Kustantamo S&S

Transnaisen kasvutarina ajankohtaisessa ja koskettavassa romaanissa

Jaa

Unkarilaisen Tibor Noé Kissin Inkognito on vaikuttava kuvaus siitä, kuinka jalkapalloa rakastava nuori löytää muukalaisen itsestään ja ruumiistaan. Se on omakohtainen kasvutarina, kaapistatulokertomus, ja taitava, minimalistisessa tiiviydessään vimmainen romaani identiteetin luomisesta omien tunteiden ja ympäröivän yhteiskunnan kummeksunnan ja paheksunnan ristipaineissa.

Transsukupuolisuutta käsittelevä omaelämäkerrallinen romaani Inkognito (suom. Saarni Laitinen) on ilmestynyt Unkarissa vuonna 2010, mutta teos on edelleen erittäin ajankohtainen. Unkarissa sukupuolivähemmistöön kuuluvien tilanne on paljon huonompi kuin Suomessa sekä lainsäädännön että yleisen ilmapiirin osalta. Suomenkaan tilanne ei ole ruusuinen: voimassa oleva translaki on vanhentunut ja epäinhimillinen. Maaliskuussa 2021 sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä alkaa valmistella uutta lakiesitystä, joka on tarkoitus antaa eduskunnalle loppuvuodesta.

"Transihmiset pääsevät kirjallisuudessa vain harvoin ääneen kirjailijoina tai päähenkilöinä. Tästä syystä Inkognito – jossa transnainen saa tarinansa kuuluville – on tärkeä teos transyhteisöön kuuluville. Sitäkin tarpeellisempi se on laajemmalle yleisölle, jolla ei ole omaa kokemusta transsukupuolisena elämisestä", kertoo kirjan suomentaja Saarni Laitinen ja jatkaa: "Teoksessa on myös monia universaaleja teemoja, jotka tekevät siitä samastuttavan lukijan taustasta riippumatta. Miten voin hyväksyä itseni? Miten muut voivat hyväksyä minut? Miten elää yhteiskunnassa, saati ruumiissa, jossa tuntee olevansa vääränlainen?"

Tibor Noé Kiss (s. 1976) on unkarilainen kirjailija ja toimittaja. Hän on syntynyt Budapestissä ja opiskellut sosiologiaa Pécsissä, joka on hänen nykyinen kotikaupunkinsa. Nuorena hän pelasi jalkapalloa Ferencváros-joukkueessa. Inkognito on hänen esikoisteoksensa, jonka jälkeen häneltä on ilmestynyt kaksi muuta romaania.

Tibor Noé Kiss: Inkognito, 157 sivua, unkarista suomentanut Saarni Laitinen. 
Ilmestynyt myös äänikirjana.

Kirjalijakuva: Zsuzsana Komjáthy
Kansi: Apila Pepita

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Kustantamo S&S
Kustantamo S&S
Snellmaninkatu 13
00170 Helsinki

https://kustantamo.sets.fi/

Kustantamo S&S – ystävien kesken S&S – julkaisee laadukasta kauno-, tieto- ja lastenkirjallisuutta. S&S on osa Schildts & Söderströmsiä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustantamo S&S

"Miesten pitää ymmärtää, etteivät he hyödy patriarkaatista", sanoo kirjailija JJ Bola17.2.2021 09:43:07 EET | Tiedote

JJ Bola on kongolaissyntyinen englantilainen runoilija ja aktivisti, joka ennen kirjailijanuraansa hän teki työtä moniongelmaisten nuorten parissa. Nyt suomeksi julkaistava Naamiotta pohtii monipuolisesti, miten miehisyys voitaisiin määritellä uudelleen. Bola hakee mallia myös heteronormin ulkopuolelta, LBTQ-yhteisöistä, rodullistettujen ja pakolaisten kokemuksista.

Uusi kirja: Kun tunteet ottavat vallan9.2.2021 09:40:27 EET | Tiedote

Tuntemani maailma päättää Pauliina Vanhatalon omaelämäkerrallisen trilogian, joka alkoi masennusta kuvaavasta Keskivaikeasta vuodesta 2016 ja täydentyi teoksella Toinen elämä 2018. Tässä viimeisessä kirjassa käydään psykoterapiassa ja pohditaan tunteiden ja empatian vaikutusta ajassa, joka tuntuu elävän jatkuvaa kriisiä ja vaativan tunnereaktioita kaikesta. Oman herkkyytensä vastapainoksi Vanhatalo alkaa miettiä, millaista elämä olisi, jos ei tuntisi niin paljon.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme