Vaasan kaupunki - Vasa stad

Travdalen öppnas för aktörer redan i byggnadsskedet

Dela

Våren 2021 öppnas en del av området Travdalen d.v.s. Vasas f.d. travbaneområde för att användas tillfälligt av stadsborna och aktörer inom tredje sektorn. Aktörerna kan anmäla sig under tiden 14.8–13.9.2020.

– Bebyggandet av Travdalen är en lång process. Vår önskan är att stadsborna och aktörerna ska bli bekanta med området Travdalen och börja utveckla det redan i ett tidigt skede, berättar planläggningsarkitekt Oliver Schulte-Tigges.

Ett stort antal exempel från såväl Finland som den övriga världen stöder det här tillvägagångssättet i fråga om stadsutveckling och experimentkultur.

– Vår strävan är att området ska bli en gemenskapsinriktad, mångsidig och intressant plats där man både bor och vistas. Området blir miljömässigt, estetiskt och funktionellt mera trivsamt i och med att det öppnas tidigt. Detta kommer att utgöra en betydande del av utvecklingen av Travdalen och uppkomsten av dess identitet, beskriver Schulte-Tigges.

Staden överlåter områden till tredje sektorn för tillfällig användning

Staden överlåter områden i Travdalen till tredje sektorn för tillfällig användning. Ansökan i två skeden för aktörerna:

  1. Öppet anmälningsförfarande 14.8–13.9.2020
  2. Aktörerna för tillsammans fram idéer om användningen av området 16.9–13.11.2020

Därefter för staden förhandlingar och ingår avtal med lämpliga aktörer. Aktörerna ansvarar för genomförandet av verksamheten och underhållet av det egna området.

Det befintliga underlaget utnyttjas när eventuella konstruktioner för tillfällig användning genomförs och det är inte meningen att permanenta konstruktioner ska byggas. Tillfälliga, flyttbara konstruktioner är tillåtna, ifall aktören kan ansvara för dem själv. Staden deltar inte i genomförandet av konstruktionerna, utformandet och skötseln av området.

– Avsikten är att det ska uppkomma lågtröskelverksamhet, där olika aktörer kan finna varandra, samarbeta samt bilda nya typer av nätverk, säger Schulte-Tigges.

På de områden som är anvisade för tillfällig användning startar det egentliga byggandet uppskattningsvis under åren 2026-2035.

En ny stadsdel

I Travdalen byggs en ny stadsdel. Ungefär 1600–1800 nya bostäder kommer att byggas och de blir hem för 2000–2500 invånare. Det kommer även att finnas mångsidiga möjligheter till olika typer av service och affärslokaler på området.

Förberedande jordbyggnadsarbeten har redan påbörjats och byggandet i de första kvarteren startar år 2021.

Mer information: www.vaasa.fi/sv/info-om-vasa-och-regionen/utvecklande-och-internationella-vasa/foralska-dig-i-travdalen/

Kontakter

planläggningsarkitekt Oliver Schulte-Tigges, tfn 040 846 7792, oliver.schulte-tigges@vaasa.fi

Bilder

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum