Oulun yliopisto

Tulevaisuuden 5G-sovellusten nopeutta ja turvallisuutta kehitetään tekoälyn avulla

Jaa

Oulun yliopistossa tehtävää 5G-huippututkimusta vauhdittaa tutkijaryhmälle myönnetty merkittävä rahoitus tekoälytutkimuksen kehittämiseen. 5G-verkon ympärille kehitetään jo nyt uusia teknologioita ja sovelluksia, joissa viiveettömyys ja turvallisuus ovat kriittisiä tekijöitä esimerkiksi sairaaloissa, teollisuudessa tai ajoneuvojen ohjauksessa.

Ryhmä testaa tekoälyllä tehostetun reunalaskennan uusia mahdollisuuksia: ”Tämä hanke antaa meille loistavan tilaisuuden rakentaa Oulun yliopiston kampuksella tämänhetkisen tekniikan kärkeä edustavan testiympäristön niin tutkijoiden, yritysten, kuin opiskelijoiden käyttöön”, sanoo professori Jukka Riekki. Uuden rahoituksen myönsivät Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö ja Jane ja Aatos Erkon säätiö.

Tekoälyllä tehostetun reunalaskennan uudet sovellukset

5G-verkon esiinmarssi näyttää väistämättömältä, ja juuri siksi tämä tutkimushanke voi antaa suomalaisyrityksille merkittävää kilpailuetua. Vielä ei ole täysin varmaa, milloin 5G tulee yleiseen käyttöön, mutta Suomeen odotetaan ensimmäisiä 5G-verkkoja vuonna 2018.

Reunalaskenta nousee jatkuvasti tärkeämmäksi tavaksi jalostaa verkkoon kytkettyjen laitteiden ja sensoriverkkojen dataa tiedoksi, jota sovellukset voivat hyödyntää. Viime vuosina dataa on jalostettu keskitetyissä pilvissä, mutta reunalaskenta tuo laskentapalvelimet lähemmäs verkon reunaa, esimerkiksi paikallisesti 5G-tukiasemien viereen. Näin laitteiden ja järjestelmien data saadaan nopeammin sitä jalostaville palvelimille. Lyhyet viiveet ovat tärkeitä erityisesti teollisten prosessien ja koneiden ohjaamisessa. Reunalaskenta parantaa myös tietoturvallisuutta: esimerkiksi teollisuuslaitoksien tai sairaaloiden ei tarvitse enää siirtää dataa kauas pilveen, vaan data pysyy oman laitoksen piirissä.

Reunalaskenta nopeuttaa myös mobiililaitteiden sovelluksia. Jos suuri joukko ihmisiä lataa samaa videota, kaikkien ei tarvitse ladata sitä kaukaisilta, jopa Yhdysvalloissa asti sijaitsevilta palvelimilta. Pilvilaskenta ja datansiirto ovat myös merkittävä energiankuluttaja. Reunalaskennan avulla video voidaan ladata ensin läheisen tukiaseman laskentapalvelimelle ja jakaa siitä mobiililaitteille. Jos taas sisältöä tuotetaan samassa paikassa, niin sitä ei tarvitse siirtää ollenkaan pilveen.

Suomalaisyrityksille potkua reunalaskennan uusista innovaatioista

Oulun yliopiston tutkijoiden tarkoituksena on tuottaa reunalaskentaa ja tekoälyä hyödyntäviä esimerkkiratkaisuja yritysten käyttöön. Tekoäly voi esimerkiksi oppia datamäärän vaihteluita sekä käyttäjien liikkeitä, ja auttaa palvelimia varautumaan niihin jakamalla laskentakuormaa ja lataamalla sisältöä etukäteen. Näin verkot eivät tukkeudu suuren käyttäjä- ja datamäärän alla, vaan sovellukset toimivat jouhevasti.

Hankkeen tavoitteena on ensisijaisesti auttaa suomalaisia yrityksiä hyödyntämään uuden sukupolven teknologiaa. Testiympäristöön hankitaan vuoden 2017 aikana ensimmäisen sukupolven kaupallinen Mobile Edge Computing -järjestelmä (MEC), jonka laskentapalvelimet kytketään suoraan 5G-tukiasemiin. MEC on standardisoitu reunalaskentamäärittely, jota noudattavia laskentapalvelimia kehittää mm. Nokia. Tutkijaryhmä suunnittelee MEC-järjestelmään tekoälymenetelmiä ja laajennuksia yhdessä yritysten kanssa. Testiympäristöön toteutetaan esimerkkisovellus, jonka avulla yritykset saavat konkreettista tietoa reunalaskennan ja tekoälyn mahdollisuuksista.

Tulevaisuuden tekijät -rahoitusohjelma vahvistaa teknologia-alojen kilpailukykyä. Toista kertaa järjestettyyn rahoitusohjelmaan lähetettiin tänä vuonna 130 ideaa uusista tutkimusavauksista. Rahoituskriteerejä olivat muun muassa kunnianhimoisuus ja monialaisuus. Rahoitusta Oulun yliopiston professorien Jukka Riekin, Mikko Sillanpään ja Mika Ylianttilan vetämälle tutkimukselle myönnettiin 500 000 euroa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Oulun yliopisto, tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta
Professori Jukka Riekki p. 029 4482798, jukka.riekki@oulu.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Uutta tietoa luonnonmateriaalien hyödyntämisestä jätevesien puhdistamisessa26.9.2018 06:00Tiedote

Pajukosteikolla voidaan lisätä ravinteidenpoistoa jätevesistä myös pohjoisissa olosuhteissa. Lisäravinteiden saanti jätevesistä lisää myös pajujen biomassan tuotantoa. Pajulajikkeiden välillä oli kuitenkin selvästi eroa biomassan tuotannossa. Muun muassa nämä asiat selviävät Oulun yliopiston tutkijoiden toteuttaman ja Euroopan aluekehitysrahaston osarahoittaman hankkeen ”Metallipitoisten hulevesien ja käsiteltyjen jätevesien puhdistustehokkuuden parantaminen luonnonmateriaaleilla” -loppuraportista.

Joet ovat merkittäviä kasvihuonekaasujen päästölähteitä arktisilla alueilla4.9.2018 13:05Tiedote

Joet ovat merkittäviä kasvihuonekaasujen, erityisesti hiilidioksidin luontaisia päästölähteitä arktisilla alueilla. Kansainvälisessä tutkimushankkeessa on todettu, että joista ilmakehään vapautuvan hiilen määrä on aiemmin arvioitua suurempi maailman laajimmalla turvealueella Länsi-Siperiassa. Ilmaston lämmetessä sulava ikirouta paljastaa alueella valtavat turvealueet, joihin sitoutunut orgaaninen hiili voi vapautua ilmakehään ja kiihdyttää ilmastonmuutosta.

BizBus yhdistää yliopiston ja yrittäjähenkiset 5. syyskuuta Oulussa29.8.2018 12:02Tiedote

Oulun yliopisto järjestää yrittäjän päivän kunniaksi bussikuljetuksen yliopiston ja Oulun keskustan välille ja viihdyttää matkustajia haastattelemalla menestyneitä suomalaisia yrittäjiä. Bussissa erilaisista taustoista ponnistavat yrittäjät kertovat yllättäviä ja inspiroivia tarinoita siitä, kuinka he päätyivät nykyiseen tilanteeseensa. Bussikuljetus on ilmainen ja kaikille avoin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme