Jyväskylän yliopisto

Tuleeko Suomessa yrittämisellä toimeen? Pienituloisia yrittäjiä kutsutaan haastateltaviksi tutkimukseen

Jaa

Jyväskylän yliopiston yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksella toimivassa Suomen Kulttuurirahaston rahoittamassa hankkeessa tutkitaan, millaista on pienituloisten ihmisten arki ja toimeentulo tämän päivän Suomessa.

Yksinyrittäjillä ja itsensätyöllistäjillä on korkea pienituloisuuden riski.
Yksinyrittäjillä ja itsensätyöllistäjillä on korkea pienituloisuuden riski.

– Yrittäjyys voi olla erinomainen työskentelymuoto monille, mutta myös yrittäjien toimeentulosta on voitava puhua. Fakta on, että valtaosa itsensätyöllistäjistä ansaitsee alle mediaanitulon, tutkimuksen yrittäjyyttä käsittelevästä osahankkeesta vastaava yliopistonlehtori Hanna-Mari Ikonen sanoo.

Moni yrittäjä tekee pitkiä päiviä ja pärjää arjessaan pienilläkin tuloilla, mutta erityisesti yllättävissä ongelmatilanteissa yrittäjä voi kohdata köyhyyttä, jos sosiaaliturvajärjestelmä ei taivu auttamaan yrittäjää samalla tavalla kuin palkansaajaa.Etenkin pien- ja yksinyrittäjillä sekä erilaisissa freelancer- ja alustatalouden töistä ansiota hankkivilla ihmisillä tulotilanne voi olla ajoittain heikko.

Työssäkäyvät köyhät jälkiteollisessa hyvinvointivaltiossa -hankkeen aiemmassa tutkimuksessa on tullut esiin, kuinka rahan vähyys ja epätyypilliset työmuodot vaikuttavat arjen järjestämiseen, ihmissuhteisiin, mielenterveyteen, terveyteen ja kehoon negatiivisesti.

Haastateltaviksi tutkimukseen toivotaan yrittäjiä ja itsensätyöllistäjiä, jotka työskentelevät tai ovat työskennelleet pää- tai sivutoimisena yrittäjänä ja työnteosta huolimatta kokevat itsensä pienituloisiksi tai jopa köyhiksi. Haastattelussa olemme kiinnostuneita arkipäivän kokemuksista ja elämästä laajemmin.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen sähköpostilla, soittamalla tai tekstiviestillä/WhatsApp-sovelluksella:


Eeva Heikkinen, hankkeen tutkimusavustaja, Jyväskylän yliopisto
eeva.h.heikkinen@jyu.fi, 050 576 4680

Lisätietoja:

Osahankkeen vastaava tutkija: Hanna-Mari Ikonen, 0406104082, hanna-mari.p.ikonen@ jyu.fi

Tutkimushankkeen johtaja: Mikko Jakonen, 0408054703, mikko.p.jakonen@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Yksinyrittäjillä ja itsensätyöllistäjillä on korkea pienituloisuuden riski.
Yksinyrittäjillä ja itsensätyöllistäjillä on korkea pienituloisuuden riski.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Systeemisen lastensuojelun toimintamallin vaikuttavuudesta ei vielä näyttöä24.11.2022 09:00:00 EET | Tiedote

VTM Elina Aaltion sosiaalityön väitöskirjassa tutkitaan Suomessa kansallisesti levitetyn systeemisen lastensuojelun toimintamallin vaikuttavuutta. Mallissa yhdistetään systeemisen perheterapian ideoita lastensuojelun sosiaalityöhön. Lastensuojelutiimit saavat koulutuksen systeemiseen ajatteluun ja valikoituihin menetelmiin, joita on tarkoitus hyödyntää tiimin viikkokokouksissa ja asiakastyössä systeemisen perheterapeutin tuella

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme