Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Tukea vesistöjen kunnostukseen ELY-keskukselta

Jaa

Vesien- ja merenhoidon avustukset ovat haettavissa 30.11.2021 mennessä Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta. Tuemme hankkeita, jotka edistävät vesistön monipuolista ja kestävää käyttöä, vesiluonnon monimuotoisuutta sekä vesistön hyvän tilan saavuttamista ja ylläpitämistä.

Hauen ja vesilintujen lisääntymisalueeksi kunnostettua ruovikkoa
Valkealan Haukkajärvellä syksyllä 2021.
Hauen ja vesilintujen lisääntymisalueeksi kunnostettua ruovikkoa Valkealan Haukkajärvellä syksyllä 2021.

Kunnostustukea myönnetään hakemusten mukaan

Vesien- ja merenhoidon avustukset on tarkoitettu sellaisten hankkeiden tukemiseen, jotka edistävät vesistön monipuolista ja kestävää käyttöä, vesiluonnon monimuotoisuutta sekä vesistön hyvän tilan saavuttamista ja ylläpitämistä. ELY:n avustusosuus on lähtökohtaisesti 50 %.

Ensisijaisia avustuskohteita ovat yli 50 hehtaarin suuruiset, ns. VPD-vesimuodostumat, joiden ekologinen tila on arvioitu hyvää huonommaksi ja joiden kunnostustarve on tunnistettu vesien- ja merenhoidon toimenpideohjelmissa. Lisäksi on toivottavaa, että hankkeen toteuttaminen voidaan käynnistää viivytyksettä, hankkeen omarahoitusosuus on varmistettu ja hankkeen tulokset ja kokemukset ovat hyödynnettävissä muissa kohteissa. Voit tarkistaa oman kotivesistösi tilan Vesikartasta.

Rahoitettavilla hankkeilla tavoitellaan pitkäkestoisia vaikutuksia vesien tilaan, minkä varmistamiseksi halutaan avustaa erityisesti laajempia hankekokonaisuuksia ja useiden toimijoiden yhteistyötä. Rahoitusta myönnetään sen mukaan, paljonko kysyntää avustuksille alueella on, joten toivomme tietenkin paljon hakemuksia.

Esimerkkejä vuonna 2021 avustetuista kunnostushankkeista

Simpelejärven Lahdenpohjan kunnostus, Parikkala (2021-2023)

Simpelejärven Lahdenpohja on luokiteltu viimeisimmässä vesien tila-arviossa välttävään tilaan. Järven suurimpina kuormittajina on maa- ja metsätalous. Tuetun hankkeen tavoitteina on vaikuttaa kuormitustason hallintaan ja lisätä mahdollisuuksia Lahdenpohjan ja viereisen Akonpohjanlahden virkistyskäyttöön. Kunnostukset siis parantavat näiden vesistöjen ekologista tilaa. Samalla saadaan käyttökokemuksia tehokkaista vesiensuojelun keinoista ja lisätään tietoa vesiensuojelusta alueella.

Toimenpiteitä tehdään ravinne- ja vesitalouden hallitsemiseksi Lahdenpohjaa ja Akonpohjanlahtea kuormittavilla maa-alueilla, keinoina esimerkiksi kosteikkojen perustaminen, laskeutusaltaat tai muut sopivat ratkaisut. Hankkeessa hyödynnetään ja jatkojalostetaan myös aiempien hankkeiden, erityisesti Pien-Saimaan PISARA ja PISKU -hankkeiden tuloksia.

Kustannukset: 554 980 euroa (avustuksen osuus 277 490 josta 61 690 € vuodelle 2021)

Rahoituksen hakija: Saimaan vesiensuojeluyhdistys ry

Urpalonjärven kunnostussuunnittelu, Luumäki (2021)

Luumäellä sijaitseva Urpalonjärvi on luokiteltu tyydyttävään tilaan. Vuonna 2021 tehtyyn järven kunnostuksen esiselvityshankkeeseen on sisältynyt ojavesinäytteenottoa järveen laskevilla ojilla sekä koekelastusta järven kalastorakenteen selvittämiseksi. Lisäksi tehdään sidosryhmäkysely paikallisille, jossa kysytään toiveita ja tavoitteita järven tilan parantamiseksi.

Jo saatujen tulosten mukaan tärkeimpiä toimia järven tilan parantamiseksi olisi valuma-alueelta tulevan kuormituksen hillintä sekä särkikalavaltaisen kalastorakenteen parantaminen. Jatkohankkeessa on tarkoitus edetä näihin käytännön toimiin ja tavoitteena on järven saattaminen hyvään tilaan tulevien vuosien aikana.

Kustannukset: 13 916 euroa (avustuksen osuus 6150 €)

Rahoituksen hakija: Askolan osakaskunta

Porolahden kunnostussuunnittelu, Virolahti (2021)

Virolahdella sijaitseva Porolahti on osa tyydyttävään tilaan luokiteltua Virolahden sisäsaaristo -vesimuodostumaa. Avustetussa hankkeessa on lahdelle tehty kunnostussuunnitelma ja kartoitettu tärkeimmät uhanalaiset lajit.

Kunnostussuunnitelman tietojen perusteella tehdään lahden ekologista tilaa parantavia toimia. Hankkeessa lisätään vesilinnuille soveltuvaa elinympäristöä ranta- ja vesialueilla tapahtuvalla vesikasvien niitolla ja parantamalla esim. hauen poikastuotantoa särkikalavaltaisuudesta kärsivällä alueella. Suunnittelun aikana on myös otettu vesinäytteitä mahdollisia jatkossa toteutettavia valuma-aluetoimia silmällä pitäen.

Kustannukset: 18 600 euroa (avustuksen osuus 9300 €)

Rahoituksen hakija: Ala-Pihlajan osakaskunta

Miten haen avustusta vesistökunnostuksiin?

Hakeminen tapahtuu kätevimmin sähköisen asioinnin kautta, joka löytyy osoitteesta: https://www.ely-keskus.fi/avustukset-vesisto-ja-kalataloushankkeisiin Samasta osoitteesta löytyy myös ohjeita avustuksen hakuun. Jos kaipaat lisätietoa, sopisiko juuri sinun ideoimasi vesistökunnostushanke avustettavaksi, niin ota rohkeasti yhteyttä ELY:n asiantuntijaan!

Avustusta vesistökunnostuksiin voivat hakea ensisijaisesti yhdistykset kuten vesialueen osakaskunnat sekä kunnat.

Hakuaika on tänä vuonna 18.10 - 30.11.2021

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ville Räihä P. 0295 029 226,

Antti Haapala 0295 029 103

Kuvat

Hauen ja vesilintujen lisääntymisalueeksi kunnostettua ruovikkoa
Valkealan Haukkajärvellä syksyllä 2021.
Hauen ja vesilintujen lisääntymisalueeksi kunnostettua ruovikkoa Valkealan Haukkajärvellä syksyllä 2021.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, lokakuu 202123.11.2021 08:23:49 EET | Tiedote

Työttömyys on laskenut vuoden 2020 lokakuusta 17 prosentin verran ja on kaksi prosenttia matalampaa kuin vuoden 2019 lokakuussa. Kaakkois-Suomen työllisyyden kehitys on koko maan keskitasoa. Lomautettujen määrä on noussut syyskuusta 14 prosenttia, mutta on selvästi matalampi kuin vuosi sitten. Pitkäaikaistyöttömiä on seitsemän prosenttia viime vuotta enemmän, mutta määrä on laskussa edelliskuukausista. Nuorten työttömien määrän kehitys on Kaakkois-Suomessa koko maata parempi – alle 25-vuotiaden työttömien määrä laski edellisvuodesta 32 prosenttia ja alle 20-vuotiaiden määrä laski 21 prosenttia. Uusia työpaikkoja oli Kaakossa lokakuun aikana auki 72 prosenttia vuodentakaista enemmän.

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, syyskuu 202126.10.2021 08:24:55 EEST | Tiedote

Työttömyys on laskenut vuoden 2020 syyskuusta 19 prosentin verran ja on kolme prosenttia matalampaa kuin vuoden 2019 syyskuussa. Kaakkois-Suomen työllisyyden kehitys on koko maahan verrattuna parempi. Lomautettujen määrä on laskenut edelleen sekä edellisvuodesta että edelliskuukausista. Pitkäaikaistyöttömiä on yhdeksän prosenttia viime vuotta enemmän, mutta määrä on laskussa edelliskuukausista. Nuorten alle 25-vuotiaiden työttömyys laski viime vuodesta 35 prosentilla. Uusia työpaikkoja oli Kaakossa syyskuun aikana auki 45 prosenttia vuodentakaista enemmän.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme