Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Töölössä kokeillaan uutta tapaa suodattaa mikromuoveja hulevesistä

Jaa

Helsingin Töölöön, lähelle Taivallahden rantaa on rakennettu täysin uudenlainen hulevesien suodatusjärjestelmä. Hulevesiviemäriin asennettu hulevesien suodatusarkku puhdistaa kaduilta valuvia likaisia sade- ja sulamisvesiä, jotka muuten purkautuisivat hulevesiviemäristä sellaisenaan mereen.

Hulevesien suodatusarkku rakenteilla. Kuva: Sonja-Maria Ignatius.
Hulevesien suodatusarkku rakenteilla. Kuva: Sonja-Maria Ignatius.

Hulevesien suodatusarkun toimintaa ja suodatustehoa muun muassa mikromuovien puhdistuksessa testataan Taivallahdessa kevään ja kesän 2019 aikana.

”Kyse on kokeilusta, jolla etsitään ratkaisua autonrenkaista irtoavien hiukkasten ja muiden saasteiden poistamiseen hulevedestä. Järjestelmän käyttö ja testaus on aloitettu vuodenvaihteessa. Tiiviisti rakennetussa kaupunkiympäristössä tarvitaan uudenlaisia ratkaisuja ilmastonmuutokseen sopeutumiseen ja vesiensuojeluun”, kertoo ratkaisun kehittäjä ja pilotin pääsuunnittelija Olli Hakala WSP Finland Oy:sta

”Puistossa kaivutyöt ja järjestelmän asennukset aloitettiin jo viime syksynä. Huleveden suodatusarkku rakennetaan osana Eteläisen Hesperiankadun ja kunnallistekniikan saneerausta”, kertoo projektipäällikkö Touko Leppänen Helsingin kaupungilta.

Noin 60 kuutiometrin kokoinen (10 x 3 x 2 metriä), betonirakenteinen arkku poistaa hulevesistä kaiken kokoisia roskiakiintoaineita sekä erilaisia haitta-aineita. Arkku toimii suodattimena ennen kuin hulevedet päästetään mereen. Arkkua kehitetään usean yhteistyötahon voimin.

Suodatusprosessi on kolmiosainen: viivytys/laskeutus, karkeasuodatus ja hienosuodatus. Siinä voidaan käyttää erilaisia suodatusmateriaaleja. Parhaillaan arkussa on karkeasuodattimena kevytsoraa ja hienosuodattimissa biohiiltä ja suodatushiekkaa.

Mikroroskaa ja rengaspölyä tulee laajalta alueelta 

Suuri osa suodatusarkkuun päätyvistä viiden hehtaarin valuma-alueen hulevesistä on peräisin Mechelininkadulta, joka on yksi kantakaupungin vilkkaimmin liikennöidyistä kaduista. Nyt kokeiltavalla suodatusarkulla saadaan suodatettua vain osa valuma-alueen vesistä.

Liikenne on arvioitu merkittäväksi mikromuovin ja -kumin lähteeksi. Päästöjä aiheuttavat muun muassa autonrenkaista ja tiemerkinnöistä irtoavat hiukkaset. Henkilöauton renkaasta kuluu sen elinkaaren aikana pois keskimäärin 10–20 prosenttia.

Mechelininkadun keskimääräinen vuorokausiliikenne vaihtelee kadun eri osilla noin 13 000:n ja 30 000:n ajoneuvon välillä. Suomen ympäristökeskuksen vuonna 2017 tekemien laskelmien mukaan alueen liikenne tuottaa rengaspölyä neljästä seitsemään tonnia vuodessa.

Kerätty tieto avoimeen käyttöön 

Hankkeessa kerättävä tieto julkaistaan vuoden 2019 aikana kiinnostuneiden tahojen vapaasti hyödynnettäväksi, mikä edesauttaa hulevesituotteiden ja -ratkaisujen kaupallistamista ja jatkokehitystä.

Hulevesien suodatusarkku on suunniteltu ja toteutettu iWater-hankkeessa ja Uudet hulevesien hallinnan Smart & Clean-ratkaisut -hankkeessa. Jälkimmäisessä ovat olleet mukana Helsingin kaupungin lisäksi Ruskon Betoni Oy, Fortum Oy, WSP Finland Oy, VRJ Etelä-Suomi Oy, Aalto-yliopisto ja monia muita kadunrakennukseen ja vesihuoltoon liittyviä tahoja.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektipäällikkö Olli Hakala
WSP Finland Oy
Puh. 050 547 4223, olli.hakala@wsp.com

Projektipäällikkö Touko Leppänen
Helsingin kaupunki
Rakennukset ja yleiset alueet, Rakennuttaminen
Puh. 09 310 21834, touko.leppanen@hel.fi

Ympäristösuunnittelija Sonja-Maria Ignatius
Helsingin kaupunki
Ympäristöpalvelut
Puh. 09 310 32043, sonjamaria.ignatius@hel.fi

Kuvat

Hulevesien suodatusarkku rakenteilla. Kuva: Sonja-Maria Ignatius.
Hulevesien suodatusarkku rakenteilla. Kuva: Sonja-Maria Ignatius.
Lataa
Suodatusarkkukokeilun sijoittuminen Taivallahden rantaan. Kuva: Olli Hakala.
Suodatusarkkukokeilun sijoittuminen Taivallahden rantaan. Kuva: Olli Hakala.
Lataa
Hulevesien suodatusarkun tyyppipoikkileikkaus. Kuva: Olli Hakala.
Hulevesien suodatusarkun tyyppipoikkileikkaus. Kuva: Olli Hakala.
Lataa
Hulevesien suodatusarkkukokeilun sijainti kartalla. Kuva: Olli Hakala.
Hulevesien suodatusarkkukokeilun sijainti kartalla. Kuva: Olli Hakala.
Lataa
Valuma-alueen peitteisyys ja hulevesien suodatusarkkukokeilun sijainti. Kuva: Olli Hakala.
Valuma-alueen peitteisyys ja hulevesien suodatusarkkukokeilun sijainti. Kuva: Olli Hakala.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsinki kunnostaa Vanhankaupunginlahden lintuvettä23.8.2019 15:57:20 EESTTiedote

Kaupunkistrategiansa mukaisesti kaupunki vaalii arvokasta luontoaan ja toimii kaupunkiluonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi. Vanhankaupunginlahden lintuvesi Natura 2000 -alueen hoito- ja käyttösuunnitelmaa 2015–2024 toteutetaan kunnianhimoisesti nyt käynnissä olevalla valtuustokaudella. Apulaispormestari Anni Sinnemäki puhuu lauantaina 24.8. Viikissä Birdlife Suomen järjestämillä Lintumessuilla alueen hoidosta ja tavoitteista linnuston olosuhteiden parantamiseksi.

Sinilevää uimarannoilla enää vähäisiä määriä23.8.2019 12:47:06 EESTTiedote

Tällä viikolla otettiin uimavesinäytteet kolmeltatoista itäisen Helsingin uimarannalta. Viime viikonlopun ja alkuviikon sateiden huuhtoutumasta johtuen muutaman rannalla (Iso Kallahti, Rastila ja Tuorinniemi) bakteeripitoisuudet olivat koholla. Näiltä rannoilta on otettu uusintanäytteet, joiden tulokset valmistuvat ensi viikolla. Muiden uimarantojen näytteet olivat mikrobiologiselta laadultaan hyviä. Viimeisimmät tutkimustulokset ovat näkyvillä rantojen ilmoitustauluilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme