Tradenomiliitto TRAL ry

Tradenomien ansiot kasvoivat 3,6 prosenttia

Jaa

Tradenomit ansaitsivat vuonna 2017 keskimäärin 3661 euroa kuukaudessa ja ansiot kasvoivat noin 3,6 prosenttia verrattuna edellisvuoteen. Kasvu oli suurinta vaativissa ja erittäin vaativissa asiantuntijatehtävissä työskentelevillä tradenomeilla.

Erittäin vaativissa asiantuntijatehtävissä palkka on yli 1000 euroa suurempi kuin alemman keskijohdon tehtävissä työskentelevillä. Tiedot käyvät ilmi Tradenomiliitto TRALin jäsentutkimuksesta.

- Palkkataso nousi aiempia vuosia enemmän ja se on merkki niin talouden piristymisestä kuin tradenomien korkeasta osaamistasosta, sillä suurin syy palkankorotuksiin olivat nimenomaan meriittikorotukset, sanoo palvelu- ja kehitysjohtaja Tomi Kouva. -  Vaikka viimeiset vuodet ovat olleet maltillisten palkankorotusten aikaa, on tradenomien keskipalkka noussut kymmenen vuoden aikana jopa 40 prosenttia, Kouva jatkaa.

Korkeakoulutettujen työllisyystilanteen nopea paraneminen näkyy myös tradenomien keskuudessa. Yli 80 prosenttia tradenomeista kokee oman työsuhteensa tilanteen olevan vakaa. Irtisanomisia piti mahdollisena ainoastaan 10 prosenttia vastaajista.

Valtaosa tradenomeista voi tehdä etätyötä, ainoastaan neljänneksen osalla se ei ole mahdollista, vaikka haluja etätöiden tekemiseen olisi. Etätyön koetaan parantavan työhyvinvointia sekä helpottavan työ- ja yksityiselämän yhteensovittamista. Jopa 64 prosenttia ilmoittaa etätyömahdollisuuksien vaikuttavan työpaikan valintaan.

- Kannustamme etätöiden tekemiseen niissä tehtävissä, missä se suinkin on mahdollista, sanoo Kouva. – Nykyaikaiset järjestelmät mahdollistavat asiantuntijatyön tekemisen missä tahansa, joten valtaosin on kyse luottamuksesta ja asenteista, Kouva muistuttaa.

Tutkimuksessa kartoitettiin myös kilpailukykysopimuksen toteutumista tradenomien työpaikoilla. Työajan pidentämisen osalta toimialojen väliset erot olivat suuria, mutta lähes 40 prosentilla sitä ei tehty lainkaan.

-  Tulokset todentavat sen, ettei kilpailukykysopimukseen sisältyvää työajan pidennystä nähty työpaikoilla asiantuntijatyössä tarpeelliseksi, sanoo toiminnanjohtaja Mika Varjonen. -  Kikyn mukaisesti sovituistakin työajan pidennyksistä on päästävä eroon seuraavalla neuvottelukierroksella, sillä ne ovat asiantuntijatyössä täysin järjettömiä, Varjonen huomauttaa.

TRALin vuotuinen jäsentutkimus kartoittaa tradenomien työoloja, palkkatasoa sekä sijoittumista työelämään. Tutkimus on luettavissa verkkosivuillamme tral.fi/tutkimukset.

Lisätiedot:
Mika Varjonen, toiminnanjohtaja
p. 040 001 6900

Tomi Kouva, palvelu- ja kehitysjohtaja
p. 050 321 9589

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tradenomiliitto TRAL ry
Tradenomiliitto TRAL ry
Ratavartijankatu 2 (A-porras, 6.krs)
00520 HELSINKI

020 155 8800 (vaihde)http://www.tral.fi

Tradenomiliitto TRAL on tradenomi- ja tradenomi (ylempi AMK)- tutkinnon suorittaneiden oma ammattijärjestö. Palvelemme ja edustamme tradenomeja työelämään ja koulutukseen liittyvissä kysymyksissä. TRAL on lähes 33 000 jäsenellään Akavan viidenneksi suurin liitto.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tradenomiliitto TRAL ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme