Aluehallintovirasto

Tukemattomien tikkaiden käyttö toi työnantajalle sakot työturvallisuusrikoksesta

Jaa

Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi metallialan yrityksen toimitusjohtajan ja tuotantopäällikön työturvallisuusrikoksesta 25 päiväsakkoon. Lisäksi yhtiö tuomittiin maksamaan 4 000 euron yhteisösakko. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 12.3.2021.

Tuomio liittyi Heinolassa 29.5.2019 tapahtuneeseen työtapaturmaan. Tapauksessa metallialan yrityksen työntekijä oli kiivennyt nojatikkailla noin 2,5 metrin korkeuteen kiinnittääkseen nostokoukun. Nojatikkaita ei ollut tuettu mitenkään, minkä seurauksena ne olivat luisuneet työntekijän alta ja työntekijä oli loukkaantunut.

Käräjäoikeus katsoi, että nojatikkaiden liukuminen olisi tullut estää mekaanisesti kiinnittämällä ne joko ylä- tai alapäästä. Käräjäoikeuden mukaan se olisi ollut ainoa työturvallisuuteen tosiasiassa vaikuttava turvallisuustekijä. Valtioneuvoston asetus työvälineiden turvallisesta käytöstä ja tarkastamisesta edellyttää, että siirrettävien nojatikkaiden kaatuminen ja jalkojen luisuminen on estettävä joko kiinnittämällä tikkaiden ylä- tai alaosa, käyttämällä luisumisen estäviä laitteita tai muilla yhtä tehokkailla toimenpiteillä. Tämän määräyksen noudattamista ei ollut yhtiössä varmistettu. Myös vaarojen arviointi oli laiminlyöty.

Työkaverin käyttäminen tikkaiden varmistamisessa ei riitä

Kyseisessä tapauksessa työntekijä oli kiivennyt tikkaille, ennen kuin hänen työkaverinsa oli ehtinyt tulla varmistamaan niitä. Käräjäoikeus totesi, että toisen työntekijän käyttäminen fyysisenä esteenä ei ole ollut työturvallisuusmääräysten kannalta ja edellä mainitun asetuksen vastaisena riittävää, koska varmistus jää silloin inhimillisten seikkojen vuoksi sattumanvaraiseksi. Kaikki tekniset ratkaisut olisi pitänyt tehdä ensin, ja vain jos ne eivät olisi olleet mahdollisia, olisi voinut käyttää muita vaihtoehtoja.

Työturvallisuuden kehittäminen pienensi yhteisösakkoa

Tapahtuneen työtapaturman jälkeen yhtiössä oli tehty työturvallisuuteen liittyviä parannuksia. Työturvallisuusmääräykset oli saatettu kuntoon nojatikkaita koskevin osin. Myös haitta- ja vaara-arvioinnin tekemiseen kirjallisesti oli kiinnitetty huomiota. Käräjäoikeus huomioi tämän yhteisösakon suuruudessa.

”Siirrettävien tikkaiden käyttö on aiheuttanut paljon työtapaturmia, ja siksi niiden käyttöön on annettu tarkentavia työturvallisuusmääräyksiä. Työnantajan on aina huolehdittava kulkuteiden turvallisuudesta”, muistuttaa työsuojelun lakimies Anu Virkki Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Päijät-Hämeen käräjäoikeuden tuomio 12.3.2021, asianro R 20/1047. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Anu Virkki, 029 501 6309, etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Södra Finlands beredskapskommitté: Öppen och tydlig kommunikation stöder samhällets kristålighet13.4.2021 12:24:55 EEST | Tiedote

Södra Finlands regionala beredskapskommitté sammanträdde 7.4.2021 för att göra en översikt över coronavirussituationen. Temat för mötet var coronakommunikation och kristålighet. Med representanter för media och kommuner diskuterades mediernas och myndigheternas samarbete i kommunikationen om coronakrisen samt mediernas möjligheter att stärka kriståligheten i samhället.

I en del av landet får restaurangerna hålla öppet med vissa begränsningar - regionförvaltningsverket vägleder och övervakar13.4.2021 09:11:10 EEST | Tiedote

Genom förordning av statsrådet har det bestämts att restaurangerna måste fortsätta hålla stängt i en stor del av landet till och med den 18 april för att få stopp på spridningen av epidemin. I de områden där restaurangerna får hålla öppet finns restriktioner bland annat av serverings- och öppettider. Regionförvaltningsverket vägleder och övervakar restaurangerna när det gäller iakttagandet av restriktionerna.

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland har beviljat tillstånd för staden Kristinestad att muddra i nedre del av Lappfjärds å i översvämningsskyddssyfte12.4.2021 16:46:04 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland har den 12 april 2021 beviljat tillstånd enligt vattenlagen för staden Kristinestad att muddra i nedre del av Lappfjärds å. Projektet främjar översvämningsskydd på jordbrukslägenheter längs Lappfjärds ås nedre del och skyddar i extrema fall även bostadsfastigheter. Projektets påverkan på fiskebestånd och naturvärden kompenseras med restaurerings- och utsättningsåtgärder enligt tillståndsbestämmelserna. Beslutet finns tillgänglig via databasen över vatten- och miljötillstånd 12.4.2021 Anvisning: beslutet hittas med kommunsökning: Kristinestad Beslutets diarienummer: LSSAVI/419/2017, beslutets nummer 76/2021 Mer information: Miljööverinspektör Merja Mäensivu, tfn 0295 018 807 Miljoråd Mikko Vesaaja, tfn 0295 018 797 Miljöråd Stefan Nyman, tfn 0295 018 743 e-post: fornamn.efternamn@rfv.fi

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt Kristiinankaupungin kaupungille luvan Lapväärtinjoen alaosan ruoppaamiseen tulvasuojelutarkoituksessa12.4.2021 16:45:00 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on 12.4.2021 myöntänyt vesilain mukaisen luvan Kristiinankaupungin kaupungille Lapväärtinjoen alaosan ruoppaamiseen. Hanke edistää tulvasuojelua Lapväärtinjoen alaosan maataloudelle ja ääritapauksissa myös suojaa asuinrakennuksia. Hankkeen kalasto- ja luontovaikutuksia vähennetään lupamääräysten mukaisesti kunnostus- ja istutustoimilla. Päätös on saatavilla 12.4.2021 Vesi- ja ympäristölupien tietopalvelusta Ohje: päätös löytyy esimerkiksi kuntahaulla: Kristiinankaupunki. Päätöksen diaarinumero: LSSAVI/419/2017, päätöksen numero: 76/2021. Lisätietoja: Ympäristöylitarkastaja Merja Mäensivu, puh. 0295 018 807 Ympäristöneuvos Mikko Vesaaja, puh. 0295 018 797 Ympäristöneuvos Stefan Nyman, puh. 0295 018 743 sähköpostit: etunimi.sukunimi@avi.fi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme