Veikkaus

Toto-pelaaminen täyttää 90 vuotta – Monday Magic ravataan Oulussa ja Teivossa

Jaa

Teivon ja Oulun isännöidessä Magic Monday -raveja tänään vietetään suomalaisen hevospelin 90-vuotisjuhlia. Suomen ensimmäiset totoravit ajettiin 5.2.1928 Helsingissä Pohjoissataman jäällä.

Hevostalouden ja raviurheilun kulttuurisia merkityksiä ja kenttiä tutkinut YTM Matti Mahlamäki kertoo, että Toto tuli Suomeen viiveellä. Totalisaattorin yhä voimassa oleva perusajatus, pelaajat pelaavat toisiaan, eivät vedonlyönninjärjestäjää vastaan, oli kehitetty jo 1860-luvun Ranskassa.

- Ensimmäisten totoravien vaihto oli kahdeksassa lähdössä nykyhetkeen indeksoituna noin 27 000 euroa. Sille tasolle ei juuri enää arkiravien ratapeli yllä. 1950-luvulle saakka oli pelivalikoimassa vain voittaja- ja sijapeli. Kaksaria pelattiin ensi kerran 1956 ja se valtasi nopsaan mahtiaseman. 1974 Hippos laajensi V5-pelin eli T76-pelin ensimmäisen version pelattavaksi myös ratojen ulkopuolella, kertoo Mahlamäki.

Hevospelien riemukulku alkoi jo 1960-luvulla. 1965–1980 ravipelien vaihto kasvoi 130-kertaiseksi ja siitä valtiolle kertyneet varat, jotka se palautti kaikki hevosalalle, 500-kertaiseksi.

Ravien ja toton suosion kasvun taustalla oli ensi sijassa yhteiskunnan rakennemuutos: kansakunnan vaurastuminen, maatalouden motorisointi, maaltapako, kaupungistuminen ja agraari-konservatiivisen, uskonnollisen ilmapiirin rapautuminen. Yhteiskunnan muutos mahdollisti ravien ja pelaamisen nousun hevostalouden keskiöön. Kun pelaajien osuutta samanaikaisesti kasvatettiin, nousivat pelivaihdot entisestään.

- Kun hevospeleistä valtiolle kertyneitä varoja voitiin 1970-luvun alkupuolelta lähtien käyttää myös raviurheilun tukemiseen, mahdollistui nykyisen ravirataverkon rakentaminen, kertoo Mahlamäki.

Vuonna 1981 hevospeleillä oli noin neljänneksen osuus koko Suomen rahapelimarkkinasta. Hevospeleistä kertyneiden varojen käyttö vain hevosalalle herätti intohimoja valtiontalouden, kulttuurin ja ihmisurheilun piirissä jo 1970-luvulta lähtien.

- Ristiriita kärjistyi ravikriisissä, jonka päätteeksi 1982 hevospelit jaettiin ensimmäisen kerran kansalaisyhteiskunnan Hippoksen ja valtion peliyhtiön Veikkauksen kesken. Hevospelejä verotettiin jonkin aikaa muita rahapelejä ankarammin, hevospeleistä kertyneitä varoja suunnattiin myös hevosalan ulkopuolelle ja Hippokselle jääneiden totopelien pelaaminen rajattiin vain raviradoille kilpailuaikana, kertoo Mahlamäki.

Hevospelien toinen jako 1995 siirsi Vermon V5-pelin Veikkaukselle, mutta salli myös hevosmiehelle totopelien etäpelaamisen.

- Alkoi Totolinen, ravit ravintolassa -aika, jonka jatkoajalla olemme vieläkin.

2000-luvun alussa Hippos yhtiöitti pelitoimintansa ja Fintoto Oy perustettiin. Pelit siirtyivät vuoden 2017 alussa uuteen rahapeliyhtiöön, kun Fintoto, Veikkauksen ja RAY:n rahapelitoiminnot yhdistettiin uuteen Veikkaukseen.

Kahvit juhlan kunniaksi Oulussa ja Teivossa

Toto-pelien 90-vuotista taivalta juhlitaan Oulussa ja Teivossa ravattavilla Magic Monday -raveilla ja kakkukahveilla.

Magic Monday on vuoden alusta saakka tarjolla ollut uusi tapa pelata Toto-65:ttä.

Nopearytmistä lähetystä voi seurata TotoTV:stä, joka sai vuodenvaihteessa virtuaalistudiolla luodun uuden ilmeen.

Toto65-pelin peliaika päättyy klo 19.20.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Veikkauksen mediapalvelu, puh. 09 4370 7000 (kello 8-22), www.veikkaus.fi/yritys

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Veikkaus
Veikkaus
Aku Korhosen tie 2
00440 HELSINKI

09 437 01https://www.veikkaus.fi/yritys

Veikkaus on kotimainen peliyhtiö, ja meillä on erityinen tehtävä. Haluamme, että pelejämme pelataan turvallisesti ja maltilla. Rahapelejämme pelaavat lähes kaikki aikuiset suomalaiset, ja meillä on yli kaksi miljoonaa etuasiakasta. Pelaajien ansiosta yhteiseen hyvään kertyy yli miljardi euroa vuodessa. Pelien tuotoilla tarjotaan mahdollisuuksia parempaan elämään.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Veikkaus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme