Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Tulevaisuuden Vuosaari rakentuu arkkitehtiopiskelijoiden visioista

Jaa

Syksyllä 2017 arkkitehtituuriopiskelijakilpailussa etsittiin uudenlaisia ehdotuksia tulevaisuuden Vuosaaren keskustaksi. Kilpailuehdotuksia hyödynnetään Vuosaaren alueen suunnittelutyössä. Kilpailun parhaimmisto palkitaan 26. helmikuuta Vuotalossa.

Havainnekuva Vuosaaresta.
Havainnekuva Vuosaaresta.

”Kilpailutöiden korkea taso yllätti meidät”, kertoo kilpailun järjestäjä arkkitehti Petri Leppälä. ”Töissä oli selvästi paneuduttu huolellisesti ja innostuneesti Vuosaaren alueeseen. Kaupunkitilan toiminnallisuutta oli kuvailtu laajasti ja kiinnostavasti.”

Määräaikaan mennessä saapui 38 ehdotusta tulevaisuuden Vuosaareksi. Kaikki ehdolla olevat työt ovat olleet suuren mielenkiinnon kohteena Vuotalossa, jossa ne ovat olleet esillä kaupunginosan asukkaille.

Kilpailun taustalla on kaupunkisuunnittelulautakunnan vuonna 2016 tekemä päätös kilpailun järjestämisestä osana Vuosaaren keskustan suunnitteluperiaatteiden hyväksymistä. Kilpailusääntöjen mukaan työryhmien tuli koostua vähintään kolmesta opiskelijasta, jotka opiskelevat Suomessa arkkitehtuuria opettavassa korkeakoulussa. Arkkitehtiliitto Safan mukaan vastaavat kilpailut ovat olleet harvinaisia. 

Voittajatyössä kaupunkitila yhdistyy onnistuneesti ympäristöön 

Tuomaristo perehtyi laajasti töiden suunnitelmiin ja malleihin, minkä lisäksi palkittavien töiden osalta tehtiin tarkempi arvio töiden toteuttamiskelpoisuudesta. Monivaiheisen arvioinnin jälkeen tuomaristo valitsi voittajaksi Ranka-nimisen työn. Työ oli tuomariston mukaan kokonaisuudessaan tasapainoinen ja toteuttamiskelpoinen.

”Ranka valloitti tuomariston luontevuudellaan ja raikkailla ideoillaan”, Leppälä kertoo. ”Julkisen tilan suhde rakentamiseen on hyvä. Korttelit ovat työssä hengittäviä ja aukio on yksi kisan parhaita. Työssä on myös otettu ansiokkaasti huomioon muu kaupunkiympäristö sekä liikkumisen ekologiset muodot.”

Ranka ja muut finalistit vastaanottavat palkinnot Vuotalossa 26.2 klo. 14.00. Tämän jälkeen tulevaisuuden Vuosaarta voi ihailla 19.3 saakka ainutlaatuisessa palkintotöiden näyttelyssä Vuotalossa. Lisäksi 13.3 järjestetään kaikille avoin Tuliaiset-työpaja. Työpajassa keskustellaan, miten kilpailuehdotuksista yhdistettäisiin vuosaarelaisten ehdotus kaupunkisuunnittelun jatkotyöskentelyä varten.

Verkossa:

Vuotalon näyttely

Kilpailuehdotukset

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Petri Leppälä
Arkkitehti, Helsingin kaupunki
Puh. 09 310 37046 / 040 147 9463
petri.leppala@hel.fi

Kuvat

Havainnekuva Vuosaaresta.
Havainnekuva Vuosaaresta.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 2244, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 1691http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnitteluun, rakentamiseen, ylläpitoon ja valvontaan liittyvistä palveluista. Toimiala aloitti 1.6.2017, jolloin Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, rakennusvirasto, rakennusvalvontavirasto, kiinteistövirasto, ympäristökeskus, asuntotuotantotoimisto ja Helsingin tukkutori yhdistivät toimintansa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme