Jyväskylän yliopisto

Tottumukset tärkeitä terveyskäyttäytymisessä

Jaa

Terveyskäyttäytymistä ohjaavat suuressa määrin vähän tiedostetut aiemman käytöksen muovaamat tottumukset. Jyväskylän yliopiston tutkimuksen mukaan aiempi terveyskäyttäytyminen ennusti sekä harvoin toistettuja että usein toistettuja terveyskäyttäytymisen muotoja.

- Moni kokee hampaiden harjaamisen totutuksi ja rutinoituneeksi toiminnaksi, jota ei tarvitse erikseen miettiä. Terveellisen ruokavalion noudattaminen taas on enemmän sidoksissa yksilön tietoisiin ratkaisuihin toimia terveyttä edistävästi, kertoo liikuntatieteellisen tiedekunnan tohtorikoulutettava Juho Polet.

Aiemmissa tutkimuksissa on todettu, että ihmisten aikomuksia toimia terveyttä edistävällä tavalla esimerkiksi fyysisen aktiivisuuden, terveellisen ravitsemuksen ja sukupuolitaudeilta suojautumisen alueilla ohjaavat asenteet, sosiaalisen ympäristön odotukset sekä koettu hallinnan tunne.

- Tässä tutkimuksessa havaittiin, että aiempi käyttäytyminen on vielä näitäkin merkittävämpi terveyskäyttäytymisen ennustaja, Polet kertoo.

Seulontoihin osallistuminen on tyypillinen harvoin toistettava ja liikunta tyypillinen usein toistettava terveyskäyttäytymisen muoto, joihin molempiin tottumukset vaikuttavat voimakkaasti. Aiempi terveyskäyttäytyminen ennusti terveysriskeiltä suojautumista tai riskikäyttäytymistä. Aiempi terveyskäyttäytymien ennusti lähitulevaisuuden terveyskäyttäytymistä yhtä hyvin kuin hieman kauempana tulevaisuudessa tapahtuvaa terveyskäyttäytymistä.

Miten aiempi terveyskäyttäytyminen tulisi huomioida?

Terveyttä suojaavia käyttäytymistottumuksia kannattaa luoda ja ylläpitää. Esimerkiksi ihmisen vaihtaessa asuinpaikkaa on riski, että aikaisemmat liikuntaharrastukset jäävät, jos ne aiemmassa asuinpaikassa ovat keskittyneet tiettyyn paikkaan ja tilanteeseen.

- Vanhojen tottumusten säilyttämistä vaihtuvassa tilanteessa voi helpottaa esimerkiksi kartoittamalla liikuntaharrastusmahdollisuudet etukäteen ennen muuttoa uudelle paikkakunnalle. On myös tärkeää, että harrastus- ja kilpailutoiminnassa on mukana elementtejä, jotka edistävät terveyttä edistävien tapojen muodostumista, Polet sanoo.

Tutkimus perustui 86 terveyskäyttäytymistä arvioivan kansainvälisen tutkimuksen tulosten koostamiseen eli meta-analyysiin. Tutkittavien määrä oli yhteensä yli 20 000. Analyysiin otettiin mukaan tutkimukset, jotka selittivät terveyskäyttäytymistä niin kutsutun järkeillyn toiminnan teorian avulla. Tutkimuksessa järkeillyn toiminnan teoriaa laajennettiin ottamalla huomioon aikaisemman käyttäytymisen vaikutus terveyskäyttäytymiseen. Aiemman käyttäytymisen huomiotta jättäminen on yleinen ongelma terveyskäyttäytymistä selittävissä teorioissa. Tutkimus on osa laajempaa Increasing Motivation for Physical Activity -hanketta.

Tutkimusta on rahoittanut Business Finland sekä opetus- ja kulttuuriministeriö.

Alkuperäisjulkaisu: Hagger, M., Polet, J., & Lintunen, T. (2018). The reasoned action approach applied to health behavior: Role of past behavior and tests of some key moderators using meta-analytic structural equation modeling. Social Science and Medicine, 213, 85-94. doi:10.1016/j.socscimed.2018.07.038

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tohtorikoulutettava Juho Polet, jupolet@student.jyu.fi, 040 805 4625
Professori Taru Lintunen, taru.lintunen@jyu.fi, 040 805 3960
Tiedottaja Martta Walker, martta.a.walker@jyu.fi, 040 805 4717

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

OKM on myöntänyt rahoitusta kahdelle liikuntatieteellisen tiedekunnan tutkimushankkeelle23.5.2019 08:00:00 EESTTiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää tukea valtion talousarviossa linjattujen liikuntatoimen yhteiskunnallisten vaikuttavuuden tavoitteiden mukaisten liikuntatieteellisten tutkimushankkeiden rahoittamiseen. Ministeriö myönsi toukokuussa kahdeksalle hankkeelle yhteensä 763 000 euroa. Kahta rahoitusta saaneista hankkeista johdetaan liikuntatieteellisessä tiedekunnassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme