Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Töölöläinen taudin runtelema jalava on saanut kaatotuomion

Jaa

Hesperian puiston kohdalta raitiotiepysäkiltä poistetaan tämän viikon torstain (7.6.) ja perjantain (8.6.) välisenä yönä jalavanpakurin runtelema jalava. Puu on näkyvä maisemapuu keskellä vilkasliikenteistä katua.

Staran arboristit tutkivat puistopuun kuntoa Helsingin Vanhassa Kirkkopuistossa. Kuva: Veikko Somerpuro
Staran arboristit tutkivat puistopuun kuntoa Helsingin Vanhassa Kirkkopuistossa. Kuva: Veikko Somerpuro

Pysäkin jalava on ollut jo pitkään seurannassa taudin vuoksi. Nyt lahoaminen on edennyt niin pitkälle, että poistaminen on kasvaneen riskin vuoksi tullut ajankohtaiseksi.

Jalavanpakuri lahottaa jalavien runkoja ja suuria oksanhaaroja joskus hyvinkin nopeasti ja arvaamattomasti. Tauti on verottanut Helsingin jalavakantaa viimeisen parinkymmenen vuoden aikana jo merkittävästi.

Kadun varrelta kaadetaan samana yönä myös toinen puu, pystyyn kuivanut pienehkö lehmus.

Kääpätietoa:

Suomesta tunnetaan tällä hetkellä yli 250 kääpälajia, joista noin puolet kasvaa Helsingin alueella.
Puistoissa, joissa on eläviä puita, kantoja tai kaadettuja runkoja kasvaa noin 45 kääpälajia. Näistä suurin osa on niin sanottuja joka paikan lajeja, jotka kasvavat lähes kaikkialla, missä vain on lahotettavaa puuta. Tähän ryhmään kuuluvat esimerkiksi vyökäävät sekä tuhkakääpä.
Puita tappavat karstasyylä ja pörrökääpä, samoin jalavanpakuri ja lattakääpä aiheuttavat harmaita hiuksia puistopuiden hoitajille. Monien muiden lajien kanssa pärjätään hyvin vuosikymmeniä. Lopulta nekin lahottavat kauniit puuvanhuksemme heikoiksi, ja puille joudutaan tekemään erilaisia  toimenpiteitä turvallisuussyistä. Lahon puun poistaminen kokonaan on aina viimeinen vaihtoehto.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

arboristi Saija Asikainen, Stara, puh. 040 336 1469
puuasiantuntija Juha Raisio, kaupunkiympäristön toimiala,
puh. 050 53 96 208
etunimi.sukunimi@hel.fi

Kuvat

Staran arboristit tutkivat puistopuun kuntoa Helsingin Vanhassa Kirkkopuistossa. Kuva: Veikko Somerpuro
Staran arboristit tutkivat puistopuun kuntoa Helsingin Vanhassa Kirkkopuistossa. Kuva: Veikko Somerpuro
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 17.5.201917.5.2019 17:26:56 EESTTiedote

Kokouksen päätöstiedote on luettavissa osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunnan_ymparisto-_ja_lupajao/Suomi/Paatostiedote/2019/Kymp_2019-05-17_Ylja_9_Pt/index.html Jaosto kokoontuu seuraavan kerran 14.6.2019. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Musiikkitalon ja Makasiinipuiston työmaan välinen reitti avautuu 24.5. – Töölönlahdenkadulla viimeistelytöitä kuluvalla viikolla16.5.2019 13:29:44 EESTTiedote

Rakennustyöt etenevät Töölönlahdenkadulla sekä Oodin ja Musiikkitalon välissä Kansalaistorin ja Makasiinipuiston ympäristössä. Kävelijöiden ja pyöräilijöiden kulku helpottuu alueella, kun Musiikkitalon ja Makasiinipuiston työmaan välinen kävely- ja pyöräilyreitti avautuu perjantaina 24.5. Tällä ja ensi viikolla Töölönlahdenkadulla tehdään asvaltointia ja viimeistellään kiveyksiä.

Katutyö haittaa liikennettä Kantelettarentiellä16.5.2019 12:45:11 EESTTiedote

Kantelettarentiellä Kannelmäessä on meneillään katutyö, jonka yhteydessä rakennetaan uusi kävelytie ja pyörätie sekä uusitaan alueen vesihuollon linjoja sekä johtoja. Toukokuussa Kantelettarentieltä Kauppakeskus Kaaren menevä oma kaista sulkeutuu ja kaikki liikenne tulee kulkemaan kiertoliittymän kautta. Jalankulku ja pyöräliikenne siirretään Kauppakeskus Kaareen menevälle suljetulle ajokaistalle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme