Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Torninostureiden työturvallisuudessa parannusta

Jaa

Työsuojeluviranomaisen valvontahavaintojen mukaan torninostureiden työturvallisuus on parantunut. Muutamia vuosia sitten torninosturit kaatuilivat valtakunnalliseksi ykkösuutiseksi. Samoihin aikoihin myös työsuojelutarkastuksilla havaittiin runsaasti puutteita torninostureiden työturvallisuudessa.

"Esimerkiksi vuonna 2019 Pohjois-Suomen alueella tehtiin 29 työsuojelutarkastusta, joilla annettiin 112 velvoitetta laittaa torninosturin työturvallisuus lainsäädännön edellyttämälle tasolle. Tämän vuoden aikana vastaavia tarkastuksia on nyt tehty parisen kymmentä ja velvoitteita on jouduttu antamaan vain murto-osa muutaman vuoden takaisesta”, kertoo tarkastaja Markku Oravainen.

Oravainen arvioi, että keskeinen syy turvallisuustilanteen parantumiseen on ollut rakentava ja molempiin suuntiin tarkkakorvainen yhteistyö rakennusalan työantajien kanssa ja torninostureita omistavien tahojen kanssa. Markku Oravainen vetää torninostureiden työturvallisuuteen keskittyvää valtakunnallisista työsuojeluviranomaisten valvontahanketta.

Priimaa ja murheenkryynejä

Työsuojeluviranomaisten valvontahavaintojen mukaan työmailla on paljon torninostureita, jotka ovat priimaa ja hyvässä kunnossa. Mutta murheenkryynejäkin löytyy. ”Torninosturin nousutikkaiden ja lepotasojen putoamissuojaukset puuttuvat tai ovat puutteelliset, putoamista estävät suojakaiteet on asennettu sinnepäin, nosturin valmistajan ohjeet ovat kadoksissa eikä niitä noudateta ja niin edelleen”, luettelee tarkastaja Oravainen joissakin torninostureissa yhä havaittuja työturvallisuuspuutteita.

Kysymys on Oravaisen mukaan pitkälti työnantajien ja torninostureita omistavien tahojen asenteesta. ”Mikäli torninosturin työturvallisuus halutaan laittaa kuntoon, niin se kyllä onnistuu melko maltillisin kustannuksin”, Markku Oravainen sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tarkastaja Markku Oravainen, p. 0295 017 605, markku.oravainen@avi.fi
Työsuojeluviranomaisten torninostureiden työturvallisuuden valvontahanke

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Ylijohtaja Savolaisen delegaatio Pohjois-Suomesta vieraili Baden-Württembergissa25.11.2022 08:24:56 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Terttu Savolaisen johtama delegaatio on ollut viikolla 47/2022 vierailulla Baden-Württembergin osavaltiossa Saksassa. Delegaatioon kuuluu pohjoissuomalaisia kuntajohtajia, alueellisten organisaatioiden ja elinkeinoelämän edustajia, poliittisia vaikuttajia sekä koulutusalan asiantuntijoita, jotka ovat tavanneet paikallisia oman alansa edustajia.

Rättelse av intervjun om tillsynen över småbarnspedagogiken i Yles nyhet 21.11.202221.11.2022 16:20:00 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket rättar de uppgifter om regionförvaltningsverket som getts till Yle och som använts i Yles nyhet 21.11.2022. Nyheten gällde födelsedagsfester inom småbarnspedagogiken i Kajana (Barnen firar födelsedag fastspända i stolar – tiotals bilder på sociala medier visar daghemmets kutym som även överraskar barnombudsmannen (yle.fi). Inom småbarnspedagogiken tillämpas inte sådana begränsningar som enligt barnskyddslagen används inom vård utom hemmet. Regionförvaltningsverket lämnar en begäran om utredning till anordnaren av småbarnspedagogik i Kajana för att utreda de missförhållanden som kommit fram i programmet med tanke på lagen om småbarnspedagogik. Tillsynsmyndigheterna behandlar varje anmälan om missförhållanden som de fått och de missförhållanden som de själva upptäcker. Om eventuella påföljder beslutar tillsynsmyndigheterna enligt den gällande lagen. Mer information: Marja-Liisa Keski-Rauska, direktör, tfn 0295 018 815, fornamn.efternamn@rfv.fi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme