Aluehallintovirasto

Trots fler lindringar begränsas sammankomster fortsättningsvis i Västra och Inre Finland

Dela

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland förlänger begränsningarna av antalet deltagare i offentliga tillställningar och allmänna sammankomster i sitt område under tiden 12.5–1.6.2021. Inom Birkalands sjukvårdsdistrikt och i Punkalaidun kommuns område begränsas deltagarantalet till högst 50 personer. Inom kommunerna i Mellersta Finlands, Vasa och Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt begränsas deltagarantalet till 50 personer, men i dessa områden kan man emellertid från och med den 12 maj ordna offentliga tillställningar och allmänna sammankomster för över 50 personer under förutsättningen att alla som deltar i verksamheten i realiteten kan undvika närkontakt med varandra genom att följa UKM:s och THL:s anvisning. Om offentliga tillställningar inte går att ordna genom att sörja för säkra arrangemang kan de inte ordnas överhuvudtaget.

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland meddelade den 26 april 2021 det tidigare beslutet enligt paragraf 58 i lagen om tidigare smittsamma sjukdomar som förbjöd offentliga tillställningar och allmänna sammankomster inom regionförvaltningsverkets område. Föreläggandet enligt beslutet var i kraft under tiden 1.5–16.5.2021. Regionförvaltningsverket har på basis av erhållna utredningar och en helhetsprövning idag den 11 maj beslutat förlänga begränsningarna av sammankomster med ovan nämnda ändringar. Det nya beslutet ersätter under tiden 12.5–16.5.2021 det beslut som regionförvaltningsverket meddelade den 26 april.

Föreläggandet är i kraft under tiden 12.5–1.6.2021.

Man kan ordna tillställningar med det tillåtna deltagarantalet om de kan ordnas hälsosäkert genom att följa Institutet för hälsa och välfärds och undervisnings- och kulturministeriets anvisningar om säkert avstånd och hygienrutiner samt de villkor som nämns i beslutet. För att restriktionerna och rekommendationerna ska kunna avvecklas på ett kontrollerat sätt krävs det att alla tar ansvar för att de gällande restriktionerna, och särskilt rekommendationerna, följs kontinuerligt.

På grund av det försämrade coronaläget i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt kommer regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland att fatta ett separat beslut om området senare den här veckan.

Mer information:

  • För media:
  • regionförvaltningsöverläkare Laura Blåfield, tfn 0295 018 587
  • regionförvaltningsöverläkare Miia Kaartinen, tfn 0295 018 091
  • regionförvaltingsöverläkare Eeva Mäkinen, tfn 0295 018 786
  • överdirektör Marko Pukkinen, tfn 0295 018 582

fornamn.efternamn@rfv.fi

Nyckelord

Om

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoRegionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.

Regionförvaltningverkets webbsidor

Följ Aluehallintovirasto

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Aluehallintovirasto

Coronabegränsningarna lindras i huvudstadsregionen och Mellersta Nyland den 15 juni, i vissa delar av Nyland upphävs sammankomstbegränsningarna helt14.6.2021 16:17:17 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har fattat beslut som lindrar sammankomstbegränsningarna i bland annat huvudstadsregionen. I Östra Nyland och största delen av västra Nyland upphävs sammankomstbegränsningarna helt från och med den 15 juni. Dessutom upphävs i regionen det så kallade beslutet om säkert avstånd som i omfattande grad har förpliktat aktörer som svarar för användningen av olika utrymmen för kunder och publik att trygga möjligheten för kunderna att hålla säkert avstånd.

Koronarajoitukset lievenevät pääkaupunkiseudulla ja Keski-Uudellamaalla 15.6., osassa Uuttamaata kokoontumisrajoitukset kumotaan kokonaan14.6.2021 13:30:00 EEST | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt päätöksen, joilla kokoontumisrajoituksia lievennetään mm. pääkaupunkiseudulla. Itä-Uudellamaalla ja suurimmassa osassa läntistä Uuttamaata kokoontumisrajoitukset kumotaan kokonaan 15.6. alkaen. Lisäksi alueelta kumotaan ns. turvavälipäätös, joka on velvoittanut laajasti erilaisten asiakas- ja yleisötilojen käytöstä vastaavia toimijoita takaamaan asiakkaille mahdollisuuden säilyttää turvavälit.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum