Aluehallintovirasto

Tukematon betonilaatta putosi kaivantoon: sakot työnjohtajalle, työpäällikölle ja yhtiölle

Jaa

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi maanrakennusalan yhtiön 10 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta sekä sen työnjohtajan 30 päiväsakon ja työpäällikön 12 päiväsakon sakkorangaistuksiin työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 21.5.2021.

Tuomio koski Espoossa 4.10.2018 sattunutta työtapaturmaa. Kerrostalon salaojia saneerattiin, joten työssä oli poistettu maata yhden sisäänkäynnin edessä olleen betonilaatan alta. Laatan kiinnitys talon seinän perustuksiin antoi periksi ja se putosi kaivannon pohjalle, koska laattaa ei ollut tuettu alapuolelta. Työntekijän jalka jäi laatan alle puristuksiin ja vammautui.

Tuomittujen henkilöiden syyksi luettiin työn riittämätön suunnittelu. Myös työn vaaratekijät olivat jääneet riittävän järjestelmällisesti tunnistamatta ja arvioimatta. Työpäällikön rangaistusta alensi se, että hän oli yhtiön osaomistajana ratkaisevasti vaikuttanut siihen, että yhtiö oli tehnyt sovinnon työntekijän kanssa tämän vammoista johtuvista korvauksista.

Työsuojelun lakimies Matti Nissinen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta muistuttaa maanrakennustyön vaaroista: ”Kaivantojen erilaiset vaarat ovat syynä siihen, että alan säädökset edellyttävät niissä tehtävältä työltä hyvin huolellista etukäteissuunnittelua.”

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomio R 20/2256. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Matti Nissinen, 0295 016 139, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Sommarens badsäsong börjar - kommunala webbplatser ska ha uppdaterad information om de allmänna badstränderna11.6.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Enligt lagstiftningen ska badstrandens ägare eller innehavare - vanligen kommunen - upprätthålla väsentlig information på sin webbplats om de allmänna badstränderna. Regionförvaltningsverket samlar inom sitt område in förteckningar som kommunerna har lämnat över de allmänna badstränderna samt deras webbplatser. Den riksomfattande förteckningen publiceras på Valviras webbplats och levereras även till Europeiska kommissionen så att t.ex. resenärer kan få nytta av den.

Kesän uimakausi alkaa – kuntien sivuilla oltava ajantasainen tieto yleisistä uimarannoista11.6.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Lainsäädännön mukaan uimarannan omistajan tai haltijan – tyypillisesti kunnan – täytyy ylläpitää verkkosivuillaan keskeisiä tietoja yleisistä uimarannoista. Aluehallintovirasto kokoaa alueeltaan kuntien toimittaman yleisten uimarantojen luettelon ja näiden verkkosivuosoitteet. Valtakunnallinen luettelo julkaistaan Valviran verkkosivuilla ja toimitetaan myös Euroopan komissiolle mm. matkailijoiden hyödynnettäväksi.

Muun muassa pääkaupunkiseudun kokoontumisrajoituksia ollaan lieventämässä ensi viikon alussa epidemiatilanteen parantumisen vuoksi - osassa Uuttamaata rajoitukset ollaan kumoamassa kokonaan10.6.2021 16:56:07 EEST | Tiedote

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella epidemiatilanne on rauhoittunut ja alueellinen koronakoordinaatioryhmä on linjannut leviämisvaiheessa olleen osan alueesta palanneen kiihtymisvaiheeseen. Tämän johdosta Etelä-Suomen aluehallintovirasto ryhtyy valmistelemaan päätöstä kokoontumisrajoitusten lieventämisestä. Lisäksi Itä-Uusimaa ja Länsi-Uusimaa lukuun ottamatta Espoota ja Kauniaisia palaavat perustasolle, ja siellä kokoontumisrajoitukset ollaan kumoamassa kokonaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme