Finnboat

Trygga roddfärder i sommar-Finland!

Dela

Semester- och stugperioden närmar sig och det är tid att kontrollera såväl stugans och fritidsutrustningens skick. I de tusen sjöarnas land är rodd speciellt i Insjöfinland en populär och rekommendabel fritidssysselsättning, men innan man beger sig ut på roddfärden är det skäl att försäkra sig om både båtens och utrustningens säkerhet.

Kontrollera båtens skick

Det är trevligt att ro och vid nästa varje insjöstugstrand finner man en roddbåt, med vilken man möjligen under årtionden rott både till näten och stuggrannarna.

Roddbåten tillbringar eventuellt flera vintrar ute och dens underhåll eller t.o.m. den årliga kontrollen kanske glöms bort i samband med den övriga stugbrådskan. Också för roddbåtens del lönar det sig inför säsongens inledning att kontroller (eller be ett proffs kolla), att inte skrovet, friborden, flyttankarna eller andra konstruktioner har skador och att de luftfyllda flyttankarna är täta och att kondensvattenpropparna sitter på plats.

En nyare roddbåt är stadigare, flyter bättre – och är tryggare

Glasfiberbåtarna är mycket långvariga, men under åren sliter användningen och förvaringen på båten, även om man inte omedelbart upptäcker det från utsidan. En gammal båt kan ha skador som inte i sig själv förhindrar båtens användning, men kan i farliga situationen t.ex. försvaga båtens flytförmåga.

”Även om glasfibern inte murknar på samma sätt som träbåtarna kan det i årtionden gammalt glasfiber finnas skador på kritiska punkter. Efter åratals användning då man dragit upp båten på stranden kan kölen ha slitits upp. Detta kan förorsaka läckage in i båten eller i flyttankarna. Också eventuella självgjorda förändringar kan äventyra båtens säkerhet”, berättar Max Johansson från Eurofins Expert Services (tid. VTT).

De nya föreskrifter och krav som införts under senare år har förbättrat båtarnas säkerhetsnivå. Fritidsbåtdirektivet, som trädde i kraft i juni 1988, har också förenhetligat kraven i EU-länderna. De nya roddbåtarna är enligt nutida bestämmelser alltid flytande och även sidostabiliteten är bättre än hos gamla 70-tals båtar.

”En dag får man dock tyvärr konstatera, att den gamla båtens brister nått den nivån, att det är tryggare att köpa en ny båt, varvid säkerhetsnivån uppfyller de nutida kraven”, funderar Johansson.

Utöver själva båten kontrollera också bänkarnas skick samt åror och klykor.

Bär alltid flytväst till sjöss

På tröskeln till den internationella flytvästdagen är det skäl att poängtera även vikten av att använda flytväst då man är till sjöss i båt.

Det händer sorligt många sjötrafikolyckor också med roddbåtar då båtfararna saknar flytväst. Även om flytvästarna inte är påbjudna enligt lag i roddbåt, är det bra att ta dem på sig alltid då man är ute till sjöss. Också barnen blir vana att alltid använda flytväst i båten då man lär dem det från första början och föregår med gott exempel.

Den internationella flytvästdagen infaller 15–16.6.2019

Då säkerhetsaspekterna är i skick är det lätt att njuta av upplevelserna till sjöss: rodd innebär god motion och är ett miljövänligt – och gratis – sätt att röra sig med hela familjen i naturen.

Trygg båtlivssommar!

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Finnboat
Finnboat
Käenkuja 8 A 47
00500 Helsinki

http://www.finnboat.fi/

Finnboat on maamme venealan teollisuuden ja kaupan toimialajärjestö. Finnboatin jäsenkunta vastaa lähes sataprosenttisesti alan kotimaan liikevaihdosta ja Suomen veneviennistä. Sivulta www.suomiveneilee.filöydät nopeasti ajan tasalla olevat tiedot jäsenyritysten uusista ja käytetyistä veneistä ja moottoreista sekä tarvikkeista ja muista palveluista.

Följ Finnboat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Finnboat

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum