SDP EDUSKUNTA

Torsti ja Ihalainen: SDP ajaa työn murroksen keskellä jatkuvan oppimisen mallia, joka kuuluu kaikille

Jaa

Työn murroksen keskellä olennaista on luoda ihmisille tulevaisuudenuskoa ja välttää uhkakuvien ja pelon lietsontaa. Se edellyttää panoksia koulutukseen ja osaamiseen. Siksi SDP on valmistellut ihmislähtöistä jatkuvan oppimisen mallia, joka pureutuu siihen, miten kaikki pidetään mukana.

 – Jatkuvan oppimisen malli on tärkeä tulevaisuusinvestointi. Sosialidemokraattien valmistelussa olemme etsineet ratkaisuja myös siihen, että koulutus ei kasautuisi heille, joilla sitä on eniten, vaan tavoittaisi myös ihmiset, jotka koulutusta eniten tarvitsevat, kansanedustaja Pilvi Torsti toteaa.

Kansanedustaja Torsti ja myös työministerinä toiminut kansanedustaja Lauri Ihalainen korostavat, että tarvitaan sekä työpaikoilla tarjottavaa koulutusta että malleja, joissa aikuiskoulutus ja jatkuva oppiminen ei enää ole sidottu yhteen työpaikkaan. Työelämän pirstaloituessa SDP on esittänyt osaamistiliä, joka varmistaisi kaikille mahdollisuuden päivittää osaamistaan.

– Jo edellisessä hallituksessa selvitimme koulutusseteli- ja tilimalleja. Uskomme, että aika on nyt kypsä myös niiden edistämiselle. Lisäksi tarvitaan monia muita keinoja ja esimerkiksi työllisyydenhoidossa pitää edelleen vahvistaa mahdollisuuksia opiskella ja kouluttautua työttömyyden aikana, Ihalainen ja Torsti linjaavat.

SDP:n Osaamispolku2030-työ painottaa, että Suomen menestys ja globaali asema perustuvat osaamiseen, koulutukseen ja sivistykseen. Tulevaisuusinvestoinnit ovat juuri nyt välttämättömiä.

– Tärkein keino tehdä työn jatkuva muutos turvalliseksi ja varmistaa, että kaikki pysyvät muutoksessa mukana, on osaamisen vahvistaminen.

– On tärkeätä korostaa, että muun muassa automatisaatio, robotisaatio ja tekoäly eivät korvaa sosiaalisten, yhteistyö- ja vuorovaikutustaitojen merkitystä työelämässä – päinvastoin. Niiden merkitys kasvaa menestyvän ja tuottavan työyhteisön kehittämisessä.

Ihalainen ja Torsti ovat työparina valmistelleet monia laajoja kokonaisuuksia, joissa painotetaan työn ja koulutuksen toisiaan tukevaa liittoa työn ja työelämän murroksen keskellä. Yhteistyö alkoi Työllisyysvoimala-kirjasta 2011. Kaksikko on valmistellut yhdessä esimerkiksi oppivelvollisuutta, kolmen päivän koulutusoikeutta ja nuorten aikuisten tilanteeseen pureutunutta nuorisotakuuta, josta on otettu oppia myös muualla Euroopassa.

– Nuorisotakuun seuraava vaihe on olennainen osa jatkuvan oppimisen kokonaisuutta, koska yli 100 000 alle 30-vuotiasta on pelkän peruskoulun varassa, Torsti muistuttaa.
Torsti ja Ihalainen pitävät välttämättömänä, että ammatillisen aikuiskoulutuksen kehittämistavoitteet ja laaja jatkuvan oppimisen malli kirjataan uuteen hallitusohjelmaan.

– Voimme luoda Suomen mallin, josta on hyötyä myös maailmalla, koska työn murros on ilmastonmuutoksen kaltainen haaste kaikkialla maailmassa. Kaikki etsivät ratkaisuja ja me voimme tässä olla eturintamassa kuten Suomelle koulutussatsauksista kuuluisana maana sopisi, Torsti ja Ihalainen päättävät.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n eduskuntaryhmä teki henkilövalintoja ryhmän toimielimiin18.4.2019 14:05:55 EESTTiedote

SDP:n eduskuntaryhmä on valinnut puheenjohtajakseen Antti Lindtmanin ja varapuheenjohtajiksi Johanna Ojala-Niemelän ja Suna Kymäläisen. Valinnat olivat yksimielisiä. Ryhmän työvaliokuntaan valittiin Kim Berg, Maria Guzenina, Mika Kari, Ilmari Nurminen ja Katja Taimela. Uusi ryhmäjohto pitää infotilaisuuden tänään heti ryhmäkokouksen päätyttyä eduskunnan päärakennuksen auditoriossa (arviolta klo 15).

Lauri Ihalaisen puhe Työttömien Keskusjärjestön vuosikokouksessa17.4.2019 09:00:00 EESTTiedote

Arvoisat kokousedustajat ja ystävät Suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan tunnusmerkki on pyrkimys kohti tasa-arvoista yhteiskuntaa ja työelämää, missä kaikki pysyvät mukana. Ajassa on liikaa eriarvoisuutta ja talouskasvu ei ole koskenut kaikkia. Hyvinvointiyhteiskunnan yksi keskeisistä tavoitteista on luoda edellytykset sille, että työllisyysaste on mahdollisimman korkea naisille, miehille ja vaikeammin työmarkkinoille pääseville. Korkea työllisyysaste on yksi keino rahoittaa tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta vahvistavat julkiset palvelut, koulutus ja sosiaaliset suojaverkot. Yhden prosentin työllisyysasteen nosto tuo noin miljardin tuloja Suomen julkiseen talouteen. Nostamalla työllisyysastetta tuetaan yhteiskunnan toimivuutta ja yhteiskunnallista tasa-arvoa. Työ ei ole vain keino tulla toimeen – se on enemmän Oikeus työhön ihmisarvoa kunnioittaen on Työttömien Keskusjärjestön osuva viesti kaikille – erityisesti päättäjille. Työ ei ole ihmisarvon mitta, mutta se on enemmän kuin vain kein

SDP:n Ilmari Nurminen: Hoitajamitoitus on korjattava – kuluneen hallituskauden heikennyksiin on puututtava13.4.2019 09:21:00 EESTTiedote

SDP:n kansanedustaja Ilmari Nurminen muistuttaa, että tulevalla vaalikaudella vanhustenpalvelun epäkohtiin on puututtava nopeasti. - Tuntuu ettei mene päivääkään ilman ikäviä uutisia vanhustenhoivasta. On järkyttävää, ettei tähän ongelmaan olla kyetty puuttumaan aikaisemmin. Nyt on viimeinen hetki hoitaa asiat sellaiseen kuntoon, että hoiva- ja hoitohenkilökunta voi tehdä työnsä inhimillisissä olosuhteissa ja että jokainen vanhus saa heille kuuluvan hyvän ja yksilöllisen hoivan. - On selvä asia, että tarvitsemme lisää lääkäreitä ja hoitajia huolehtimaan ihmisten laadukkaasta hoidosta ja hoivasta. On todella tärkeää, että 0,7 minimihoitajamitoitus kirjataan lakiin. - Edellinen hallitus heikensi vanhusten hoivaa esimerkiksi vesittämällä nykyisen, ennestään riittämättömän hoitajamitoituksen ehtoja niin, että hoitovahvuuteen on voitu laskea mukaan myös ammattihenkilöstöön kuulumattomat. Tämäkin epäkohta pitää huomioida vanhuspalvelujen ongelmia korjatessa, Nurminen toteaa.

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Hoitaja hoitaa juuri niin hyvin kuin hänen annetaan hoitaa13.4.2019 08:34:55 EESTTiedote

SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen muistuttaa, että puhe riittävästä hoitohenkilökunnan määrästä on paras keino parantaa hoiva- ja hoitotyön laatua ja ammattilaisten työssä jaksamista - Parasta hoivaa antavat sellaiset hoitajat, joiden työolosuhteista huolehditaan asianmukaisella tavalla. Uupunut ja ylikuormitettu hoitaja ei pysty tekemään työtään niin hyvin kuin haluaisi. Hoitajamitoituksen parantaminen ei yksin riitä, mutta se on silti toimenpiteenä välttämätön, painottaa Mäkisalo-Ropponen. Mäkisalo-Ropposen mukaan hoivatyön jatkuva kiire uuvuttaa hoitajia myös ammatti-identiteetin ja todellisuuden välisen ristiriidan kautta. - Hoitajat tietävät, miten työssä pitäisi toimia, mutta heille ei anneta mahdollisuuksia toimia oman ammattietiikkansa mukaisella tavalla. Tässä on yksi syy siihen, miksi kymmeniä tuhansia hoitoalan koulutettuja työntekijöitä on viime vuosina hakeutunut pois oman alan töistä. - Riittävä hoitajamitoitus ja työolosuhteiden inhimillistäminen parantaisivat

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme