Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Töölönlahti-verkkokysely: Töölönlahden tulisi jatkossakin tarjota luontokokemuksia ja vehreyttä

Jaa

Luontokokemuksen mahdollistaminen kaupunkimiljöössä nousi merkittäväksi teemaksi Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan viime syksynä toteuttamassa verkkokyselyssä, jonka tavoitteena oli kuulla kaupunkilaisten ajatuksia Töölönlahden sisällöllisen kehittämisen tarpeista. Myös vesialueen hyödyntäminen sekä oleskeluluonnetta ja toisaalta liikuntamahdollisuuksia tukevan kevytinfran lisääminen näyttävät aineiston perusteella kiinnostavan kaupunkilaisia. Verkkokyselyyn vastasi 1109 kaupunkilaista.

Kaikille avoimen verkkokyselyn tavoite oli helpolla ja uudella tavalla herättää ja osallistaa kaupunkilaiset ideoimaan Töölönlahden kehityskohteita. Kysely rakentui usean teeman ympärille ja kukin teema sisälsi ideapareja vastauksena kysymykseen ”Mitä Töölönlahti kaipaa?” Vastaajan tuli valita jompikumpi ideapareista tai kehittää kokonaan oma uusi idea vastaukseksi. Kolme vastaajia eniten kiinnostanutta teemaa olivat kulttuuri ja elämykset, liikkuminen ja urheilu sekä puisto ja luonto. Avovastauksia kertyi kaikkiin teemoihin yli 4500 ja eniten avovastauksia keräsi puisto ja luonto -teema.

Puistomaisuuden, vehreän keitaan ylläpitäminen ja kehittäminen sekä luonnonrauhan ja luontokokemuksen turvaaminen ja tarjoaminen painottuivat avovastauksissa selkeästi. Lisäksi aineistosta nousee esiin toiveita vesielementin hyödyntämisestä: uintimahdollisuuksien lisäämisestä, saunasta, laitureista ja kalastusmahdollisuuksien lisäämisestä. Valmiista vastausvaihtoehdoista juuri polkuveneet, lainattavat kaupunkiveneet ja sup-laudat saivat paljon kannatusta.

Myös kahvilapalvelujen lisääminen ja kehittäminen oli toivomuslistalla, samoin liikkumismahdollisuuksien, esimerkiksi ulkokuntoilupisteiden, lisääminen ja parantaminen. Kulttuuri-instituutioiden ympäröimälle alueelle toivottiin myös lisää valotaidetta, taidetta ja luontoa yhdistäviä installaatioita, musiikkiesityksiä ja erilaisia yhteisöllisiä tapahtumia.

Kysely oli avoinna osoitteessa hel.fi/toolonlahti 20.8.–21.12.2018.

Töölönlahden toimijaverkosto hyödyntää sekä kyselyn että viime syksynä järjestetyn Töölönlahti-aiheisen keskustelutilaisuuden antia Töölönlahden tulevien toimintojen sekä alueen kehityslinjojen suuntaamisessa. Moninainen aineisto tarjoaa myös ideoita alueen tapahtumatuottajien käyttöön. Keväällä 2019 kaupunkilaiset pääsevät vielä kertaalleen äänestämään mitä innostavimmista ideoista tulisi lähteä kehittämään ensimmäisenä.

”Kansalaisten kuuleminen eri kanavia pitkin on tuottanut hämmästyttävän yksimielisen tuloksen. Se ei tosin yllätä, alueen suuri suosio nykyiselläänkin kertoo miten tärkeää luontoympäristön kokeminen myös keskustassa on helsinkiläisille ja muille Töölönlahdella liikkuville. Kun vielä laajemman keskustavisiotyön Töölönlahti-osuuden selvittämä kansalaismielipide on samoilla linjoilla, voimme nojata todella hyvin selvitettyyn kansalaismielipiteeseen,” arvioi Helsingin kulttuurijohtaja Tuula Haavisto, joka toimii myös Töölönlahden toimijaverkoston ja kehityshankkeen vetäjänä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tuula Haavisto
kulttuurijohtaja
Helsingin kaupunki, Kulttuuri ja vapaa-aika
040 551 7335
tuula.haavisto@hel.fi

Anne Euramaa
vuorovaikutusasiantuntija
Helsingin kaupunki, Kulttuuri ja vapaa-aika
040 334 1080
anne.euramaa@hel.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme