Oulun yliopisto

Tulevaisuuden 5G-sovellusten nopeutta ja turvallisuutta kehitetään tekoälyn avulla

Jaa

Oulun yliopistossa tehtävää 5G-huippututkimusta vauhdittaa tutkijaryhmälle myönnetty merkittävä rahoitus tekoälytutkimuksen kehittämiseen. 5G-verkon ympärille kehitetään jo nyt uusia teknologioita ja sovelluksia, joissa viiveettömyys ja turvallisuus ovat kriittisiä tekijöitä esimerkiksi sairaaloissa, teollisuudessa tai ajoneuvojen ohjauksessa.

Ryhmä testaa tekoälyllä tehostetun reunalaskennan uusia mahdollisuuksia: ”Tämä hanke antaa meille loistavan tilaisuuden rakentaa Oulun yliopiston kampuksella tämänhetkisen tekniikan kärkeä edustavan testiympäristön niin tutkijoiden, yritysten, kuin opiskelijoiden käyttöön”, sanoo professori Jukka Riekki. Uuden rahoituksen myönsivät Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö ja Jane ja Aatos Erkon säätiö.

Tekoälyllä tehostetun reunalaskennan uudet sovellukset

5G-verkon esiinmarssi näyttää väistämättömältä, ja juuri siksi tämä tutkimushanke voi antaa suomalaisyrityksille merkittävää kilpailuetua. Vielä ei ole täysin varmaa, milloin 5G tulee yleiseen käyttöön, mutta Suomeen odotetaan ensimmäisiä 5G-verkkoja vuonna 2018.

Reunalaskenta nousee jatkuvasti tärkeämmäksi tavaksi jalostaa verkkoon kytkettyjen laitteiden ja sensoriverkkojen dataa tiedoksi, jota sovellukset voivat hyödyntää. Viime vuosina dataa on jalostettu keskitetyissä pilvissä, mutta reunalaskenta tuo laskentapalvelimet lähemmäs verkon reunaa, esimerkiksi paikallisesti 5G-tukiasemien viereen. Näin laitteiden ja järjestelmien data saadaan nopeammin sitä jalostaville palvelimille. Lyhyet viiveet ovat tärkeitä erityisesti teollisten prosessien ja koneiden ohjaamisessa. Reunalaskenta parantaa myös tietoturvallisuutta: esimerkiksi teollisuuslaitoksien tai sairaaloiden ei tarvitse enää siirtää dataa kauas pilveen, vaan data pysyy oman laitoksen piirissä.

Reunalaskenta nopeuttaa myös mobiililaitteiden sovelluksia. Jos suuri joukko ihmisiä lataa samaa videota, kaikkien ei tarvitse ladata sitä kaukaisilta, jopa Yhdysvalloissa asti sijaitsevilta palvelimilta. Pilvilaskenta ja datansiirto ovat myös merkittävä energiankuluttaja. Reunalaskennan avulla video voidaan ladata ensin läheisen tukiaseman laskentapalvelimelle ja jakaa siitä mobiililaitteille. Jos taas sisältöä tuotetaan samassa paikassa, niin sitä ei tarvitse siirtää ollenkaan pilveen.

Suomalaisyrityksille potkua reunalaskennan uusista innovaatioista

Oulun yliopiston tutkijoiden tarkoituksena on tuottaa reunalaskentaa ja tekoälyä hyödyntäviä esimerkkiratkaisuja yritysten käyttöön. Tekoäly voi esimerkiksi oppia datamäärän vaihteluita sekä käyttäjien liikkeitä, ja auttaa palvelimia varautumaan niihin jakamalla laskentakuormaa ja lataamalla sisältöä etukäteen. Näin verkot eivät tukkeudu suuren käyttäjä- ja datamäärän alla, vaan sovellukset toimivat jouhevasti.

Hankkeen tavoitteena on ensisijaisesti auttaa suomalaisia yrityksiä hyödyntämään uuden sukupolven teknologiaa. Testiympäristöön hankitaan vuoden 2017 aikana ensimmäisen sukupolven kaupallinen Mobile Edge Computing -järjestelmä (MEC), jonka laskentapalvelimet kytketään suoraan 5G-tukiasemiin. MEC on standardisoitu reunalaskentamäärittely, jota noudattavia laskentapalvelimia kehittää mm. Nokia. Tutkijaryhmä suunnittelee MEC-järjestelmään tekoälymenetelmiä ja laajennuksia yhdessä yritysten kanssa. Testiympäristöön toteutetaan esimerkkisovellus, jonka avulla yritykset saavat konkreettista tietoa reunalaskennan ja tekoälyn mahdollisuuksista.

Tulevaisuuden tekijät -rahoitusohjelma vahvistaa teknologia-alojen kilpailukykyä. Toista kertaa järjestettyyn rahoitusohjelmaan lähetettiin tänä vuonna 130 ideaa uusista tutkimusavauksista. Rahoituskriteerejä olivat muun muassa kunnianhimoisuus ja monialaisuus. Rahoitusta Oulun yliopiston professorien Jukka Riekin, Mikko Sillanpään ja Mika Ylianttilan vetämälle tutkimukselle myönnettiin 500 000 euroa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Oulun yliopisto, tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta
Professori Jukka Riekki p. 029 4482798, jukka.riekki@oulu.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Hyvä fyysinen kunto suojaa sydäntä11.12.2017 10:03Tiedote

Arvostetussa Medicine & Science in Sports & Exercise-lehdessä julkaistu oululainen tutkimus osoittaa, että fyysinen kunto on tärkeämpi sydäntä suojaava tekijä kuin kehon rasvan määrä tai fyysinen arki-aktiivisuus. Tulokset viittaavat siihen, että elintapamuutoksissa tulisi ensisijaisesti keskittyä fyysisen kunnon parantamiseen sydänterveyden edistämiseksi. Toki fyysistä kuntoa voidaan kohottaa lisäämällä arki-aktiivisuutta, jolla on myös fyysisestä kunnosta riippumattomia vaikutuksia sydänterveyteen.

Oulun yliopisto selvittämään ikiroudan sulamisen terveysvaikutuksia7.12.2017 01:00Tiedote

Oulun yliopisto on mukana laajassa kansainvälisessä tutkimuksessa, jossa ryhdytään selvittämään ihmisten ja ympäristön vuorovaikutusta ikiroudan peittämillä rannikkoalueilla. EU -rahoitteisessa Nunataryuk -projektissa tutkitaan, kuinka ilmastonmuutos vaikuttaa herkkään ympäristöön, sulattaa ikiroutaa, nostaa merenpintaa ja kuinka muutokset vaikuttavat ihmisten elinkeinoihin, terveyteen ja yhteisöihin. Tutkimusalueina ovat Pohjois-Amerikka, Grönlanti ja Huippuvuoret sekä Itä-Siperia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme