Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Tsekkiläisen taiteilijan Eva Koťátkován uusi kaksiosainen työ esillä Kiasmassa Helsingissä ja Bildmuseetissa Uumajassa

Jaa

Tänään 8.4.2022 avautuvat ovet Kiasmaan ja Bildmuseetiin, joissa on esillä tunnetun tsekkiläisen taiteilijan Eva Koťátkován uusi teos Mitä kilpikonna tuntee kuorensa läpi? Teos on kahden museon yhteistyön tulos, jonka alullepanijana toimi Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto.

© Courtesy of Bildmuseet. Photo: Erik Hillbom
© Courtesy of Bildmuseet. Photo: Erik Hillbom

Eva Koťátkován teos on kokonaisuus, johon kuuluu kaksi keskenään kommunikoivaa, ei-identtistä osaa. Niistä toinen on esillä Bildmuseetissa Uumajassa ja toinen Nykytaiteen museo Kiasmassa Helsingissä.

Taideteoksen toinen osa nähdään ensimmäistä kertaa Kiasmassa 8. huhtikuuta osana ARS22-suurnäyttelyä, ja toinen esitellään samana päivänä Koťátkován erillisnäyttelyssä Bildmuseetissa.

Tilaisuus on erityisen juhlallinen siksi, että Uumajassa se osuu yksiin Uumajan kaupungin 400-vuotisjuhlan kanssa ja koska ARS22:n myötä Kiasma avautuu jälleen yleisölle oltuaan remontin takia suljettuna yli vuoden ajan.

”Kiasma ja Bildmuseet päättivät Eva Koťátkován kutsumisesta yhdessä. Uudessa teoksessaan hän tutkii empatiaa ja kykyä asettua toisten asemaan. Tämä sopii hyvin ARS22-näyttelyn teemaan, joka on yhteisöllisyys, ja myös Uumajan juhlavuoden kantavaan teemaan, eli demokratiaan. Teos on interaktiivinen ja osallistava, joten se houkuttelee kaiken ikäisiä museokävijöitä osallistumaan”, kertoo museointendentti ja kuraattori Brita Täljedal Bildmuseetista. 

Bildmuseetin ja Kiasman yhteistyön alullepanijana toimi Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto, jonka toiminnan tavoitteena on vahvistaa maiden välisiä suhteita.

”Rahaston puolelta kyseessä on merkittävä panostus niin ajallisesti kuin rahallisestikin, ja siksi on erittäin jännittävää, että prosessissa on nyt päästy tähän vaiheeseen. Olemme ylpeitä ja iloisia voidessamme tehdä yhteistyötä kahden niin merkittävän museon kuin Kiasman ja Bildmuseetin kanssa, sekä siitä, että yhteistyön tuloksena oli Eva Koťátkován kaltaisen eturivin taiteilijan teos”, kertoo rahastonjohtaja Mats Wallenius, Ruotsi.

Bildmuseetin näyttely on esillä 8.4.–4.9.2022, ja näytteillä on uuden taideteoksen lisäksi myös Eva Koťátkován aiempaa tuotantoa.

Kiasmassa Helsingissä Eva Koťátkován taideteos on osa nykytaiteen suurnäyttely ARS22:ta, joka on esillä 8.4.–16.10.2022.

Lisätietoja Suomalais-ruotsalaisen kulttuurirahaston tuesta yhteistyöprojektille antaa Mats Wallenius, rahaston johtaja Tukholmassa: mats(at)kulturfonden.net, puh. +46 (0)70 961 14 08

https://kulturfonden.net/ 

Kuvat lehdistölle ja tietoa näyttelyistä:

Lehdistön yhteydenotot, Bildmuseet: press.bildmuseet@umu.se

Lehdistön yhteydenotot, Kiasma: kiasmaviestinta@kiasma.fi

https://www.bildmuseet.umu.se/utstallningar/2022/eva-kotatkova/

https://kiasma.fi/sv/utstallningar/ars22/

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

© Courtesy of Bildmuseet. Photo: Erik Hillbom
© Courtesy of Bildmuseet. Photo: Erik Hillbom
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Hanasaarenranta 5
02100 ESPOO

+358 40 767 7373http://www.hanaholmen.fi

Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus edistää ja kehittää Suomen ja Ruotsin välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä kaikilla yhteiskunnan alueilla. Toteutamme yhteistyönä erilaisia tapahtumia, kursseja, seminaareja ja projekteja, selvitämme kehittämistarpeita sekä teemme aloitteita maiden välisen yhteistyön kehittämiseksi. Hanasaaren kiinteistön omistaa Suomen valtio ja Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto on sen hallinnollinen päämies. 

Hanaholmen är ett kulturcentrum för Sverige och Finland samt ett konferenshotell och mötescentrum i Esbo, strax utanför Helsingfors. Hanaholmen arrangerar högaktuella seminarier och evenemang där viktiga samhälleliga frågor diskuteras och debatteras. Kulturfonden för Sverige och Finland är Hanaholmens huvudman, dvs. har det yttersta ansvaret för Hanaholmens verksamhet. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme