Tryggt på stugan också på vintern
Kampanjen Olycksfallsdagen påminner om att det är viktigt att fästa uppmärksamhet vid vistelser vid stugan även på vintern. Med sin egen attityd och förutseende är det möjligt att förhindra många olyckor. Kampanjen Olycksfallsdagen hålls i januari och den kulminerar fredagen den 13.

Vistelse på stugan vintertid medför sina egna risker och det lönar sig att fästa uppmärksamhet vid dem. Till exempel mörker gör det svårare att röra sig utomhus, varvid risken att man halkar ökar.
– Det är svårare att lägga märke till hala ställen när det är mörkt. För att man inte ska halka så lätt är det viktigt att fästa uppmärksamhet vid att stugområdet är belyst, plogat och sandat på ett ändamålsenligt sätt, berättar planeraren av hälsofrämjande arbete vid Röda Korset, Saara Aakko.
Vid stugan betonas ens eget brandsäkerhetskunnande
Vintertid är det viktigt att fästa särskild uppmärksamhet vid brandsäkerheten när man har mycket stearinljus och brasor. I bästa fall kan man förebygga eldsvådor. Om det ändå börjar brinna är det viktigaste att man upptäcker det snabbt och agerar.
– Sörj för brandsäkerheten genom att förutse. I varje rum där man sover är det bra att ha en brandvarnare. ”Det lönar sig att på förhand öva sig i att använda utrustning för första släckningsinsats, såsom brandfilt och handbrandsläckare, säger experten inom säkerhetskommunikation Juha Hassila, från Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland.
Det är också viktigt att fästa särskild uppmärksamhet vid uppvärmningen av stugan vintertid. Om man eldar i en eldstad som stått kall är det viktigt att börja uppvärmningen försiktigt. Plötslig och kraftig eldning kan orsaka skador på rökkanalerna.
Gå inte ut på isen ensam
Många stugor ligger intill vatten, men gå inte ut på isen utan att förbereda dig. Det viktigaste är att säkerställa att isen är tillräckligt tjock, identifiera farliga platser och alltid ha med sig säkerhetsutrustning, såsom isdubbar. Gå inte ut på isen ensam.
– En kompis är den bästa säkerhetsutrustningen, oavsett om du rör dig nära hemmet eller utforskar nya platser. Kompisen kan vid behov kalla på hjälp och rädda, säger kommunikationsexpert Niko Nieminen frånFinlands Simundervisnings- och Livräddningsförbund (FSL).
Gör upp en checklista för stuglivet på vintern
Med sin egen attityd och förutseende är det möjligt att förhindra många olyckor. Checklistan för stugsäkerhet är ett bra hjälpmedel.
- Ladda ned applikationen 112 Finland i din telefon.
- Anpassa hastigheten till de vintriga förhållandena på resan till stugan.
- Kontrollera att det finns lämplig första hjälpen-utrustning vid stugan.
- Kontrollera att brandvarnarna fungerar och se till att det finns utrustning för förstahandssläckning.
- Se till att vägar och gångar är väl plogade och sandade.
- Använd halkskydd, dubb- eller friktionsskor om det är halt.
- Kom ihåg att förbereda och utrusta dig om du går ut på isen.
- Använd en pannlampa eller ficklampa i skymning och mörker.
- Förbered dig för längre elavbrott.
- Rusmedel ökar risken för olyckor. Om du dricker, drick med måtta.
Arbetet med att förebygga olyckor har utförts sedan 1993 genom samarbete mellan organisationer och myndigheter. En av samarbetsformerna är att påverka människors attityder genom att organisera kampanjen Olycksfallsdagen. Under kampanjen uppmuntrar man folk att fundera på hur var och en kan minska risker och förebygga olycksfall i arbetet, hemma och i trafiken. I år firas kampanjen Olycksfallsdagen i januari och oktober. Temat för kampanjerna är tryggt stugliv.
Om kampanjen Olycksfallsdagen:
Planerare Saara Aakko, Finlands Röda Kors, 040 4806973, saara.aakko(at)rodakorset.fi
Om brandsäkerhet:
Expert för säkerhetskommunikation Juha Hassila, Räddningsbranschens centralorganisation i Finland, 040 758 7846, juha.hassila(at)spek.fi
Om sjösäkerhet:
Kommunikationsexpert Niko Nieminen, Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbund, 0400 469 202, niko.nieminen(at)suh.fi
Material
Checklista för en säker stugvistelse på vintern
på nätet: https://www.kotitapaturma.fi/sv/checklista-for-en-saker-stugvistelse-pa-vintern/
eller ladda ner: https://www.kotitapaturma.fi/sv/tietotyyppi/ladda-ner-material/
www.tapaturmapäivä.fi (på finska)
Bilder
Om
Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.
Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.
Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.
Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.
Följ Suomen Punainen Risti SPR
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Suomen Punainen Risti SPR
Priset för utvecklingsjournalismen går till Suomen Kuvalehtis blogg Afgaaninaisen katse och nätverket Learning Together24.1.2023 17:00:00 EET | Tiedote
Bloggen om afghanska kvinnliga journalister lyfter fram kvinnornas röster. Detta är oerhört viktigt just nu när man vill tysta ner kvinnorna och utestänga dem från den offentliga debatten i Afghanistan.
Kehitysjournalismin palkinto Suomen Kuvalehden Afgaaninaisen katse -blogille ja Learning Together -verkostolle24.1.2023 17:00:00 EET | Tiedote
Afganistanilaisten naisjournalistien blogi nostaa esiin naisten äänet. Se on äärimmäisen tärkeää juuri nyt, kun naiset halutaan vaientaa ja sulkea julkisesta keskustelusta Afganistanissa.
Turvallisesti mökillä myös talvella10.1.2023 06:15:00 EET | Tiedote
Tapaturmapäivän kampanja muistuttaa, että talvistenkin mökkireissujen turvallisuuteen on tärkeää kiinnittää huomiota. Omalla asenteella ja ennakoinnilla voidaan ehkäistä monet onnettomuudet. Tapaturmapäivän kampanjaa vietetään tammikuussa, ja kampanja huipentuu perjantaina 13.1.
Jul i Sinnet-insamlingen gladde tiotusentals mindre bemedlade barn och deras föräldrar24.12.2022 04:33:00 EET | Tiedote
Jul i Sinnet-gåvokort för mat har delats ut till mindre bemedlade barnfamiljer runt om i Finland. Den lyckade insamlingen är ett tecken på att hjälpvilja finns även i svåra tider.
Hyvä Joulumieli -keräys ilahdutti kymmeniä tuhansia vähävaraisia lapsia vanhempineen24.12.2022 04:33:00 EET | Tiedote
Hyvä Joulumieli -ruokalahjakortit on jaettu vähävaraisille lapsiperheille eri puolilla Suomea. Keräyksen onnistuminen kertoo auttamisen halusta myös vaikeina aikoina.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum