Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Tuki- ja liikuntaelinsairauksista aiheutuvia sairauspoissaoloja vähennetään työsuojeluvalvonnalla

Jaa
Työsuojeluviranomaisten tavoitteena on vähentää tuki- ja liikuntaelinsairauksista johtuvia sairauspoissaoloja suuntaamalla valvontaa fyysisen kuormituksen hallintaan. ”Olemme valvoneet tehostetusti niiden toimialojen työpaikkoja, joissa tuki- ja liikuntaelinsairauksien aiheuttamia ongelmia esiintyy merkittävästi. Tavoitteenamme on lisätä työpaikkojen tietoisuutta, jotta ne osaisivat itse tunnistaa sekä poistaa tai vähentää haitallista kuormitusta”, kertoo ylitarkastaja Jukka Polari.

Tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet ovat merkittävimpiä sairauksia väestön työkyvyn kannalta Suomessa. Työterveyslaitoksen mukaan vähintään kymmenen arkipäivää kestäneistä eli Kelan korvaamista sairauspoissaolojaksoista 27 prosenttia alkoi tuki- ja liikuntaelinsairauksien perusteella vuonna 2019.

Työsuojeluviranomaiset ovat kohdentaneet tarkastuksia tukku- ja vähittäiskaupan työpaikoille, teollisuuteen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon alalle. ”Tarkastuksilla kävimme läpi pääasiassa käsin tehtäviä nostoja ja siirtoja, näyttöpäätetyötä, toistotyötä sekä työn vaarojen selvittämistä ja arviointia”, tarkentaa ylitarkastaja Jukka Polari. 

Eniten velvoitteita työnantajalle on annettu työn vaarojen selvityksen sekä työterveyshuollon työpaikkaselvitykseen puutteista, työpisteen ergonomiasta, käsin tehtävistä nostoista ja lämpöolosuhteista.

 ”On ollut ilo havaita, että monet työpaikat ovat itse saaneet fyysisen kuormituksen melko hyvin hallintaan. Työntekijät kertovat, että vaikka työ on fyysistä, he eivät enää koe sen olevan fyysisesti ylikuormittavaa, koska työpaikalla on apuvälineitä ja ergonomiaan on kiinnitetty huomiota”, kertoo ylitarkastaja Jukka Polari.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Jukka Polari, 0295 018 172, etunimi.sukunimi@avi.fi
Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Käsinhionta kärkisorvilla toi sakkoja työnjohtajalle ja yhteisösakon työnantajalle1.6.2023 11:15:07 EEST | Tiedote

Satakunnan käräjäoikeus on 30.5.2023 tuominnut satakuntalaisen metallialan yrityksen työnjohtajan 16 päiväsakkoon ja yhtiön 3000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Käsiteltävänä oli kesäkuussa 2021 tapahtunut työtapaturma, jossa käsinhiontaa kärkisorvilla tehneen työntekijän hanska oli tarttunut hiottavana olleeseen akseliin. Työntekijä oli siis hionut sorvissa pyörivää kappaletta siten, että hän oli pitänyt hiomanauhaa molemmista päistä käsin samalla, kun akseli oli pyörinyt sorvissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme