Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Tuetun vuokrakannan määrä yhteydessä alueen asukkaiden asumistyytyväisyyteen

Jaa

Asuinalueiden ei-toivotun eriytymisen eli segregaation pelätään tuovan mukanaan monenlaisia negatiivisia seurauksia, kuten yhteiskuntarauhan horjumista, mahdollisuuksien tasa-arvon heikkenemistä ja alueiden maine-erojen syventymistä. Eräs keino, jolla segregaatiota vastaa kaupungeissa kamppaillaan, on hallintamuotojen sekoittaminen. Tällöin pyritään erityisesti tasaamaan julkisesti tuetun vuokra-asuntokannan sijoittumista. Helsingin yliopiston ja kaupunginkanslian uudessa tutkimuksessa "Kynnyksellä? Tutkimus tuetusta vuokrakannasta ja asukkaiden kokemuksista" on tutkittu tuetun vuokrakannan osuuden merkitystä muun muassa asukkaiden koettuun asumistyytyväisyyteen ja muuttohalukkuuteen.

Tutkimus perustuu vuonna 2012 kerättyyn laajaan kyselyaineistoon sekä asuinalueita koskevaan tilastoaineistoon Espoon, Helsingin ja Vantaan osalta. Aineisto käsitti 6 291 vastaajaa 183 asuinalueella. Tutkimuksessa selvitettiin, mikä merkitys tuetun vuokrakannan osuudella on koettuun turvattomuuteen, havaittuihin sosiaalisiin häiriöihin, sosiaaliseen integraatioon, asumistyytyväisyyteen sekä muuttohalukkuuteen.

Korkea tuetun vuokrakannan osuus voi heikentää asukkaiden koettua hyvinvointia – valtaosa kutenkin tyytyväisiä

Tutkimuksessa havaittiin, että tuetun vuokrakannan osuus on varsin selvässä yhteydessä moniin asukkaiden negatiivisiin kokemuksiin. Mitä enemmän tuettua vuokrakantaa alueella on, sitä negatiivisemmaksi vastaajat raportoivat esimerkiksi koetun turvattomuutensa, havaitut sosiaaliset häiriöt tai asumistyytyväisyytensä. Tuetun vuokrakannan osuus ei sen sijaan ollut yhteydessä poismuuttoaikeisiin. Kaikilla tarkastelluilla alueilla valtaosa asukkaista myös koki asuinympäristönsä turvalliseksi ja oli siihen tyytyväinen.

Tarkasteltujen asukaskokemuksien valossa näyttää siltä, että tuetun vuokrakannan sijoittumiseen ei liity kynnysarvoa, jonka ylittämisen jälkeen koetut ongelmat alkaisivat jyrkästi lisääntyä. Sen sijaan mitä enemmän on alueita, joilla tuettua kantaa ei ole lainkaan, sitä enemmän kantaa on pitänyt sijoittaa toisaalle. Tästä voi seurata huomattavia eroja koetussa hyvinvoinnissa eri asuinalueiden välillä. Sosiaalista sekoittamista ja sen voimistamista voidaankin perustella tasa-arvonäkökulmasta – sen keinoin on mahdollista ainakin lieventää alueellisen eriytymisen haitallisia seurauksia.

Sekoittamispolitiikan toimivuudesta ei yksimielisyyttä

Sekoittamispolitiikan toimivuudesta on käyty vilkasta ja kriittistä tutkimuskeskustelua, eikä aiheesta ole yksimielisyyttä. Tämän lisäksi on tärkeä muistaa, että tuetussa vuokrakannassa asuu hyvin monenlaista väestöä eikä heidän elämäntilanteitaan voi asettaa yhteen kategoriaan. Vain häviävän pieni vähemmistö asukkaista tuottaa sosiaalisia häiriöitä naapureilleen. Taustalla on syynä usein erilaisia elämänhallintaan, mielenterveyteen ja syrjäytymiseen liittyviä ongelmia, joiden voi nähdä kumpuavan pohjimmiltaan yhteiskunnallisesta eriarvoisuudesta.

Kynnyksellä? – Tutkimus tuetusta vuokrakannasta ja asukkaiden kokemuksista (pdf) (Teemu Kemppainen & Matti Kortteinen & Jukka Hirvonen & Juho Kiuru)

Tiivistelmä


Lisätietoja:

Yliopistonlehtori Teemu Kemppainen
Helsingin yliopisto
teemu.t.kemppainen@helsinki.fi
Puh. 050 3199 373 / 040 7400 765


Viestinnän yhteyshenkilö:
Katri Lehtonen
Kaupunginkanslian viestintä
katri.lehtonen@hel.fi
Puh. 040 1677 302

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Maailman tarkinta ilmanlaatudataa kehitetään Helsingissä uuden sukupolven sensoriverkoston ja tietomallinnuksen avulla – Kaupunkilaiset mukana kehitystyössä11.6.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Helsingin kaupungin johtamassa Healthy Outdoor Premises for Everyone HOPE -hankkeessa on kehitetty uudenlaista tapaa mitata paikallisia ilmansaasteita kaupunkilaisten mukanaan kantamilla mittalaitteilla. Hanke on osa Helsingin yliopiston Megasense-ohjelmaa, ja taustalla on kokenut kumppaniverkosto, joka tuo yhteen Helsingin yliopiston, Helsingin kaupungin, Ilmatieteen laitoksen sekä Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) osaamisen.

Pääkaupunkiseutu palasi alemmalle epidemiatasolle eli kiihtymisvaiheeseen10.6.2021 14:15:40 EEST | Tiedote

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan torstaina 10.6.2021, että pääkaupunkiseutu on palannut alemmalle epidemiatasolle, eli kiihtymisvaiheeseen. Linjaus perustuu epidemiologiseen tilanteeseen ja tehtyyn kokonaisarvioon. Ryhmä on valmistellut päätöstä ja sen käytännön toimeenpanoa viime viikon kokouksesta lähtien, jolloin ryhmä ennakoi tilanteen todennäköisesti siirtyvän kohti kiihtymisvaihetta. Tuolloin epävarmuutta loivat muun muassa uusien tartuntojen odotettua hitaampi väheneminen, koulujen päätösviikonlopun mahdollinen vaikutus tartuntamääriin ja virusvarianttien merkitys epidemian hallinnassa. Tilanteen kehittymiseen liittyy edelleen epävarmuuksia. Koronakoordinaatioryhmällä on valmius linjata asiasta nopeastikin uudelleen, mikäli tilanne kääntyy huonompaan suuntaan.

Helsingin seudulla on korkea osaamistaso ja hyvät innovaatiotoiminnan edellytykset10.6.2021 11:51:49 EEST | Tiedote

Helsingin seudun elinvoimaisuus ja talouden kestävä kasvu pohjautuvat seudun innovatiivisuuteen. Alueella on vahva koulutus- ja tutkimussektori sekä korkean osaamistason omaava väestö, jotka takaavat edellytykset uusien ideoiden syntymiselle ja kehittämiselle. Patenttihakemusten kasvu Helsingin seudulla osoittaa, että innovaatiotoiminta tuottaa myös tulosta. Euroopan komission alueellisen innovatiivisuuden raportin mukaan Helsinki/Uusimaa oli Euroopan Unionin innovatiivisin alue vuonna 2019.

Kasarmitorin kesä avautuu – kulinaristinen keidas täynnä kesäisiä yllätyksiä10.6.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Kasarmitorin terassi ja siihen liittyvät kesäkadut aukeavat Helsinki-päivänä 12. kesäkuuta. Kasarmitorilla voi elokuun puoliväliin asti nauttia helsinkiläisten laaturavintoloiden makuelämyksiä merellisessä kesäjuhlatunnelmassa. Terassille katetaan yhteensä 13 ravintolatoimijan kesäisimmät herkut. Lisäksi kesäkaduilla ja terassilla voi törmätä yllätyksellisiin taide- ja kulttuurielämyksiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme