kääpätietoa:

Suomesta tunnetaan tällä hetkellä yli 250 kääpälajia, joista noin puolet kasvaa Helsingin alueella.
Puistoissa, joissa on eläviä puita, kantoja tai kaadettuja runkoja kasvaa noin 45 kääpälajia. Näistä suurin osa on niin sanottuja joka paikan lajeja, jotka kasvavat lähes kaikkialla, missä vain on lahotettavaa puuta. Tähän ryhmään kuuluvat esimerkiksi vyökäävät sekä tuhkakääpä.
Puita tappavat karstasyylä ja pörrökääpä, samoin jalavanpakuri ja lattakääpä aiheuttavat harmaita hiuksia puistopuiden hoitajille. Monien muiden lajien kanssa pärjätään hyvin vuosikymmeniä. Lopulta nekin lahottavat kauniit puuvanhuksemme heikoiksi, ja puille joudutaan tekemään erilaisia  toimenpiteitä turvallisuussyistä. Lahon puun poistaminen kokonaan on aina viimeinen vaihtoehto.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

arboristi Saija Asikainen, Stara, puh. 040 336 1469
puuasiantuntija Juha Raisio, kaupunkiympäristön toimiala,
puh. 050 53 96 208
etunimi.sukunimi@hel.fi

Kuvat

Staran arboristit tutkivat puistopuun kuntoa Helsingin Vanhassa Kirkkopuistossa. Kuva: Veikko Somerpuro
Staran arboristit tutkivat puistopuun kuntoa Helsingin Vanhassa Kirkkopuistossa. Kuva: Veikko Somerpuro
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 2244, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 1691http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnitteluun, rakentamiseen, ylläpitoon ja valvontaan liittyvistä palveluista. Toimiala aloitti 1.6.2017, jolloin Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, rakennusvirasto, rakennusvalvontavirasto, kiinteistövirasto, ympäristökeskus, asuntotuotantotoimisto ja Helsingin tukkutori yhdistivät toimintansa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 15.6.201815.6.2018 17:03Tiedote

Kokouksen päätöstiedote on luettavissa osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunnan_ymparisto-_ja_lupajao/Suomi/Paatostiedote/2018/Kymp_2018-06-15_Ylja_9_Pt/index.html Jaosto kokoontuu seuraavan kerran 17.8.2018 Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Helsingin ympäristönsuojelumääräykset päivitettiin15.6.2018 15:40Tiedote

Kaupungin ympäristönsuojelumääräykset täydentävät ympäristönsuojelulakia ja sen nojalla annettuja asetuksia. Niillä ohjataan esimerkiksi jätteiden hyötykäyttöä maarakentamisessa ja kemikaalien varastointia yrityksissä, kun toiminta ei edellytä ympäristönsuojelulain mukaista lupaa tai ilmoitusta. Päivitys hyväksyttiin Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaostossa tänään.

Salmonellaepidemiaa selvitetään Helsingissä Kivelän monipuolisessa palvelukeskuksessa ja Auroran sairaalassa15.6.2018 14:12Tiedote

Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut ja epidemiologinen toiminta selvittävät salmonellaepidemiaa ja sen yhteyttä ruokailuun Kivelän monipuolisessa palvelukeskuksessa ja Auroran sairaalassa. Oireet ovat alkaneet 27.5–10.6. välisenä aikana. Tällä hetkellä sairastuneita on tiedossa kymmenen. Kahdeksalta sairastuneelta on löytynyt ulostenäytteistä Salmonella Newport -bakteeri. Sairastuneiden oireina on ollut oksentelu ja ripuli.

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 14.6.201814.6.2018 17:25Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui 14.6.2018 klo 16. Kokouksen päätöstiedote on julkaistu osoitteessa: https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/paatoksenteko/lautakunnat-ja-johtokunnat/kaupunkiymparistolautakunta-rakennusten-ja-yleisten-alueiden-jaosto-paatostiedotteet&year=2018 Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 28.6.2018 klo 16.

Helsingin luonnon monimuotoisuuden turvaamisen toimintaohjelma on toteutunut hyvin14.6.2018 10:16Tiedote

Kymmenen vuotta sitten Helsingin kaupunginhallituksen asettamat tavoitteet luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi ovat toteutuneet hyvin. Ne on otettu huomioon monissa kaupungin suunnitelmissa ja erilaisissa ohjeistuksissa. Käytännön toteutus on monissa tapauksissa jatkuvaa. Kymmenvuotiskauden aikana viheralueiden pinta-ala kasvanut noin 20 prosenttia. Syynä on Östersundomin liittäminen Helsinkiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme