Jyväskylän yliopisto

Top 10 -tutkija John Martinis luennoi kvanttitietokoneen rakentamisen edistymisestä Fysiikan päivillä

Jaa

Kvanttitietokoneiden kehitystä seuraaville on tarjolle uunituoretta tietoa kehityksen edistysaskeleista, kun pitkällä kvanttitietokoneen rakennustöissä oleva professori John Martinis luennoi työstään Fysiikan päivien verkkotapahtumassa 24.-26. maaliskuuta. Fysiikan päivien teemana on ”One physics – All sizes”. Esillä ovat myös sähköä ja valoa ohjaavat ”DNA-origamit”, joilla tehdään lyömättömän pientä nanoelektroniikkaa. Kokoluokasta siirrytään sujuvasti vieläkin pienempiin ilmiöihin aina hiukkasfysiikkaan sekä vastaavasti massiivisiin kosmologisiin objekteihin.

Apulaisprofessori Juha Muhonen (oik.) tutkii piikubittien kommunikointiväyliä  Nanotiedekeskuksessa. Ryhmään kuuluvat tutkijat Cliona Shakespeare ja Teemu Loippo. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Apulaisprofessori Juha Muhonen (oik.) tutkii piikubittien kommunikointiväyliä Nanotiedekeskuksessa. Ryhmään kuuluvat tutkijat Cliona Shakespeare ja Teemu Loippo. Kuva: Jyväskylän yliopisto

Professori John Martinis on suprajohtavien kvanttipiirien tutkimuksen edelläkävijä. Hän työskentelee  Kalifornian yliopistossa Santa Barbarassa ja on tehnyt yhteistyötä Googlen kanssa kvanttitietokoneen kehittelyssä. Nature-tiedelehti valitsi hänet kymmenen merkittävimmän tieteentekijän joukkoon vuonna 2019.

Vuonna 2019 Martinis ryhmineen osoitti käytännössä kvanttiprosessorin toimivuuden ja ylivoimaisuuden. Kvanttitietokone suoritti laskelman, joka veisi nopeimmilta perinteisesti laskevilta supertietokoneilta noin 10 000 vuotta, arvioivat Googlen asiantuntijat tuolloin.

Jyväskylän yliopiston ja Suomen Fyysikkoseuran vieraana Martinis kertoo Fysiikan päivillä 24.3.2021, miten kvanttiherruus saavutettiin suprajohtavalla prosessorilla.

Fysiikkaa ja biologiaa yhdessä: ”DNA-origamit” ohjaavat valoa ja sähköä

Fysiikan päivien aiheisiin kuuluu myös sähköä ja valoa ohjaavat ”DNA-origamit”, joiden avulla tehdään tulevaisuuden nanorakenteita ja nanoelektroniikkaa.

DNA-origameihin perustuvista itsejärjestyvistä optisista nanokomponenteista Fysiikan päivillä puhuu alan johtaviin asiantuntijoihin kuuluva professori Laura Na Liu, joka johtaa Fysiikan Instituuttia Stuttgartin yliopistossa. Hänen uransa on laajalti palkittu ja hänet on valittu muun muassa yhdeksi eniten viitatuksi tutkijaksi maailmassa.

Na Liu kertoo monista erityisesti optiikkaan soveltuvista DNA-nanolaitteista, kuten reaaliajassa muunneltavista optisista komponenteista, joita voidaan käyttää hyvin herkkään havainnointiin tai optisten metamateriaalien toteuttamiseen.

Lue lisää fysiikan päivien aiheista ja tutkimuksesta JYUnity –verkkolehdestä

Lisätietoja:

Apualaisprofessori Juha Muhonen, Jyväskylän yliopisto, Nanotiedekeskus, juha.t.muhonen@jyu.fi, puh. +358401905352 (kvanttiteknologiat)

Apualaisprofessori Jussi Toppari Jyväskylän yliopisto, Nanotiedekeskus, jussi.toppari@jyu.fi, puh. +358408054123 (DNA-origamit, -elektroniikka)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Apulaisprofessori Juha Muhonen (oik.) tutkii piikubittien kommunikointiväyliä  Nanotiedekeskuksessa. Ryhmään kuuluvat tutkijat Cliona Shakespeare ja Teemu Loippo. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Apulaisprofessori Juha Muhonen (oik.) tutkii piikubittien kommunikointiväyliä Nanotiedekeskuksessa. Ryhmään kuuluvat tutkijat Cliona Shakespeare ja Teemu Loippo. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Vaihdevuosien ajankohtaa voidaan ennustaa matemaattisten mallien avulla20.4.2021 07:30:00 EEST | Tiedote

Menopaussin ajankohdan tiedetään olevan hyvin yksilöllinen, ja sen on havaittu olevan yhteydessä naisten terveyteen vaihdevuosien jälkeen. Tuoreessa Jyväskylän yliopiston tutkimuksessa todettiin sukupuolihormonitasojen, epäsäännöllisten kuukautisten, vaihdevuosioireiden ja elämäntapatekijöiden ennustavan luonnollisen menopaussin ajankohtaa. Tutkijat tekivät kaksi ennustemallia, joiden avulla voidaan arvioida tulevan menopaussin ajankohtaa.

Kiertotalous tehostuu: Biojätteestä tuotetaan happoja metallien talteenottoon – prosessissa syntyy myös lannoitetta19.4.2021 09:00:00 EEST | Uutinen

Jyväskylän yliopisto ja Luonnonvarakeskus aloittavat kiertotalouden kehityshankkeen, jossa jäte- ja sivuvirroista kehitetään raaka-aineita uudella tavalla. Euroopan aluekehitysrahaston rahoittama hanke avaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia Keski-Suomeen ja lisää myös Suomen teollisuuden raaka-aineiden omavaraisuutta. Kehitettävä menetelmä perustuu anaerobiseen käymisprosessiin ja hydrometallurgiaan.

Äiti muiden joukossa – vammaisten naisten äitiys on yhteiskunnallisena kysymyksenä jännitteinen15.4.2021 13:00:00 EEST | Tiedote

Suomalaisessa yhteiskunnassa on käyty viime aikoina huolestunutta julkista keskustelua vähäisestä syntyvyydestä. Tästä huolimatta yhteiskunnassamme ei suhtauduta samalla tavoin kaikkien naisten haaveisiin äitiydestä, vaan käsitykset hyvästä äitiydestä voivat olla kapeita. KM Anita Lappeteläisen tuore väitöstutkimus tuo esiin yhden yhteiskunnallisen vähemmistöryhmän, fyysisesti vammaisten äitien, äänen.

Pelaamalla paremmaksi pomoksi - henkilöstöjohtamisen skenaariopelistä sorvataan vientituotetta15.4.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Miltä kuulostaisi tutkimukseen pohjautuva digipedagoginen HR-skenaariopeli? Suomeksi sanottuna kyse on uudenlaisesta tavasta kehittää henkilöstöjohtamista peliympäristössä, joka on niin yksinkertainen, että siitä on innostuttu myös yritysmaailmassa. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa luotu peli on saanut erinomaista palautetta paitsi opiskelijoilta, myös yliopiston ulkopuolisilta yhteistyökumppaneilta. Nyt siitä havitellaan tulevaisuuden työelämätaitoja tukevaa kansainvälistä tuotetta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme